Beistet fra Omaha Beach

For første gang deltar Tyskland under en D-dag-markering, men en tysk veteran holder seg langt borte: Heinz Severloh.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

- Jeg husker den første som døde. Mannen kom opp av sjøen og så etter et sted å skjule seg. Jeg skjøt ham i hodet. Jeg så stålhjelmen hans trille ned i vannet. Så falt han. Jeg visste han var død. Hva kunne jeg gjøre? Det var dem eller meg, slik tenkte jeg.

Det er den britiske avisen Daily Mail som gjengir Severlohs historie. Han vil ikke delta på minnestunden. Han tror ikke en mann med hans kallenavn eller fortid vil være velkommen.

Men han sier at tankene er oppslukt av hva som skjedde for 60 år siden.

Mareritt

Mange ganger tidligere har Severloh reist fra Tyskland tilbake til Normandie, hvor han har truffet og blitt venner med besøkende amerikanske veteraner. Det var da han ble klar over at de kalte ham «beistet fra Omaha».

En av de amerikanske veteranene som ble hans nære venn, David Silva, ble selv truffet av tre skudd i brystet den dagen, kanskje fra Severlohs maskingevær.

- Jeg fortalte David hvordan jeg hadde mareritt om to menn den dagen, den første amerikaneren jeg drepte og min egen løytnant Ferking.

Den tyske soldaten så sanden og sjøen bli farget rød av blodet fra de unge amerikanerne. De hardeste kampene på D-dagen fant sted på Omaha Beach, der den unge tyskeren var blitt plassert i en posisjon 20 meter over stranden.

- Jeg ønsket ikke å være med i denne krigen. Jeg ville ikke være i Frankrike. Jeg ville ikke skyte med maskingevær mot unge menn på min egen alder. Men der var vi, i en krig som allerede var tapt og mottok ordre fra vår løytnant: Skyt så fort de står til knærne i vann!

Først og sist

Den eneste tanken de tyske soldatene hadde i hodet, var om de kom til å overleve den dagen.

- Det var ingen panikk eller hat. Vi visste hva vi måtte gjøre, og vi visste hva de ville gjøre mot oss hvis de fikk sjansen.

Severloh forteller at likene først var 500 meter unna, deretter 400 meter og 150 meter.

- Det var blod overalt, skrik, lik og døende, forteller Severloh, som sent på ettermiddagen oppdaget at han var den siste som skjøt mot de fremrykkende amerikanske soldatene. Senere ble den tyske soldaten tatt til fange av amerikanske soldater og sendt som krigsfange til USA før han i 1947 fikk reise hjem til Tyskland.

2500 amerikanske soldater døde på Omaha Beach før de tyske stillingene ved stranden var blitt nedkjempet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder