Spanias regjering vil frata Catalonia all selvstendighet

Catalonia har igjen bedt Spania om mer dialog. Dette aksepterer ikke regjeringen, som tar skritt for å frata Catalonia selvstendigheten de har i dag.

  • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over to år gammel

Den første søndagen i oktober ble det avholdt en ulovlig folkeavstemning om løsrivelse fra Spania i Catalonia. Det ble 90 prosent flertall for uavhengighet, men bare 43 prosent stemte.

Lurer du på hvorfor dette skjer i Catalonia nå? Her kan du lese om hele bakgrunnen for uroen

Etter at resultatene fra folkeavstemningen var klare, har Catalonias reionpresident Charles Puigdemont ventet med å offisielt erklære uavhengighet, fordi han først ønsker dialog med regjeringen i Madrid. Statsminister Mariano Rajoy har avvist dette, og ga Catalonia fram til torsdag klokken 10.00 for å bestemme seg.

– Ingen dialog er mulig mellom en demokratisk lov og ulydighet eller ulovligheter, sa Rajoy tidligere.

Den katalanske presidenten Charles Puigdemont svarte torsdag klokken 10. i et brev til regjeringen at suspensjonen av uavhengighetserklæringen «fortsatt er gyldig», men truet med å formelt stemme for uavhengighet hvis «statlige myndigheter fortsetter å hindre dialog og fortsetter sin undertrykkelse», melder El Pais.

Rajoy har krevd at Catalonia erklærer at de avstår fra å erklære uavhengighet før en dialog kan starte. Han godtok derfor ikke svaret fra Puigdemont torsdag.

Catalonia: Tusenvis krever slutt på konflikten

Ingen dialog: Spania vil frata Catalonia all selvstendighet

Om de ikke gikk ut og avsto fra å erklære uavhengighet, skulle det møtes med alvorlige represalier: Den spanske regjeringen har truet med at Spania vil iverksette artikkel 155 i grunnloven, og dermed frata Catalonia alt selvstyre de har idag frem til lovligheten i Catalonia gjenopprettes, og Catalonia forholder seg til dommen fra den konstitusjonelle domstolen der det ble vedtatt at folkeavstemningen var ulovlig.

Rajoy mener Catalonia har tatt sitt valg ved å ikke svare på regjeringens forespørsel, og vil ta de nødvendige skrittene mot å iverksette artikkel 155 i grunnloven, melder La Vanguardia.

USIKKER FREMTID: Regionpresident Carles Puigdemont ba om mer dialog torsdag. Det ser det ikke ut til at han får. Foto: Ivan Alvarado Reuters

VG mener: Spansk tragedie

– Spanias regjering bekrefter klokken 10 denne morgenen, at Catalonias president har nektet å etterkomme kravene som ble sendt til ham den 11. oktober, der han ble bedt om å informere klart og presist hvorvidt noen myndighet hadde til hensikt å erklære regionen uavhengig. Han ble oppfordret til å gjenopprette den konstitusjonelle orden, skrev regjeringen i en pressemelding, ifølge El Confidencial.

Statsminister Rajoy har innkalt til et ekstraordinært ministerråd førstkommende lørdag. Der vil prosessen med å iverksette artikkel 155 i grunnloven settes igjang.

– Da vil Madrid sette inn en slags guvernør som skal administrere Catalonia ut fra Madrids ønsker, noe som vil møte stor misnøye og godt kan føre til et opprør, har Nymark, pensjonert førsteamanuensis ved NHH og forfatter av boken «Draumen om Catalonia», tidligere sagt til VG

Folkeavstemningen: 90 prosent sier ja til et uavhengig Catalonia

Solberg: – Catalonia er et indre spansk anliggende

Statsminister Erna Solberg mener at spørsmålet om suverenitet for Catalonia er et indre spansk anliggende, melder NTB.

Til NRK sier Solberg er det er legitimt å kritisere overdreven maktbruk fra det spanske politiet, men at den grunnlovsmessige striden om Catalonias status innen den spanske nasjonen er det opp til Spania selv å håndtere.

På spørsmål om EU, og eventuelt Norge, kan spille noen meklerrolle i denne striden, svarer statsministeren at det kan hun ikke se for seg.

Dette kan Catalonia miste

Den spanske regjeringen informerer videre i pressemeldingen om at de vil «vedta tiltak som vil gi parlamentet økt myndighet til å beskytte spanjolers interesser, inkludert innbyggernde i catalonia», og «gjenopprette den konstitusjonelle orden i regionen».

I dag er det Catalonia som har tredje størst grad av selvstyre av Spanias 17 autonome regioner, etter Baskerland og Navarra.

Regionregjeringen i Catalonia har innflytelse på saker relatert til kultur, miljø, kommunikasjon, transport, handel, utdanning og helse. I tillegg har de sin egen politistyrke, Mossos d'Esquadra. Alt dette kan falle bort.

Artikkel 155 omtales som «atomparagrafen», og har aldri tidligere blitt brukt. Det er usikkert hvordan regjeringen eventuelt vil gå fram for å sette inn dette i praksis.

Spanias konge reagerer: Kritiserer myndighetene i Catalonia

Mer om

  1. Spania

Flere artikler

  1. Catalonia får fem dagers frist

  2. Spania truer med å oppheve Catalonias selvstyre

  3. Det spanske senatet: Tar over styringen i Catalonia

  4. Catalonias president: Utlyser ikke nyvalg

  5. Slik kan den politiske krisen i Spania ende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder