BYGGER MUR: Grensen mellom Israel og Gazastripen, sett fra israelsk side. Israel bygger nå en mur for å holde Hamas ute. Foto: Amir Cohen / Reuters

Israel bygger verdens første undervanns-grensemur mot Gaza

Myndighetene har startet konstruksjonen av en barriere som er ment å stoppe det Israel omtaler som Hamas-infiltrasjon både under og over vannoverflaten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Byggingen har startet lengst nord på Gazastripen, nær Zikim beach på israelsk side. Det bekreftes av det israelske forsvarsdepartementet, skriver Haaretz.

Muren blir beskrevet som «den eneste av sitt slag», og en «ugjennomtrengelig molo» ved den israelske kysten. Ifølge Express skal barrieren gå fra Zikim og et stykke ut i Middelhavet, men det er ikke klart hvor langt og dypt den vil gå.

Den skal etter planen stå ferdig mot slutten av året.

Les også: Gaza-demonstranter: – Vi er her for å spise, ikke noe annet

– Den vil i praksis stoppe alle forsøk på å entre Israel fra havet, og forpurrer Hamas ytterligere, som har investert store summer i dette, sier forsvarsminister Avigdor Lieberman til Haaretz.

Trelags undervannsvegg

Avgjørelsen om å sette opp en hindring ble tatt i etterkant av konfliktene i 2014, da fire bevæpnede Hamas-soldater tok seg inn i Israel fra kysten.

Muren er konstruert i tre lag: En undervannsdel, en steinmur over overflaten og et piggtrådgjerde øverst. Den skal ikke hindre beboere i Gaza fra å dra ut på havet, skriver Haaretz.

Fikk du med deg? Saleh (17): – Pappa, ta bort bindet for øynene mine

Parallelt med undervannsmuren bygger Israel også en tilsvarende mur langs innlandsgrensen til Gaza. Denne er konstruert for å stoppe Hamas’ angrepstunneler, og i tillegg til å strekke et titalls meter under bakken er utstyrt med et alarmsystem for å avdekke graveaktivitet.

Hamas har benyttet tunnelnettverk for å ta seg inn Israel, og for å flytte soldater og krigsmateriale effektivt.

Prosjektet er beregnet å koste over 800 millioner dollar.

GRENSEN: Israel bygger også en underjordisk vegg for å stoppe utgravingen av tunneler inn på israelsk territorium. Her fra buffersonen mot Gaza nær Zikim. Foto: Amir Cohen / Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder