KAMPER: Indiske paramilitære styrker bruker tåregass mot demonstranter i Srinagar, i indisk-kontrollerte Kashmir tirsdag. Foto: Dar Yasin / TT NYHETSBYRÅN

India sier de har utført «svært dødelig» bombeangrep i Pakistan - Pakistan nekter

BEIRUT (VG) Spenningen er stor etter at India hevder å ha drept et «svært stort antall» i et angrep mot en «terrorleir» i den pakistansk-kontrollerte delen av Kashmir. Informasjonskrigen er i gang, sier pakistansk analytiker til VG.

– Luftforsvaret utførte flere angrep tidlig i dag morges mot en terrorleir over kontroll-linjen og ødela leiren fullstendig, skriver Indias landbruksminister Gajendra Singh Shekhawat på Twitter.

Himalaya-regionen Kashmir, som er splittet mellom de to atommaktene, er et av verdens tyngst militariserte områder. Begge statene gjør krav på hele regionen, noe som fører til konstant spenning. Striden har utløst kriger i 1947, 1965 og 1999.

Spenningen har økt betraktelig mellom de to statene etter at minst 40 indiske soldater ble drept i et angrep i den indisk-kontrollerte delen av Kashmir 14. februar i år.

Opprørsgruppen Jaish e-Mohammed tok på seg skylden for angrepet. India hevder Pakistan støtter gruppen, mens Pakistan avviser anklagene, skriver NTB.

– Et svært stort antall Jaish-e-Mohammad-terrorister, ledere og jihadister som trente på selvmordsangrep, ble eliminert, hevder minister Vijay Gokhale i Indias utenriksdepartement etter at Pakistan anklaget naboene for å ha krenket pakistansk luftrom.

Pakistan nekter for at noen er drept

Pakistan hevder imidlertid at ingen ble drept da indiske fly tok seg inn i den pakistanskkontrollerte delen av Kashmir, nær Balakot som ligger i Pakistan.

– De indiske flyene tok seg 5–6 kilometer over kontroll-linjen og inn i Muzaffarabad-sektoren. I en hurtig tilbaketrekking slapp de ut lasten som falt ned over åpent område. Ingen infrastruktur ble rammet, og ingen ble drept, skriver talsmann for den pakistanske hæren, generalmajor Asif Ghafoor, på Twitter.

Han opplyser at pakistanske fly la seg på vingene og fulgte etter de indiske flyene. Ghafoor har publisert bilder som skal vise nedslag etter bombene i åpent terreng.

TVILER: Den pakistanske analytikeren Taha Siddiqui, som skriver for Al-Jazeera og Washington Post, sier at Pakistan ikke ønsker å eskalere konflikten, og derfor nekter for at noen er drept. Foto: Sara Farid

Pakistansk analytiker: Misleder befolkningen

– Det er tydelig at det pakistanske militæret misleder befolkningen, noe de pleier å gjøre, sier den prisbelønte pakistanske journalisten og analytikeren Taha Siddiqui til VG.

Han sier at det samme skjedde i 2016, da India hevdet å ha utført et presist angrep mot militante islamister, mens Pakistan nektet for at det skjedde.

– India har nå utført det de ønsket, og nå prøver Pakistan å dempe skadene ved å hevde at India lyver. Sannheten ligger ofte et sted i mellom India og Pakistans uttalelser, sier han.

– Tror du dette nå kan eskalere konflikten?

– Dette vil ikke eskalere fordi Pakistan nå nekter for at det har vært noe angrep. Det vil nok en gang bli en informasjonskrig mellom de to landene. Begge landene overdriver i sine uttalelser. Som alltid er sannheten alltid det første offeret i krig, sier han.

Krisemøter

Pakistans statsminister Imran Khan kalte inn til hastemøte i regjeringen etter angrepet for å diskutere veien videre.

– Pakistan forbeholder seg retten til selvforsvar og til et berettiget svar, sier utenriksminister Shah Mehmood Qureshi.

Han påpeker at India har innrømmet å ha tatt seg inn i pakistansk-kontrollert område.

– India har brutt kontroll-linjen, sier Qureshi om skillelinjen som fungerer som en grense som splitter Kashmir i to mellom de to landene.

Også den indiske statsministeren Narendra Modi har innkalt til hastemøte. Etter møtet i New Delhi ble det ikke kunngjort noen uttalelser, men en statsråd uttaler følgende:

– Dette var et nødvendig grep. Hele landet stiller seg bak de væpnede styrkene, sier utdanningsminister Prakash Javadekar.

Økt spenning

Indiske News 18 viser til kilder i det indiske luftforsvaret som uttaler at det ble brukt droner og ett tonn tunge, styrte bomber i angrepet.

– 200–300 drept eller såret, ifølge pakistanske regjeringskilder, melder kanalen og legger til at det var den største leiren til gruppen Jaish e-Mohammed som ble ødelagt.

Selvmordsangrepet mot de indiske soldatene tidligere denne måneden var det verste i den omstridte regionen på flere tiår, og India varslet at landet vil hevne de drepte soldatene.

Langvarig konflikt

Det er første gang siden 1971 at Indias luftforsvar har krysset inn i pakistansk område. India gikk den gangen inn på daværende Øst-Pakistans side – dagens Bangladesh – i borgerkrigen som førte til at Bangladesh ble selvstendig.

Konflikten om Kashmir går tilbake til 1947 da India og Pakistan fikk sin selvstendighet fra britene. De to landene har utkjempet flere kriger om området, som i praksis er delt mellom en indiskstyrt og en pakistanskkontrollert del. En folkeavstemning som ble vedtatt av FN i 1948 om Kashmirs fremtid, er aldri blitt gjennomført.

les også

Slik skal Imran Khan endre Pakistan

India og Pakistan gjør begge krav på hele området, i tillegg til at mange ønsker at Kashmir skal være selvstendig. Under kolonitiden var Kashmir et delvis selvstyrt fyrstedømme under britiske overhøyhet.

(NTB/VG)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder