PRØVER IGJEN: Palestinernes president Mahmoud Abbas vil på ny be FN anerkjenne Palestina som en selvstendig stat. Foto: KHALED DESOUKI/AFP

Abbas vil på ny be FN anerkjenne Palestina

Palestinernes president Mahmoud Abbas vil gjøre et nytt forsøk på å få FN til å anerkjenne Palestina som uavhengig stat.

Artikkelen er over syv år gammel

Abbas vil senere i måneden be FNs hovedforsamling om å oppgradere palestinske selvstyreområdenes status til stat uten FN-medlemskap, melder det palestinske nyhetsbyrået Maan.

Palestinerne har i dag observatørstatus i FN, men Abbas har god tro på at et flertall i hovedforsamlingen vil støtte kravet om oppgradering.

Både Israel og USA støtter offisielt palestinernes krav om en egen stat, men mener at dette må komme som et resultat av forhandlinger og ikke ved tilslutning fra FN.

USA truet med vetorett

Dersom palestinerne skulle lykkes i å få hovedforsamlingen med på sitt ønske om oppgradering, vil det bli sett på som en indirekte anerkjennelse av en palestinsk stat.

Et forsøk på å få Sikkerhetsrådet til å anerkjenne staten Palestina, vant ikke fram i fjor. USA truet da med å bruke vetoretten for å stanse en slik anerkjennelse.

- Vi er en okkupert stat

Sjansen for å lykkes i FNs hovedforsamling blir sett på som langt større.

- Når vi går til FN, kommer vi til å si at vi er en okkupert stat, sier Abbas til Maan.

Den palestinske presidenten mener å ha et klart flertall av de 193 landene som er representert i hovedforsamlingen i ryggen og viser til at 133 land alt har anerkjent en palestinsk stat.

Mer om

  1. Midtøsten

Flere artikler

  1. Hamas gleder seg over FN-vedtaket

  2. Israel ber Norge droppe FN-støtte til Abbas

  3. Norge trosser Israel - sier ja til Palestina i FN

  4. Obama imot Abbas' framstøt i FN

  5. Israel: Slutt for Norges rolle som fredsmekler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder