New York Times: Det hvite hus-topp avslører «stille motstandsbevegelse» mot Trump

I en oppsiktsvekkende kronikk med anonym forfatter beskriver en ansatt i Det hvite hus «en stille motstandsbevegelse» som jobber mot Donald Trump innad i hans egen administrasjon. Trump selv kaller det «forræderi».

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

En av de største politiske bombene i Washington denne uken har vært boken fra Bob Woodward, som avslørte Watergate-skandalen, og som nå beskriver hvordan personer innad i Det hvite hus prøver å motvirke og omgå president Donald Trump.

Midt i dette kommer The New York Times med et innlegg fra en ikke navngitt topp i Det hvite hus som innrømmer å være en av dem som jobber med å motarbeide og demme opp for det hun eller han kaller «uansvarlige» avgjørelser.

les også

Ny bok-bombe ryster Det hvite hus: «Trump har kunnskap som et barn»

– Mange sentralt plasserte personer i hans egen administrasjon jobber flittig fra innsiden for å forhindre deler av hans agenda og hans verste tendenser, skriver den anonyme toppen.

HALV STANG: Flagget ved Capitol Hill er her på halv stang for avdøde senator John McCain. Forfatteren av det anonyme innlegget hyller McCain for å stå opp mot tanken at man bare skal jobbe for seg selv og sine egne. Foto: ERIC BARADAT / AFP

Går til uvanlige skritt

Storavisen påpeker selv at dette er et uvanlig skritt – å trykke et leserinnlegg uten å opplyse leseren om hvem som faktisk skriver det. Avisen begrunner dette med at den sentralt plasserte personen som har skrevet innlegget risikerer å miste jobben hvis hans/hennes identitet blir kjent. Og at avisen derfor har gått med på å anonymisere personen.

Personen bak innlegget er ifølge The New York Times «a senior official» i Det hvite hus, altså en person med en sentral plassering og jobb.

les også

NBC: Trump kalt idiot av egen utenriksminister

– Vi mener at å publisere dette innlegget anonymt er den eneste måten å viderebringe et viktig perspektiv til våre lesere, skriver avisen.

– Motstandsarbeid

Beskrivelsene i det anonyme innlegget gir den samme beskrivelsen som boken som har rystet Washington denne uken – at Trump blir motarbeidet fra innsiden.

– Vi (de ansatte i Trump-administrasjonen, journ.anm.) mener at vår største plikt er overfor landet vårt, og at presidenten fortsetter å oppføre seg på en måte som er skadelig for landets helse, skriver den anonyme ansatte.

– Det er et stille motstandsarbeid innad i administrasjonen, gjort av folk som velger å sette landet sitt først, skriver vedkommende.

VGs store Trump-guide: Dette mener amerikanerne om jobben Trump gjør

Som eksempel bruker personen at Trump viser vennlighet overfor diktatorer som Kim Jong-un og Vladimir Putin, samtidig som han viser liten støtte til USAs nære allierte.

– Resten av administrasjonen kjører imidlertid et annet løp, et hvor land som Russland blir tilsnakket for å blande seg (i valg, journ.anm.) og straffet deretter, skriver personen.

Trumps presserådgiver Sarah Sanders skriver i et svar til avisen at de er «skuffet, men ikke overrasket, over at avisen velger å publisere dette patetiske, skjødeløse og egoistiske leserinnlegget».

Hun ber avisen om en beklagelse.

– Han setter ikke landet sitt først, han setter seg selv og sitt ego foran viljen til det amerikanske folk, heter det i uttalelsen fra Trump-rådgiveren.

Natt til torsdag tvitrer Trump selv om innlegget. I én melding skriver han «FORRÆDERI?». I neste skriver han:

«Eksisterer virkelig den såkalte «senioransatte i administrasjonen», eller er det bare sviktende New York Times som har nok en falsk kilde? Om den FEIGE anonyme personen virkelig eksisterer, må The Times, for å ivareta nasjonens sikkerhet, overlevere ham/henne til myndighetene umiddelbart!»

Omstridt bok skaper bølger

I ukens mest omtalte politiske bok hevdes det at en rådgiver fjernet et brev om å avslutte en handelsavtale med Sør-Korea fra Trumps skrivebord. Tilsynelatende for å unngå handelskrig med Sør-Korea.

les også

Trump ut mot bok: Oppdiktede historier

Woodwards bok beskriver også et møte der Trump skal ha spurt sitt eget nasjonale sikkerhetsråd om hvorfor USA opprettholder en kostbar tilstedeværelse på Korea-halvøya.

– Vi gjør dette for å hindre tredje verdenskrig, skal forsvarsminister Jim Mattis ha forklart.

Etter møtet skal han ifølge boken ha sagt til kolleger at Trump hadde kunnskapsnivå som tilsvarer en ti– eller elleveåring. Mattis har gått ut og benektet at han har sagt dette.

– Dette er ikke arbeidet til en såkalt «dyp stat». Det er arbeidet gjort av en stabil stat, hevder skribenten i New York Times.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder