TATT HER: Espen Lee og to andre nordmenn på 29 og 40 år ble pågrepet på grenseovergangen Ayios Dhometios på Kypros søndag. Foto: , REUTERS

Kypros-saken: Barnefaren har fått bistand fra norske myndigheter

Barnefaren har fått bistand fra norske myndigheter i sin kamp for å få datteren tilbakelevert til Norge.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det opplyser advokat Morten Engesbak, som bistår den norske barnefaren i søknadsprosessen.

BISTÅR: Advokat Morten Engesbak bistår den norske barnefaren for å få tilbakelevert datteren til Norge. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

– Denne saken går nå sin gang i lovlige kanaler, og min klient benekter at han har noe å gjøre med den pågående saken på Kypros nå, opplyser han, og legger til at det er Mette Yvonne Larsen som bistår klienten i sak etter barneloven ved Halden tingrett.

Det var søndag at eks-torpedo Espen Lee og to andre nordmenn ble pågrepet på Kypros, mistenkt for å ha planer om å bortføre en tre år gammel jente. De tre sitter nå i varetekt.

Den pågrepne trioens lokale advokat på Kypros, Andreas Louka, har tidligere uttalt til VG at de tre skulle hente barnefarens bil og levere den til England, og at de trolig har mottatt penger fra faren for dette.

Saken sendt til Kypros

Engesbak sendte 30. november i fjor en søknad om tilbakelevering av den snart tre år gamle jenta til Justis- og beredskapsdepartementet. Det var drøye to uker etter at datteren skal ha blitt brakt ut av landet og til Kypros av sin mor.

Departementet bistår blant annet med å opprette og koordinere kontakten med kypriotiske myndigheter, og informere dem om hvordan det norske rettssystemet fungerer. De har nå gjennomgått søknaden og oversatt alle tilhørende dokumenter til gresk, ifølge Enesbak.

Les også: Ekstorpedo pågrepet for bortføringsforsøk på Kypros

Engesbak opplyser at departementet nå har oversendt søknaden til sentralmyndighetene på Kypros, som skal avgjøre om jenta skal utleveres til Norge. Han har ikke kjennskap til hvordan kypriotiske myndigheter jobber med denne typen saken.

– I november fikk jeg opplyst at Justisdepartementet heller ikke har erfaringer med slike saker på Kypros, dermed er det vanskelig å si. Det er i det minste et EU-land, og det er positivt, sier han.

756 barn bortført

Norge har sammen med en rekke andre land tiltrådt Haagkonvensjonen om barnebortføring, som har som mål å forhindre bortføringer og løse problemer som oppstår om et barn likevel bortføres til et annet land. Norske myndigheter bistår i saker hvor barn er bortført fra eller til såkalte konvensjonsland, både Norge og Kypros er blant disse.

Siden 2005 har norske myndigheter vært involvert i 514 barnebortføringssaker som involverer totalt 756 barn. 519 av barna har vært bortført fra Norge til utlandet, mens 237 har vært bortført fra utlandet til Norge.

Justisdepartementet opplyser på sine sider at de ikke kan gripe direkte inn i og påvirke utfallet av saken hverken i norske eller utenlandske domstoler.

Avvist i Halden tingrett

Ifølge TV2 ble jenta brakt ut av landet av moren 12. november i fjor. To uker senere, den 26. november, fremsatte barnefaren også en begjæring for tingretten på sitt hjemsted, hvor han ønsket en midlertidig avgjørelse for å få hele foreldreansvaret for treåringen, ifølge TV2.

Faren gjør det gjeldende at han er fratatt omsorgen og derfor ikke får utøvd foreldreansvaret sitt, det kommer også frem at han er alvorlig bekymret for omsorgssituasjonen til datteren.

Den 11. januar kommer tingretten med dommen, hvor de avviser farens begjæring fordi barnet er bosatt på Kypros i barnelovens forstand, og at retten derfor ikke har domsmyndighet.

– Dette er ikke en barnefordelingssak, men et spørsmål om hvor barnet er bosatt, sier Engesbak til VG.

– Hvordan kan de nye forholdene i denne saken påvirke Haag-prosessen?

– Det har jeg ingen kommentar til. Vi har ingen kjennskap til hva som har foregått, og min klient nekter for å ha planlagt bortføring av datteren, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder