SAMLET SEG: Mange mennesker samlet seg i natt Jerusalems gater for å vise sin støtte til Gilad Shalit (innfelt) og hans familie. Foto: HENNING CARR EKROLL/REUTERS

Shalit-familiens talsmann: - Dette har vi ventet på i 1934 dager

JERUSALEM (VG Nett) Avtalen om utvekslingen av over 1000 palestinske fanger mot den israelske soldaten Gilad Shalit skaper jubel på begge sider i Midtøsten.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Av HENNING CARR EKROLL (tekst og foto)

I natt feiret innbyggerne i Jerusalem at de nå trolig får se Shalit igjen - etter over fem år i fangenskap.

Sent i går kveld ble det klart at den israelske regjeringen med klart flertall har godkjent fangeutvekslingsavtalen med Hamas, som trolig blir den mest omfattende de to partene noen gang har gjennomført. I Jerusalems gater ble nyheten mottatt med gledesrop og dans fra Shalits støttespillere, som hadde samlet seg utenfor statsministerkontoret i byen.

- Å vite at avtalen nå er undertegnet og godkjent gir familien et stort håp om at de snart vil se Gilad Shalit igjen, sier talsmann for familiens støttegruppe, Boaz Azoulay, som møter VG Nett utenfor teltet som har vært støttegruppens tilholdssted de siste to årene.

- Hvordan har de siste timene vært for dem?

- De er virkelig, virkelig glade nå. Dette er noe de har ventet på i 1934 dager, sier Azoulay.

(Saken fortsetter under bildet)

I NATT: Shayna Storz (fra venstre), Talai Silverstein og Chana Goldberg var blant dem som møtte opp utenfor teltet til Shalit-familiens støttegruppe i natt. Foto: HENNING CARR EKROLL

Shalit har blitt kjent over hele verden som et symbol på den langvarige og tilsynelatende uløselige konflikten mellom den palestinske organisasjonen Hamas og Israel. Han ble til fange fra en israelsk forsvarspost av Hamas-soldater i juni 2006, og er blitt holdt på Gazastripen, som Hamas kontrollerer, siden den gang.

Fra tid til annen har Hamas publisert videoer som dokumenterer at Shalit fortsatt har vært i live, men tidligere forsøk på å få til en utvekslingsavtale har ikke ført frem. Det er med Egypt ved forhandlignsbordet partene nå har kommet til enighet i det som trolig blir den mest omfattende fangeutvekslingen mellom israelsk og palestinsk side noen gang.

- Jeg har ikke sett Aviva (Gilad Shalits mor, journ.anm) smile på 14 måneder. Det gjorde hun i kveld. Dette er fantastisk, sier Azoulay.

Tidligere på kvelden møtte foreldrene pressen og støttespillere. Der takket de for all støtte, men understreket at de fremdeles ikke var ved veis ende.

- For oss er dette ikke over før Gilad står levende på trappen vår, sa Gilat Shalits far, Noam Shalit, til de fremmøtte journalistene.

Jubel på palestinsk side

Al Jazeera melder at tusenvis av palestinere feirer avtalen i Gazas gater. Mange av fangene som skal løslates sitter på livstidsdommer i Israel, flere knyttet til planleggig av terrorangrep mot israelske mål. Behandlingen og rettsprosessene som fangene blir gjenstand for har blitt kraftig kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner.

(Saken fortsetter under bildet)

TALSMANN: Boaz Azoulay er talsmann for Shalit-familiens støttegruppe. Han sier at kvelden har vært en sterk opplevelse. Foto: HENNING CARR EKROLL

Nå venter familier i de palestinske områdene på at deres kjære skal komme hjem. Hamas-leder Khaled Meshaal gjorde det klart at han er svært fornøyd med utfallet av avtalen.

- Dette er noe vi skal være stolte av, sa han i en tv-tale tirsdag kveld.

Detaljene i hvordan utvekslingen skal foregår er foreløpig ikke klar, men Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa i en tv-tale at Gilad Shalit skal komme hjem i løpet av «noen dager». Hamas-leder Meshaal sier på sin side at utvekslingen skal starte «i løpet av en uke».

I følge Meshaal skal de palestinske fangene løslates i to faser, først 450 i løpet av en uke, deretter 550 i løpet av de neste to månedene. Fangene skal være fra både Gaza, Vestbredden, Jerusalem og Golanhøydene.

Strid i regjeringen

At Hamas i antall frigitte fanger kommer svært godt ut av avtalen, er noe som har skapt strid internt i Israels regjering. Da de 26 ministerene ble hasteinnkalt for å stemme over avtaleutkastet, sa tre av dem nei. Blant dem var landets utenriksminister Avigdor Lieberman.

Kritikken går blant annet på at avtalen viser at Israel underkaster seg Hamas, og at et stort antall fanger som ansees som en trussel mot Israel slippes fri.

Familiens talsmann forstår frustrasjonen.

- Det er klart det er en høy pris å betale. Men i kveld føles det som det absolutt riktige, sier Boaz Azoulay.

Flere VG Nett snakker med utenfor støttegruppens telt i Jerusalem erkjenner også at det er en vanskelig avgjørelse landets regjering nå har tatt.

- Det er klart det er kontroversielt å slippe ut 1000 fanger, men vi må bare håpe at Gud og IDF (det israelske forsvaret) passer på oss, sier Shayna Storz til VG Nett

-Har dere trodd at denne dagen ville komme?

-Nei, jeg hadde iallefall ikke det. Nå bare danser vi av glede, sier Storz.

(Saken fortsetter under bildet)

Dette teltet utenfor statsministere Benjamin Nentayahus kontor har vært tilholdssted for venner, familie og støttespillere som i fem år har kjempet for løslatelsen av Gilad Shalit. Nå ser det ut til at de har lyktes. Foto: HENNING CARR EKROLL

Over 5200 palestinere er i dag fengslet «av sikkerhetsgrunner» i Israel, og mange av dem holdes i såkalt administrativ forvaring uten lov og dom, viser en oversikt fra den israelske menneskerettsorganisasjonen B'Tselem.

Ikke Barghouti

Blant fangene er militante palestinere som skal ha deltatt i væpnede aksjoner mot israelske styrker og mål, men også politiske medlemmer av radikale grupper som Hamas.

Israelske myndigheter går nå med på å løslate 1027 av fangene i bytte mot den israelske soldaten.

Meldinger om at Fatah-lederen Marwan Barghouti og PFLP-lederen Ahmed Sa'adat står på listen over dem som skal løslates, blir imidlertid avvist fra israelsk side.

- De vil ikke bli løslatt, slo lederen for den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet, Yoram Cohen fast natt til onsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder