ANGREPET: Et bilvrak ligger igjen etter israelsk rakettangrep mot Gaza by. Foto: Reuters.

ANGREPET: Et bilvrak ligger igjen etter israelsk rakettangrep mot Gaza by. Foto: Reuters.

Skyter raketter mot hverandre i Gaza

Israel truer både med bakkeoffensiv og nye luftangrep i Gaza etter en blodig start på helgen.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Det israelske forsvaret og ytterliggående palestinere startet helgen med å skyte raketter mot hverandre i Gaza. Minst 17 Hamas-medlemmer er tatt livet av de siste dagene. Israel gjennomførte to luftangrep mot Gaza lørdag.

Det er de verste voldsepisodene siden israelske soldater trakk seg ut av området for nesten to uker siden.

Lørdag ettermiddag skjøt et israelsk militærhelikopter raketter mot to biler inne i Gaza by. Minst to Hamas-medlemmer ble drept. Angrepet var et svar på palestinske rakettangrep mot Israel.

Hamas sier selv at fire av dets medlemmer ble drept, mens israelske myndigheter hevder det var kun to. Senere på dagen skjøt israelerne igjen mot en eng nord i Gaza som de mener palestinerne bruker til å fyre av raketter mot Israel.

SPENT: Israelsk stridsvogn ved Kibbutz Mafalsim rett utenfor den nordlige delen av Gazastripen. Foto: AP.

Israelske soldater samlet seg ved grensen til Gaza-stripen, som de forlot 12. september etter å ha okkupert denne landstripen i 38 år. Forsvarsminister Shaul Mofaz lovet «et knusende og bestemt» svar på rakettangrepene fra de ytterliggående palestinerne.

Bakkeoffensiv
- Det vil komme flere luftangrep mot våpenfabrikkene til Hamas og Islamsk hellig krig i Gaza og på Vestbredden, sa Mofaz. Han sa videre at Israel vurderer en bakkeoffensiv på Gaza-stripen.
- Israel vil ikke ta lett på disse hendelsene, sa Mofaz.
Sharon skal kalle sammen sitt sikkerhetskabinett senere lørdag for å diskutere utviklingen.

Voldsopptrappingen er et tilbakeslag for alle dem i det internasjonale samfunnet som hadde håpet at den israelske tilbaketrekningen kunne føre til fred.

Den palestinske statsministeren Ahmed Qurie ba lørdag det internasjonale samfunnet, og spesielt USA, om å prøve å få Israel til å stoppe opptrappingen av volden på de palestinske områdene.

Israels statsminister Ariel Sharon har allerede en vanskelig uke foran seg. Høyrefløyen i hans Likud-parti har hevdet at det ville føre til mer blodsutgytelse å gi fra seg Gaza, og saken skal opp til avstemning.

31 raketter
Væpnede palestinske grupper har avfyrt 31 primitive raketter inn i Israel siden fredag ettermiddag, ifølge en talsmann for den israelske hæren. Det skjedde etter at 15 personer ble drept i en eksplosjon på et Hamas-møte fredag, og etter at israelske soldater drepte tre væpnede menn i en operasjon på Vestbredden.
Hamas gir Israel skylden for eksplosjonen, selv om de palestinske myndighetene sa det trolig var en ulykke som skyldtes at Hamas-medlemmer hadde med seg eksplosiver i et område som var fullt av mennesker.

Israelske fly slo tilbake etter rakettangrepene, som skadet fem israelere. Hæren sa den siktet på våpenfabrikker og steder for rakettutskyting. Et Hamas-medlem ble lettere skadd.
Mange palestinere løp ut i Gazas gater i panikk da de hørte lyden av israelske jagerfly lørdag.

SØRGER: Palestinere i Gaza by sørger over døde etter en eksplosjon i Jebalaya på Gazastripen. Foto: AP.

Vil ta hevn
Hamas lovet å stå imot ethvert angrep inn i Gaza. Gruppen har stort sett fulgt våpenhvilen som president Mahmoud Abbas inngikk med Israel i februar, og som gjorde at den israelske tilbaketrekningen fra Gaza gikk så lett.

Hamas' væpnede fløy sa lørdag det var på tide å slå tilbake med full styrke.
- De som sprer frykt og død i det palestinske folket, vil kun høste bitter død og frykt i sine egne byer og gater, heter det i en uttalelse fra gruppen.

Tusenvis av personer krevde hevn da de marsjerte i gatene i flyktningleiren Jabalya i begravelsene til dem som ble drept fredag.
Den israelske hæren stengte lørdag av Vestbredden og Gaza, slik at flere tusen palestinere ikke kunne komme på jobb i Israel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder