UNDERERNÆRING: Ifølge UNICEF lider to millioner barn av akutt underernæring i Jemen. Et underernært barn venter her på å få behandling ved et sykehus i Jemens hovedstad Sana i 2016.

UNDERERNÆRING: Ifølge UNICEF lider to millioner barn av akutt underernæring i Jemen. Et underernært barn venter her på å få behandling ved et sykehus i Jemens hovedstad Sana i 2016. Foto: Hani Mohammed AP / NTB scanpix

FN: 11 millioner barn i Jemen trenger akutt hjelp

Hvert tiende minutt dør ett barn i Jemen av sykdommer som kunne vært forhindret, ifølge FN. Nødhjelpsbehovet er desperat, og 11 millioner barn trenger hjelp.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– I dag kan man si at Jemen er et av de verste stedene på jorden å være barn, sier Geert Cappelaere, UNICEFs regionale direktør for Midtøsten og Nord-Afrika.

Ifølge FNs barnefond UNICEF lider to millioner barn i Jemen av akutt underernæring, mens over 11 millioner barn trenger akutt humanitær hjelp.

FN har advart om at millioner risikerer å dø som følge av den saudiarabiske blokaden av landet. Behovet er desperat for enorme mengder mat og medisiner fra skip som er blitt nektet å legge til kai, påpeker FN.

Skip med mat

Søndag kveld opplyser imidlertid FNs matvareprogram WFP at en skipslast med hvete har ankommet den opprørskontrollerte havnen i Saleef for første gang siden blokaden ble innført 5. november.

Redd Barna: Antall underernærte barn øker dramatisk

Havnen i Saleef ligger rundt 70 kilometer nord fra havnen i Hodeida, som er viktig for både nødhjelp og vanlig import. Et handelsskip lastet med mel fikk søndag legge til kai her.

SØNNEN DØDE: Faisal Ahmeds sønn døde av alvorlig akutt underernæring. Her sitter han sammen med sine ni resterende barn i huset hans i landsbyen Hazyaz i Jemen i 2016. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix

Difteri, kolera og diaré

Cappelaere forteller at utbrudd av difteri har blitt rapportert i fem områder i Jemen, og at kolera og akutt diaré har spredt seg rask blant den yngste delen av befolkningen i landet.

– Krigen i Jemen er dessverre en krig mot barn. Jemen står overfor den verste humanitære krisen jeg har sett i mitt liv, sier han.

Et FN-fly med 1,9 millioner doser sårt tiltrengte difterivaksiner fikk lande i den opprørskontrollerte hovedstaden Sana lørdag.

Få innsikt: Flere dør av flyblokade enn av bombeangrep

Saida (18) ble i fjor symbolet på sultkatastrofen:

«Et fengsel»

På lørdag landet også et Røde Kors-fly med personell i Jemen. Organisasjonen sier det er viktig at nødhjelp også slipper inn i landet og påpeker at 2,5 millioner mennesker i Jemen ikke har tilgang på rent vann.

– Mangelen på rent vann øker også risikoen for ytterligere spredning av kolera, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

– På mange måter har hele landet blitt et fengsel, fortsetter han.

Rapport: Slik torturerer Emiratene i Jemen

Avhengig av nødhjelp

90 prosent av all mat, drivstoff og medisiner i Jemen er importerte varer. Ifølge Røde Kors er 70 prosent av menneskene i landet avhengig av nødhjelp for å klare seg. Flere hjelpeorganisasjoner har advart mot at landet kan bli rammet av hungersnød.

Alle havner og flyplasser i Jemen har vært stengt under den saudiarabiske blokaden.

Blokaden ble iverksatt etter at jemenittiske opprørere avfyrte en ballistisk rakett mot Saudi-Arabias hovedstad Riyadh. Raketten forårsaket ingen skader.

Krigen i Jemen ble kraftig opptrappet etter at en saudiledet koalisjon begynte å bombe houthi-kontrollerte områder i mars 2015, noen måneder etter at de jemenittiske opprørerne tok kontroll over hovedstaden.

Konflikten i Jemen: Her får saudiarabisk generalmajor seg bilder av skadede barn i Jemen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder