KLAR FOR KIM-TREFF: Donald Trump gleder seg til møte med Kim Jong-un. Foto: Reuters

Trump ser frem til Kim-møte i Hanoi

«Han kan kanskje overraske noen, men han vil ikke overraske meg», sier USAs president før møtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Natt til lørdag norsk tid tok Donald Trump til Twitter, hvor han skriver at hans representanter nettopp har dratt fra Nord-Korea etter «et veldig produktivt møte», der de har blitt enige om detaljene rundt det kommende toppmøtet mellom de to lederne:

Den 27. og 28. februar skal de møtes i den vietnamesiske hovedstaden Hanoi, som ligger nord i landet.

– Jeg ser frem til å møte Kim og å jobbe for fred.

Nord-Korea-ekspert er ikke imponert: Trump har blitt rundlurt

En rekke brev, «forelskelse» og rosende ord har preget forholdet mellom de to etter det forrige toppmøtet i Singapore i fjor sommer. Her hadde USAs president også med seg en film han hadde laget til den nordkoreanske diktatoren.

Filmen skapte reaksjoner – se den her:

Nord-Korea-ekspert: – Trump er blitt rundlurt av Kim

Tiden vil vise om kjemien er like godt når de to lederne møtes igjen om drøye to uker. Men USAs president er i hvert fall full av lovord i forkant: Han sier at Nord-Korea vil bli et økonomisk «rakett» under ledelse av diktatoren.

– Han kan kanskje overraske noen, men han vil ikke overraske meg, for jeg har blitt kjent med ham og forstår fullt ut hva han kan få til.

– Nord-Korea vil bli en annerledes rakett – en økonomisk en!

Få innsikt: Den mystiske kvinnen bak Kim Jong-un

At tonen mellom de to har endret seg er det i hvert fall liten tvil om. Forrige møte kom i stand etter måneder med nordkoreanske missiltester og en iskald ordkrig, hvor fornærmelser og atomtrusler nærmest fløy veggimellom.

Les mer: Slik er ordkrigen mellom Kim og Donald

Tidligere denne uken hevdet Trump at det ville vært storkrig med Nord-Korea hvis han ikke hadde blitt valgt til president i USA. Han trakk også frem at Kim Jong-un har stanset både atomprøvesprengninger og interkontinentale missiltester.

VG I NORD-KOREA: Jubler når rakettene går av

Kritikere har imidlertid pekt på få konkrete fremskritt, blant annet fordi USA og Nord-Korea ikke er helt enige om hva en nedrustning innebærer. Flere analytikere har dessuten publisert rapporter som viser at det nordkoreanske atomprogrammet fortsetter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder