Røyk stiger opp fra Gaza by tidlig onsdag morgen etter et israelsk luftangrep. Foto: Hatem Moussa / AP / NTB scanpix

Hamas melder om våpenhvile: – Palestinerne har tapt denne konflikten

En av Hamas' ledere på Gazastripen sier det er inngått våpenhvile med Israel ved hjelp av egyptisk megling. Svarene fra israelsk side er derimot blandet. – En våpenhvile kan vare i denne runden, men vi vet aldri hva som er dråpen som får begeret til å renne over, sier Midtøsten-ekspert.

Artikkelen er over ett år gammel

Khalil al-Hayya, en høytstående Hamas-leder, sier at egyptiske meglere grep inn, og at militante grupper i den palestinske enklaven vil respektere våpenhvilen så lenge Israel gjør det.

Israels etterretningsminister Yisrael Katz avviser imidlertid at det er inngått noen avtale.

– Israel ønsker ikke at situasjonen skal bli verre, men de som startet volden må stanse den, uttalte han til israelsk radio onsdag morgen.

– Israel vil la Hamas betale for alle angrep mot Israel, føyde han til.

Ifølge avisen Haaretz har talspersoner fra det israelske militæret derimot uttalt at de vil respektere våpenhvilen hvis Hamas ikke sender nye raketter over grensen.

les også

Saleh (17): – Pappa, ta bort bindet for øynene mine

Pågående konflikt

Hamas' påstand om at det er inngått en våpenhvile, kommer dagen etter at militante palestinske grupper skjøt en rekke bombekastergranater mot Israel.

Natt til onsdag svarte Israel med 25 luftangrep mot Hamas-mål på Gazastripen, ifølge den israelske hæren.

Opptrappingen kommer etter flere uker med palestinske demonstrasjoner langs den israelske grensen i protest mot den israelske blokaden og det at palestinske flyktninger ikke får vende tilbake til områdene de forlot i 1948, og som siden da har vært en del av Israel.

Hilde Henriksen Waage, Midtøsten-ekspert og professor i historie ved Universitetet i Oslo, tror palestinerne ønsker en våpenhvile grunnet manglende mulighet til å svare militært etter at 60 palestinere ble drept i kamper på Gazastripen for to uker siden.

– Den oppblomstringen av rakettskyting mot Israel vi har sett fra Hamas de siste ukene er helt likt det vi så før oppstarten av krigen i 2014, sier Waage til VG.

Den 30. mars i år startet befolkningen på Gaza «Den store returmarsjen», som varte frem til 15. mai, dagen palestinerne kaller «Nakba», som betyr katastrofen.

Tirsdagen var det 70 år siden dåværende statsminister David Ben-Gurion erklærte Israel for en selvstendig stat, en markering som fikk 40.000 demonstranter til å ta til gatene på Gazastripen.

les også

Gaza-demonstranter: – Vi er her for å spise, ikke noe annet

– Palestinerne har tapt denne konflikten

Mandag 14. mai var det også store demonstrasjoner på Gazastripen, i en enorm protest mot USAs åpning av sin ambassade i Jerusalem.

I dagene ble minst 60 palestinere ble drept, blant dem flere mindreårige, da israelske soldater stasjonert ved grensa skjøt med skarpt og med gummikuler og brukte tåregass mot demonstrantene.

Waage mener Hamas har angrepet Israel de siste ukene for å vise at de ikke tolerer blodbadet den 15. mai.

– Etter tirsdagen ble demonstrasjonene avblåst, og palestinerne begravde sine døde. Mange av oss har vært redde for at angrepene fra Hamas de siste ukene vil føre til en ny omdreining i voldsspiralen, men en våpenhvile er den eneste realistiske løsningen:

– Palestinerne har tapt denne konflikten. De er så svake at de ikke har noen militære virkemidler til å svare på Israels angrep, men de har angrepet for å markere at de ikke tolerer at 60 av deres egne blir skutt og drept, sier historieprofessoren.

les også

Mojahid (30) ble skutt mens han demonstrerte i Gaza. Israelske kuler kostet ham høyreleggen.

Pluss content

– Våpenhvilen kan vare

Hun tror en eventuell våpenhvile kan vare, om Israel ikke tar initiativ til nye angrep.

– Den kan vare i denne runden, men vi vet aldri hva som er dråpen som får begeret til å renne over, sier Waage.

I motsetning til krigen i 2014 har ikke Hamas hatt mulighet til å smugle inn våpen, etter at den israelske hæren ødela flere av gruppens tunneler, der våpen ble smuglet inn, forteller Waage.

– Palestinerne skjønner at det å yppe med verdens femte sterkeste militærmakt nærmest er et selvmordsforsøk når de selv ikke har våpen, og derfor tror jeg denne våpenhvilen kan vare, sier professoren.

Rundt 120 palestinere, de fleste ubevæpnede demonstranter, er blitt drept av israelske soldater under demonstrasjonene på Gazastripen. Flere tusen er i tillegg blitt såret.

Høster kritikk

Israels angrep på Gaza har høstet kritikk fra det internasjonale samfunnet. Den 18. mai besluttet FNs menneskeresttråd at de vil nedsette en kommisjon som skal granske den siste tidens vold mot palestinerne.

Ledere i en rekke land, deriblant Kina, Russland, Tyrkia, Frankrike, Island, Sverige og Norge kritiserte angrepene, og Tyrkia kalte hjem sine ambassadører fra Israel og USA. Det samme gjorde Sør-Afrika.

Israel har i ettertid avvist all kritikk, og uttalt at soldatene «fulgte standardprosedyre» da de skjøt med skarpt mot demonstrantene for å hindre dem i å ta seg over grensa.

Det israelske militæret har også uttalt at minst 24 av de 60 som ble drept for to uker siden, var militante palestinere hvorav de fleste var medlemmer av Hamas mens andre tilhørte gruppa Islamsk jihad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder