TRAUMATISKE OPPLEVELSER: En lang rekke Yazidi-kvinner, mange av dem unge jenter, har blitt kidnappet og holdt som sexslaver i Irak de siste månedene. En slik hverdag er svært vanskelig å holde ut. Jenta på dette bildet var blant de yezidiene som var nødt til å flykte fra irakiske Sinjar tidligere i år, da IS truet med å drepe dem. Foto:Ahmed Jadallah,Reuters

Rapport: IS driver unge sexslaver til selvmord

Den islamske staten (IS) har tatt til seg hundrevis av kvinner de siste månedene, kun for å bruke dem som sexslaver. For noen av jentene har selvmord vært den eneste veien ut av fangenskapet, ifølge en ny rapport fra Amnesty.

Line Orfjell
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi knyttet skjerf rundt halsen på hverandre og dro til så hardt vi bare klarte, helt til jeg besvimte. Jeg greide ikke å snakke på flere dager etterpå, sier Wafa (27).

Hun er en av mer enn 40 tidligere IS-sexslaver Amnesty International har snakket med i forbindelse med rapporten «Escape from hell – Torture, sexual slavery in Islamic Statecaptivity in Iraq» som ble offentliggjort tirsdag.

I rapporten framgår det at flere hundre, kanskje tusenvis av Yezidi-kvinner har blitt kidnappet og holdt som sexslaver av IS siden august. Mange av dem er svært unge. Jenter på 14-15 år, muligens enda yngre, blir voldtatt, solgt, gitt bort som «gaver» eller tvangsgiftet.

For noen av jentene er hverdagen så vanskelig å holde ut at de tar drastiske virkemidler i bruk for å slippe unna sexslaveriet. Wafa og søsteren hennes ble tatt hånd om av andre jenter da de forsøkte å kvele seg selv med skjerfene sine.

Men 19 år gamle Jilan ble ikke oppdaget av noen. Hun ble holdt fanget i Mosul nord for Bagdad, i et rom sammen med 20 andre – inkludert to jenter på 10 og 12 år.

– En dag fikk vi utdelt klær som liknet på dansekostymer, og vi ble bedt om å vaske oss og ta på oss disse. Jilan tok livet av seg inne på badet. Hun var veldig pen – jeg tror hun visste at hun kom til å bli tatt av en mann, og at det var derfor hun tok livet av seg, sier en av jentene som ble innesperret sammen med Jilan.

Randa (16) og familien hennes er også blant dem som har blitt kidnappet av IS, ifølge rapporten. Rana ble «solgt» eller «gitt i gave» til en mann som var dobbelt så gammel som henne. Han voldtok 16-åringen.

PÅ FLUKT: Yezidiene praktiserer en gammel religion som de radikale sunnimuslimene i IS mener er kjettersk. Dette bildet ble tatt i august, da tusenvis av yezidier søkte tilflukt på Sinjar-fjellet. Denne jenta kom levende ned igjen. Foto:Stringer,Reuters

– IS har ødelagt livene våre. Hva kommer til å skje med resten av familien min? Jeg vet ikke om jeg noen gang kommer til å se dem igjen, sier Rana til Amnesty i dag.

Tidligere i desember ble det kjent at det eksisterer et dokument med retningslinjer for hvordan IS skal behandle sine kvinnelige slaver. Seksuell omgang med mindreårige er tillatt.

«Det er tillatt å ha samleie med en kvinnelig slave som ikke er i puberteten enda, dersom hun passer til samleie. Hvis hun er jomfru kan eieren ha samleie med henne umiddelbart. Hvis hun ikke er jomfru må livmoren hennes renses», skal det angivelig stå i dokumentet.

Ifølge britiske The Times skal mange av Yezidi-kvinnene ha blitt kidnappet i Sinjar-området, før de ble fraktet videre og sortert etter alder, utdanning og sivilstatus. Enten de ville eller ei.

– Jeg så flere kvinner som ble dratt etter håret ut til ventende lastebiler, sier en tidligere sexfange til The Times, kalt «Jente B» for å beskytte identiteten hennes.
Slavene ha blitt delt inn i puljer og overrakt til IS-ledere, som kunne selge dem eller fordele dem blant de andre IS-kjemperne.

LEVDE I FANGENSKAP: Denne 15-årige yazidijenta er en av de som ble kidnappet av IS tidligere i år. Hun ble giftet bort, men greide å rømme i begynnelsen av august. Foto:Dalton Bennett,Ap

– IS plukket ut de yngste kvinnene, både gifte og ugifte. De ga meg og søstrene mine beskjed om å gå inn i denne gruppa. Vi skjønte ikke hva som kom til å skje, men det gjorde moren vår. Hun skrek, sier «Jente B» til den britiske avisen.

Mange av jentene skal ha blitt voldtatt gjentatte ganger av ulike IS-krigere. Ifølge The Times har krigerne solgt sexslavene til hverandre for så lite som 15 pund, noe som tilsvarer rundt 170 norske kroner.
Jentene Amnesty har vært i kontakt med, har greid å rømme fra slaveriet – men det er fremdeles svært mange som holdes fanget. Følgene vil uansett være alvorlige.

– De fysiske og psykiske følgene av den seksuelle volden disse kvinnene har blitt utsatt for, er katastrofale. Også de som har greid å flykte, vil være dypt traumatisert, sier Donatella Rovera i Amnesty.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder