VIL SAMARBEIDE: Lederen for de tyske sosialdemokratene, Martin Schulz er åpen for å samarbeide med Angela Merkels parti, men han vil trolig møte motstand av egne partifeller. Foto: Markus Schreiber AP

DPA: Flertall i SPD for regjeringsforhandlinger med Merkel

Lederen for de tyske sosialdemokratene, Martin Schulz, ber partiet gi ham fullmakt til å starte regjeringsforhandlinger med statsminister Angela Merkel.

 • NTB

Artikkelen er over to år gammel

Under innledningen på det tre dager lange SPD-landsmøtet understreket Schulz at partiet nå kan være i posisjon til å kreve betydelige innrømmelser, ikke minst en styrking av EU-samarbeidet. Tyskland er fortsatt uten regjering, ti uker etter valget.

– Vi skal ikke gå i regjering for enhver pris, men vi må heller ikke forkaste alt snakk om regjeringssamarbeid, sa partilederen.

Det er ventet at Schulz vil møte sterk motstand mot å delta i en ny storkoalisjon, særlig fra partiets yngre medlemmer. De mener at det elendige valget for SPD skyldes regjeringssamarbeidet med kristeligdemokratene og statsminister Merkel.

Les: Politisk krise i Tyskland: – Alvorlig for Merkel

Ny situasjon

SPD erklærte rett etter valget at noe nytt regjeringssamarbeid med Merkel var utelukket, men Schutz har justert kursen etter hvert som tiden er gått, og koalisjonsforhandlingene mellom Merkel og de grønne og borgerlige partiene har kjørt seg helt fast.

Schutz understreket torsdag at SPD står overfor to muligheter: Enten gå i forhandlinger med kristeligdemokratene om en ny storkoalisjon, eller godta at Tyskland skal styres av en mindretallsregjering. Dette er en løsning som sitter langt inne hos et samfunnsansvarlig parti som SPD.

Merkels forsøk på å forhandle fram et regjeringsarbeid med De Grønne og Fridemokratene (FDP) brøt sammen i november, og siden da har presset på Schultz og SPD økt.

Kommentar: Merkel som Europas keiserinne

Harde krav

I sin langt åpningstale sa Schulz, som gikk av som president i EU-parlamentet for å sikre SPD valgseier i september, at partiet vil ha godt betalt for å gå med i en ny storkoalisjon. Han krevde blant annet at tyske myndigheter skal slutte seg til de planer om et styrket EU som den franske presidenten Emmanuel Macron har lagt fram.

Macron har foreslått en styrking av unionen blant annet gjennom å gi landene i eurosonen et felles budsjett og en felles finansminister.

Les også: Ti spørsmål og svar om det tyske valget

Den ihuga europeeren Schulz snakket varmt om det han kalte Europa forenede stater, en visjon han ville ha virkeliggjort innen 2025.

– Europa er vår livsforsikring, vår eneste sjanse til å holde tritt med andre store regioner i verden, sa partilederen. Han mente at et enda mer integrert Europa kan møte store utfordringer som klimaforstyrrelser, økende innvandring og skatteunndragelser i milliardklassen hos internasjonale konserner.

(Sjekk videoen fra de tyske valgresultatene tidligere i år)

Les også

 1. Tyskland: Historisk dårlig valg for sosialdemokratene

  BERLIN (VG) Mens sosialdemokratene i Tyskland gjør sitt dårligste valg på mange år, entrer det høyrepopulistiske partiet…
 2. Tyskland-ekspert om AfD: – Minner om gammel nazisjargong

  Det høyreekstreme partiet Alternativ for Tyskland fikk 12,6 prosent av stemmene i det tyske valget.
 3. Politisk krise i Tyskland: – Alvorlig for Merkel

  Alt håp er ikke ute for Angela Merkels muligheter for fortsatt å kunne styre Tyskland, selv om hennes regjeringssamtaler…

Mer om

 1. Angela Merkel
 2. Tyskland
 3. Internasjonal politikk

Flere artikler

 1. Best for Tyskland

 2. Tyskland unngår regjeringskrise

 3. Politisk krise i Tyskland: – Alvorlig for Merkel

 4. Skjebnedag i tysk politikk

 5. Regjeringsforhandlingene i Tyskland: Enighet på overtid

Fra andre aviser

 1. Nei til Merkel gir politisk kaos. Nå må sosialdemokratene i Tyskland velge: Ta ansvar for landet eller redde partiet?

  Aftenposten
 2. Over 100 dager med politisk krise: Tyskland har aldri ventet lenger på en ny regjering

  Aftenposten
 3. Et tysk «fornuftsekteskap» tar form

  Bergens Tidende
 4. Svekket Merkel gir avkall på tunge departementer i ny regjeringsavtale

  Bergens Tidende
 5. Færre flyktninger, mer politi og mer EU. Slik endrer regjeringsavtalen Tyskland og Europa.

  Aftenposten
 6. Etter et 18 timers langt møte, er regjeringssonderingene fortsatt ikke over

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder