BA FOLKET SI IFRA: Recep Tayyip Erdogan oppfordret stemmerne til å si ifra når «nok fra nok, og fikk svar. Her under et valgkampmøte i Ankara 11. mai. Foto: ADEM ALTAN / AFP

Tyrkere sier «nok» til Erdogan i Twitter-kampanje

ISTANBUL (VG) Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan lover å gå av dersom folket har fått nok. Det har ført til Twitter-storm i forkant av valget.

Artikkelen er over ett år gammel

Flere hundre tusen tyrkere har delt emneknaggen #tamam («nok») på Twitter og i andre sosiale medier de siste dagene. De sier «nok er nok» til president Recep Tayyip Erdogan (64), som har sittet ved makten i Tyrkia i 15 år.

#TAMAM #T A M A M

Emneknaggen #sıkıldık (vi er lei) er også populær blant Erdogans motstandere:

Det var Erdogan selv som initierte kampanjen, trolig uten hensikt:

I et TV-intervju i slutten av april sa han at hans parti AKP vil fortsette sitt arbeid så lenge nasjonen ønsker det, og vil trekke seg dersom landet sier «nok» når de avgir sine stemmer i det kraftige fremskyndte nyvalget 24. juni.

Bare i løpet av én dag skal #tamam ha blitt delt via 1,3 millioner Twitter-meldinger verden over.

Erdogan er favoritt til å vinne presidentvalget, og trolig kan AKP og samarbeidspartner MHP få nær halvparten av parlamentssetene.

les også

Erdogan lover storslått Tyrkia

Dersom han får fornyet tillit, kan han sitte ved makten helt frem til 2029. Presidenten anklages for et stadig mer autoritært regime der motstandere terrortiltales og fengsles med henvisning til unntakstilstanden som ble innført etter kuppforsøket sommeren 2016.

Folket i delt i sin mening om ham: Langs den liberale Egeerhavskysten kritiseres han, mens i det tyrkiske innlandet Anatolia, langs den konservative Svartehavskysten og i flere kurdiske byer står Erdogan sterkt.

STØTTESPILLERE: Flere tusen hadde møtt opp for å hylle Erdogan da han innledet valgkampen under en partikongress i Istanbul 6. mai. Foto: Ozge Sebzeci/VG

Omfavnes av opposisjonen

Kampanjen har vist seg å være en gave til landets opposisjon, som bare har halvannen måned på å mobilisere velgerne frem mot president- og parlamentsvalget som avholdes samme dag.

Presidentkandidat Meral Aksener (61) fra det nyetablerte nasjonalistpartiet Iyi Parti tyr til Twitter for å si at hun, ikke overraskende, har fått nok:

Aksener har samlet godt over kravet om 100.000 underskrifter for å støtte sitt kandidatur, og er dermed godkjent av valgkomiteen til å stille. Hun anses som Erdogans sterkeste konkurrent i presidentvalget.

les også

Valget i Tyrkia: Disse vil ta makten fra Erdogan

Muharrem Ince (53), presidentkandidat for Tyrkias største opposisjonsparti, det sekulære CHP, har lagt ut bilde av seg selv med slagordet «ikke mer» og «nok» på Twitter:

Den terrortiltalte og fengslede Selahattin Demirtas (45), som stiller som presidentkandidat for det prokurdiske partiet HDPs, har også tatt til Twitter, riktignok via sine advokater.

les også

Mannen Erdogan frykter møtte i retten etter 435 dager

Han beklager at han kommer litt sent på banen med sin «tamam»:

«Det var et problem med vannkokeren, så jeg ble forsinket», skriver han med en god dose galgenhumor fra innsiden av fengselsmurene.

Bryr seg ikke om «den virtuelle verden»

President Erdogans talsperson Ibrahim Kalin avblåser hele kampanjen som ubetydelig, og mener at det eneste avgjørende er hva folk stemmer på selve valgdagen.

– Angrepet i sosiale medier vil ikke føre til noe som helst. Vi legger vekt på virkeligheten, ikke den virtuelle verden. Vi tror heller at landet vil svare med å si «fortsett», sa Kalin i en pressekonferanse onsdag, ifølge avisen Hurriyet Daily News.

les også

Erdogan: – Bryr meg ikke om jeg kalles diktator

Kalin sikter til motaksjonen mot #tamam, nemlig #devam, som betyr «fortsett». Emneknaggen skal ha blitt delt over 400.000 ganger, noe som tyder på at AKPs støttespillere tillegger den virtuelle verden en viss betydning.

Erdogan har for øvrig avvist blankt å stille til TV-debatt mot presidentkandidat Ince, men heller invitert ham til et møte på partikontoret.

VIL BLI PRESIDENT: Meral Aksener, som tidligere var medlem av nasjonalistpartiet MHP, dannet «Det gode partiet» Iyi Parti i høst. Her under en partikonferanse i Istanbul i mars. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Mener terrorstemplede grupper står bak

AKP har hevdet at det er utenlandske krefter som har organisert Twitter-kampanjen, og at mange av brukerne som har skrevet #tamam er tilknyttet terrorstemplede organisasjoner

– De fleste Twitter-meldingene med «tamam» er blitt lagt ut i land der FETÖ og PKK står sterkt, skriver AKPs talsperson Mahir Ünal på Twitter.

les også

Slik jakter Tyrkia på terrortiltalte i utlandet

FETÖ, eller Fethullahs terrororganisasjon, er navnet den tyrkiske regjeringen bruker på Gülen-bevegelsen, som tyrkiske myndigheter mener sto bak kuppforsøket sommeren 2016. Bevegelsens leder Fethullah Gülen lever i eksil i Pennsylvania. PKK er det terrorstemplede kurdiske arbeiderpartiet i Tyrkia.

– Etter å ha analysert Twitter-meldingene, fant jeg at 89 prosent av dem er delt i Tyrkia. Det er åpenbart at de som delte dem er vanlige folk, ikke terrorister, skriver den tyrkiske journalisten Ersu Ablak i en kronikk i Hurriyet Daily News.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder