EVAKUERES: Kvinner og barn som overlevde flodbølgen 2. juledag på øyene Nikobar og Andaman, ble i går evakuert med et indisk militærfly. Foto: AP

- Send flere fly!

Nødrop fra skadede nordmenn i Thailand

PHUKET/OSLO (VG) - Vi trenger hjelp fort!

  • Rune Skogseth
  • Jon Magnus
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

På et sykehus i Phuket ligger søsknene Jan Gunnar Stensaker (16) og Ingrid (13), sammen med moren May Len - alle med infiserte sår.

De har en fortvilet bønn til norske myndigheter: Hjelp oss, send leger og flere fly.

Deres far og ektemann, Jan Trygve Stensaker fra Asker, er fortsatt savnet.

Eldstesønn Jan Gunnar (16) snakket i går med VG, mens hans sterkt skadede mor overvar samtalen.

Infeksjoner

Jan Gunnar kan fortelle at moren er svært forslått og veldig svak. Hun har pådratt seg infeksjon i sårene, og er blitt operert.

Da VG snakket med Jan Gunnar ved 17.00-tiden norsk tid i går ettermiddag, ventet han på å bli operert. Det har satt seg infeksjon i et kutt som ikke ble renset, og legene har gitt beskjed om at såret må åpnes på nytt.

- Infeksjonsfaren blir bare større og større her, og behandlingen er dårlig. Nå må norske myndigheter ta ansvar og sende ned fly, medisin og legehjelp. Vi har hørt at det skal gå et fly fra Norge i dag, men det er ikke nok. Det er hundrevis av nordmenn her som trenger syketransport. Jeg har hørt at svenskene allerede har sendt mange fly, sier en fortvilt Jan Gunnar Stensaker fra sykesengen ved Bangok Phuket Hospital i feriebyen Phuket.

- Haster

Han mener at hundrevis av skadede nordmenn trenger hjelp, og at det haster. Selv har han et lite håp om å bli med SAS-flyet som han har hørt forlater Norge i dag tidlig, men han drar ikke uten søsteren og moren.

Den norske 16-åringen får støtte fra to svenske leger, som i går henstilte til den svenske regjeringen å handle raskere:

- Flere svensker kommer til å dø hvis de ikke får umiddelbar transport hjem, advarte legeparet Patrik Brundin og Lena Brundin-Larson gjennom Sveriges største avis Aftonbladet i går.

På hotellet

Jan Gunnar befant seg sammen med søsteren i annen etasje på et hotell i katastroferammede Khao Lak da monsterbølgen rammet. Vannmassene knuste en glassdør, og begge ble påført kuttskader og blødde fra sårene, men klarte å komme seg i sikkerhet på baksiden av hotellet. Her sto de i tre kvarter før vannet sank.

Foreldrene Jan Trygve (40) og May Len Stensaker (38) befant seg nede i hotellets restaurant. De så bølgen på lang avstand, men oppfattet ikke faren.

Som mange andre gikk de ned mot stranden for å se nærmere på fenomenet, men ble møtt av panikkslagne mennesker på flukt fra stranden.

Da var det for sent - begge ble truffet av bølgen, og May Len ble skylt ut i sjøen. Til alt hell klarte hun å svømme bort til et plastrør som fløt i vannet. Hun klamret seg fast i fem timer før hun ble reddet. Ektemannen har familien hverken sett eller hørt fra etter den dramatiske hendelsen. I går kveld var han fortsatt savnet.

- Lite hjelp

Stensaker hevder at det er liten hjelp å få ved den provisoriske norske ambassaden i Phuket - ingen ser ut til å ha noen oversikt.

Han har selv snakket med nordmenn som har besøkt de norske ambassaderepresentantene i Phuket. Her skal det ha rådet et lappesystem - hvor det fløt av lapper overalt. Familien hadde besøk av en representant for ambassaden i går kveld - men de fikk ingen løfter om konkret hjelp.

Jan Gunnar kan fortelle at representanten fra ambassaden opplyste at det ville bli sendt flere fly, først og fremst charterfly.

- Jeg og min mor kan ikke sitte fastspent på et flysete, vi er i likhet med mange andre nordmenn som er hardt skadet, avhengig av å bli transportert på bårer. Men vi fikk høre at det ikke uten videre lot seg gjøre å la folk ligge på bårer i midtgangen.

Tidlig i dag morges norsk tid sendte norske helsemyndigheter og Forsvarsdepartementet et fly med helsepersonell til Thailand. Det er meningen at flyene skal frakte skadede hjem, men flyet kan ta bare 20 pasienter om gangen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder