KLAR FOR KIM-TREFF: Donald Trump gleder seg til møte med Kim Jong-un. Foto: Reuters

Trump ser frem til Kim-møte i Hanoi

«Han kan kanskje overraske noen, men han vil ikke overraske meg», sier USAs president før møtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Publisert:

Natt til lørdag norsk tid tok Donald Trump til Twitter, hvor han skriver at hans representanter nettopp har dratt fra Nord-Korea etter «et veldig produktivt møte», der de har blitt enige om detaljene rundt det kommende toppmøtet mellom de to lederne:

Den 27. og 28. februar skal de møtes i den vietnamesiske hovedstaden Hanoi, som ligger nord i landet.

– Jeg ser frem til å møte Kim og å jobbe for fred.

Nord-Korea-ekspert er ikke imponert: Trump har blitt rundlurt

En rekke brev, «forelskelse» og rosende ord har preget forholdet mellom de to etter det forrige toppmøtet i Singapore i fjor sommer. Her hadde USAs president også med seg en film han hadde laget til den nordkoreanske diktatoren.

Filmen skapte reaksjoner – se den her:

Nord-Korea-ekspert: – Trump er blitt rundlurt av Kim

Tiden vil vise om kjemien er like godt når de to lederne møtes igjen om drøye to uker. Men USAs president er i hvert fall full av lovord i forkant: Han sier at Nord-Korea vil bli et økonomisk «rakett» under ledelse av diktatoren.

– Han kan kanskje overraske noen, men han vil ikke overraske meg, for jeg har blitt kjent med ham og forstår fullt ut hva han kan få til.

– Nord-Korea vil bli en annerledes rakett – en økonomisk en!

Få innsikt: Den mystiske kvinnen bak Kim Jong-un

At tonen mellom de to har endret seg er det i hvert fall liten tvil om. Forrige møte kom i stand etter måneder med nordkoreanske missiltester og en iskald ordkrig, hvor fornærmelser og atomtrusler nærmest fløy veggimellom.

Les mer: Slik er ordkrigen mellom Kim og Donald

Tidligere denne uken hevdet Trump at det ville vært storkrig med Nord-Korea hvis han ikke hadde blitt valgt til president i USA. Han trakk også frem at Kim Jong-un har stanset både atomprøvesprengninger og interkontinentale missiltester.

VG I NORD-KOREA: Jubler når rakettene går av

Kritikere har imidlertid pekt på få konkrete fremskritt, blant annet fordi USA og Nord-Korea ikke er helt enige om hva en nedrustning innebærer. Flere analytikere har dessuten publisert rapporter som viser at det nordkoreanske atomprogrammet fortsetter.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder