FRAKTET VEKK: Busser fraktet ut flere tusen krigere fra Jaish al-Islam ut fra Øst-Ghouta i april. Nå er de klare til krig på nytt. Foto: NAZEER AL-KHATIB / AFP

«Det siste slaget»: Slik ble beseirede opprørere i Syria igjen klare til krig

Opprørere som ble omringet og nedkjempet over store deler av Syria tidligere i krigen ble tvangsevakuert til Idlib-regionen. Nå har de ingen steder å rømme. Her snakker en opprørsleder til VG om det siste, uunngåelige, store slaget.

 • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over ett år gammel

Det er en varslet katastrofe.

I flere år har både syrere og verdenssamfunnet sett hva som til slutt vil skje i Idlib-regionen nordvest i Syria. Nå, i september 2018, er den blodige katastrofen i ferd med å utfolde seg.

Russiske krigsskip er i posisjon langs Syrias kyst, iranske og syriske bakkestyrker står klare ved portene til den siste opprørskontrollerte regionen i Syria. Tønnebomber, fylt med skrapmetall, spiker og eksplosiver, slippes nå daglig fra det syriske regimets helikoptre - som en brutal forberedelse til bakkeoffensiv alle nå tror vil komme.

På innsiden: Tre millioner sivile og et stort antall opprørsgrupper bestående av en blanding av islamister, ekstremistiske jihadister og mer sekulære krigere.

Hva var veien hit?

HER ER KRIGEN NÅ: Idlib-regionen nordvest i Syria er markert med grønt. Rødt= Områder kontrollert av Syrias regjering. Røde prikker = Russiske observasjonsposter. Oransje prikker = Iranske observasjonsposter. Blå prikker =Tyrkiske observasjonsposter inne i Idlib. Tyrkia støtter deler av opprørerne. Gult område = Kuriske områder. Kurderne og Assad-regimet ligger per nå ikke i direkte konflikt med hverandre. Foto: Livumap

Etter fire år med krig fant regimet til president Bashar al-Assad rundt 2015, da Russland gikk inn på deres side, den aller mest effektive formelen for militær seier:

 • Omringe og beleire et område med militære styrker, slik at hverken nok mat eller medisiner slipper inn til menneskene på innsiden.
 • Deretter bombe boligområder, skoler, sykehus og opprørsbaser over lang tid, slik at situasjonen for alle på innsiden til slutt blir så desperat at opprørerne som kontrollerer området må forhandle.
 • Tilby deretter at opprørere og innbyggere som ønsker, kan evakuere med buss uten å fengsles, tortureres eller drepes. De kan få med seg våpen og kjøre gjennom landet til den siste store opprørskontrollerte området, Idlib.

BUSSES UT AV ALEPPO: I desember 2016 falt de siste opprørskontrollerte delen av Aleppo til den syriske hæren. Her bussen opprørere og andre overlevende ut til Idlib. Foto: GEORGE OURFALIAN / AFP

På denne måten har Assad-regimet og deres allierte, etter massive sivil lidelse, vunnet tilbake blant annet Aleppo, Øst-Ghouta og Homs, slag mye omtalt de siste årene.

Om lag halvparten av de sivile som nå befinner seg i Idlib er internflyktninger, som har flyktet fra andre krigssoner i Syria.

Nå har krigen innhentet dem, igjen.

Slik omgrupperte islamistopprørerne seg

Historien til den syriske opprørskrigeren Hamza Beiraqdar er både et illustrerende eksempel på hvordan Assad-regimet er i ferd med å vinne den blodige Syria-krigen, og på hvorfor slaget om Idlib er annerledes enn alle andre slag.

30-åringen er brigader og talsmann for den svært omstridte islamistiske opprørsgruppen Jaish al-Islam, som hadde sitt gjerneområde i Øst-Ghouta utenfor Syrias hovedstad Damaskus fram til april i år.

OMGRUPPERT: Hamza Beiraqdar er talsmann og medlem av Jaish al-Islams ledelse. Foto: Privat

VG intervjuet Beiraqdar den gangen, da slaget om Øst-Ghouta pågikk som verst. Det slaget tapte Jaish al-Islam, etter at det syriske regimet og deres allierte etter all sannsynlighet brukte kjemiske våpen i Douma, den største byen i Øst-Ghouta.

Gassangrepet utløste massive internasjonale reaksjoner, og USA, Frankrike og Storbritannia angrep det syriske regimet som straff, men kun for en natt.

les også

Vitne forteller om antatt gassangrep: «Alle i huset var døde (...) Ansiktene var blå»

VG har snakket med gruppen via tekstmeldinger fra deres oppholdssted nord i Syria.

Nå forteller opprørslederen Beiraqdar hvordan gruppen han er med å lede, igjen har kommet seg på bena etter nederlaget:

– Vi kom hit, til den nordlige delene av Aleppo-regionen (Ved Idlib) i midten av april, etter å ha blitt tvunget ut av Ghouta. Med en gang begynte vi med omgrupperinger, bygging av treningsleir og vi rehabiliterte krigerne våre fra Ghouta og fra andre områder. Vi begynte også å koordinere med andre opprørsgrupper i nordlige Syria.

Se bilder fra Jaish al-Islams bussevakuering her:

Hevder Russland ga dem ultimatum

Nå forklarer Jaish al Islam også mer i detalj om hva som skjedde da de forlot Ghouta. De overga seg nemlig dagen etter gassangrepet mot deres kjerneområde, som drepte minst 40 mennesker.

– Vi ble utsatt for den mest hensynsløse militærkampanjen, og det handlet om å overleve og forsvare sivile fra det kriminelle Assad-regimet. Men så kom 7. april og regimet brukte gass mot sivile, sier han.

Angrepet har vært omstridt. Assad-regimet og Russland hevder det er oppspinn, men «Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen» (OPCW) bekrefter funn av klorgass i Douma, brukt den dagen. Den FN-opprettede granskingskommisjonen for Syria, konkluderte også med det samme.

FN sier også at enkelte av symptomene peker dessuten på at det også ble brukt en annen gass, mest sannsynlig nervegass.

Jaish al-Islam hadde nektet å gi opp kampen i Øst-Ghouta før angrepet, men Russland ga dem et ultimatum:

– Etter massakren ble ledelsen i Jaish al-Islam kontaktet av Russlands forhandlingsleder general Alexander Zorin. Han truet med å forsette massakrene hvis vi ikke ga opp. For å spare uskyldige sivile liv, bestemte vi oss for å forlate Ghouta. Våre krigere og ders familier ble fraktet ut i busser. Om lag 7000 krigere kom seg ut.

NY SLAGMARK: Opprørerne har sendt VG dette bildet, tatt etter deres omgruppering i Aleppo/Idlib-området. Foto: Jaish al-Islam

Kamp mellom jihadister

Når islamistene i Jaish al-Islam snakker om hensynsløshet, er det sentralt å påpeke at mange sivile også har kalt gruppen hensynsløse. Innbyggere i Douma har beskrevet tortur og drap på deres meningsmotstandere i områdene de før kontrollerte.

les også

Fem år med islamist-styre i Douma: «Slik var det brutale diktaturet under opprørerne»

Nå er islamistene klare til krig igjen. I Idlib-området de nå befinner seg, er den aller sterkeste opprørsgruppen, som kontrollerer om lag 60 prosent av området, den jihadistiske ekstremisthæren Hayat Tahrir al Sham (HTS). Gruppen er en etterfølger av Jabat al-Nusra, som tidligere i krigen var direkte linket til al-Qaidas ledelse.

Jaish al-Islam tar avstand fra HTS og ligger i konflikt med dem.

– De følger ikke prinsippene til den opprinnelige revolusjonen i Syria. De har ligget i krig med andre opprørsgrupper og de er fiender av revolusjonen. Vi mener at Assad-regimet og HTS er to sider av samme mynt.

VG intervjuet al-Qaida-tilknyttede Jabat al-Nusra i 2015:

Venter på regimets angrep

Hamza Beiraqdar og Jaish al-Islams påståtte 7000 krigere er omringet av deres fiender, og vet at bakkekrigen vil starte hvert øyeblikk.

– Assad og hans allierte følger ingen regler. De har inngått avtaler og brutt dem rett etterpå tidligere. De har forrådt oss. Vi er klare for angrep, sier han.

For de sivile fanget i de kommende kampene, er situasjonen desperat. FN eller verdenssamfunnet for øvrig har ingen klar plan for å redde befolkningen på innsiden.

VENTER PÅ ANGREP: Opprørere tilhørende den såkalte Frie syriske hær, fotografert denne uken i Idlib. Foto: Ugur Can / AP

I SKJUL: En mann sitter inne i en hule i Idlib, brukt som provisorisk bomberom. Foto: KHALIL ASHAWI / X03676

Les også

 1. Opprørernes siste skanse

  Det syriske regimet har vunnet krigen, men det største slaget gjenstår.
 2. Russiske luftangrep i Syria etter toppmøte

  Russland har på under tre timer utført nesten 60 luftangrep i Idlib-provinsen nordvest i Syria, og flere sivile er…

Mer om

 1. Syria

Flere artikler

 1. «Hver dag er det en ny massakre»: Slik kjemper sivile for å overleve i Syrias siste store krigssone

 2. Kurderne fordrives – islamistkrigere overtar

 3. Trump advarer mot å angripe Idlib: – Hundretusener kan bli drept

 4. Tyrkia ber Russland om våpenhvile i Idlib

 5. Jan Egeland om situasjonen i Idlib: - Sivilbefolkningen blør og dør

Fra andre aviser

 1. Tyrkiske soldater ruller inn i Syria. Faren for en storkrig øker.

  Aftenposten
 2. «Alle krigers mor» er avblåst. En ny flyktningstrøm til Europa er stoppet.

  Aftenposten
 3. Presidentens dristige plan har sendt én million sivile på flukt. Situasjonen i Syria omtales nå som verre enn på lenge.

  Aftenposten
 4. Regimet viser frem gjenåpnet flyplass. Noen mil unna dør barn i kulden, og tusenvis kjemper for livet.

  Aftenposten
 5. Assad har startet det endelige slaget mot opprørerne

  Bergens Tidende
 6. «Alle krigers mor» gjenstår i Syria. Begge sider hevder giftangrep er under planlegging.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder