FORDØMMER ANGREPET: President Vladimir Putin mener angrepet i Syria gjør situasjonen verre. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / Sputnik

Vladimir Putin om Syria-angrepet: – Gjør situasjonen verre

Syrias støttespiller Vladimir Putin mener at USA og deres allierte bidrar til å gjøre den allerede katastrofale humanitære situasjonen i landet enda verre.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Syria angrepet i natt av USA, Frankrike og Storbritannia

Russlands president fordømmer angrepet fra USA, Frankrike og Storbritannia natt til lørdag.

– Gjennom sine handlinger gjør USA den allerede katastrofale humanitære situasjonen i Syria enda verre, og det fører med seg ytterligere lidelser for de sivile, sier Putin.

Hans utenriksminister, Sergej Lavrov, sier i en uttalelse gjengitt av Sputnik at Frankrikes president Emmanuel Macron i en samtale med Putin nektet å avsløre hva som er de «uopprettelige bevisene» på at Damaskus har drevet kjemisk krigføring.

les også

Disse støtter Syria-angrepet

– Vesten rettferdiggjør angrepet på Syria med bare rapporter i media og sosiale medier, sa Russlands utenriksminister.

– USA og deres allierte begikk en aggressiv handling mot en suveren stat som ligger på frontlinjen i kampen mot terrorisme, fortsatte presidenten, og fastslo at det skjedde uten mandat fra FNs sikkerhetsråd og «i strid med FNs charter og normer og prinsipper i folkeretten», heter det i Putins uttalelse, som lagt ut på Kremls hjemmesider.

Han påpeker at angrepet fant sted før Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) gjorde sine undersøkelser etter det angivelige kjemiske angrepet i Douma 7. april.

les også

Trump etter Syria-angrepet: – Perfekt utført

– Med et tegn på kynisk forakt velger en gruppe vestlige land å ty til militær handling uten å vente på resultatene fra etterforskningen, fastslår Putin.

I en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet hevdes det at angrepet skjedde for å hindre at inspektørene fra OPCW skulle få gjøre sine undersøkelser av det som vestlige land mener var et angrep med bruk av kjemiske våpen.

Forskningssenter

Målene for angrepene natt til lørdag var et forskningssenter for kjemiske våpen utenfor hovedstaden Damaskus og to anlegg utenfor byen Homs, som skal ha bli brukt til lagring av kjemiske våpen.

Det russiske forsvarsdepartementet la lørdag frem deres versjon av hvordan angrepet mot Syria var.

De hevder at Syria klarte å avskjære 73 av 103 raketter, melder nyhetsbyrået Tass.

Ifølge forsvarsdepartementet i Moskva bruker syrerne luftvernutstyr av sovjetisk og russisk produksjon. Russerne hevder at det ble avfyrt cruiseraketter både fra luft og sjø.

Russland truet

Den russiske ambassaden i USA la lørdag ut en uttalelse fra ambassadør Anatoly Antonov på Facebook.

les også

Spørsmål og svar: Derfor er Syria viktig for Putin

LOVER REAKSJON: Anatoly Antonov, ambassadør for Russland i USA, lover reaksjon etter angrepet i Syria. Foto: MANDEL NGAN / AFP

– Våre verste bekymringer har blitt en realitet. Våre advarsler har forblitt uhørte, står det.

Videre står det at Russland igjen blir truet, og at de tidligere har advart mot at slike handlinger ikke vil få skje uten konsekvenser. Det står imidlertid ingenting om hvordan Russland tenker å svare på angrepet.

– Alt ansvar hviler på Washington, London og Paris. En fornærmelse mot presidenten i Russland er uakseptabel og forkastelig. USA – innehaveren av det største kjemiske våpenarsenalet – har ingen moralsk rett til å klandre andre land, avsluttes uttalelsen.

MER BESTEMT: Bashar al-Assad sier at Syria er mer bestemt på å «bekjempe terrorisme» etter angrepet. Foto: HO / SANA

Assad: – Syria mer bestemt

Syrias president Bashar al-Assad sier ifølge Sky News at angrepet har gjort Syria mer bestemt på å «fortsette å kjempe og knuse terrorisme i hver tomme av nasjonen».

Også det iranske utenriksdepartementet varsler regionale konsekvenser på angrepet, ifølge Al-Manar TV. I en uttalelse fordømmer utenriksdepartementet i Teheran angrepet og kaller det et brudd på folkeretten og Syrias territorielle integritet. De fastslår imidlertid at Iran er imot bruk av kjemiske våpen.

Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei kaller angrepet for en kriminell handling som ikke vil oppnå noen fordeler.

– Jeg erklærer klart og tydelig at presidenten i USA, presidenten i Frankrike og den britiske statsministeren er kriminelle, skriver han på Twitter.

les også

Kilder til Reuters: – Trump vil straffe Russland og Iran

– Opprørende overtredelse

Også talskvinne for russisk UD, Maria Zakharova, har tatt til Facebook i natt:

– De som står bak alt dette påberoper seg moralsk lederskap i verden og erklærer at de er eksepsjonelle. Du er nødt til å være virkelig eksepsjonell for å bombardere Syrias hovedstad på et tidspunkt når den hadde en sjanse for en fredelig fremtid, skriver hun.

Ifølge Sky News sier det russiske utenriksdepartementet at angrepet på Syria, utført av USA, er en «opprørende overtredelse av internasjonale lover og et grunnløst angrep på en suveren stat».

Angrepet startet klokken 03 natt til lørdag norsk tid, og en drøy time senere kunngjorde USAs forsvarsminister Jim Mattis at angrepene var over.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder