I MEKTIG SELSKAP: Statsminister Erna Solberg (H) er for tiden i Hamburg under G20-toppmøtet. Statsministeren skal ha forsøkt å komme i kontakt med USAs president Donald Trump, som står bak henne på bildet, men fikk ikke vekslet ord med den amerikanske presidenten før han gikk videre. – Han holdt på med sitt innlegg, og da skjønte jeg at jeg ikke skal blande meg inn, sier Solberg. Foto: Tore Meek NTB scanpix

Erna Solberg til VG om Trump: – Som amerikanere ofte er

HAMBURG (VG): Statsminister Erna Solberg forteller at USAs president Donald Trump er direkte og tydelig på G20-toppmøtet i Hamburg.

  • Oda Marie Midbøe
  • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over to år gammel

– Han har sin agenda. Han er opptatt av å få frem sitt viktigste poeng, og det er jo litt den diskusjonen som pågår.

Det svarer Norges statsminister på VGs spørsmål om hvordan hun vil beskrive Trump på G20-toppmøtet i Hamburg, som i disse dager har samlet en rekke av verdens mektigste statsledere.

– Innenfor handelspolitikken går det på at det skal være det han definerer som rettferdig handelspolitikk. Og han er tydelig. Han er som amerikanere ofte er, litt mindre innpakket enn en del andre land, sier Solberg.

Kommentar om G20: Kampen om tronen

Har hilst på Trump

VG møter statsministeren kort tid etter at hun har deltatt på dagens første sesjon.

G20 består av verdens 19 største økonomier og EU, men i år deltar også Norge etter å ha blitt plukket ut som gjesteland.

Solberg skal ha håndhilst på Trump ved flere anledninger gjennom dagen, og skal ha vekslet noen korte ord med ham, får VG opplyst.

Solberg fikk også sette punktum for ettermiddagens sesjon om klima. Da holdt hun et innlegg der hun snakket om Paris-avtalen, klima, energi, utdanning, og koblet dette opp mot FNs bærekraftsmål.

Mistet nattesøvn av demonstrasjoner

Da statslederne ankom Hamburg torsdag ble de møtt av voldsomme demonstrasjoner i den tyske storbyen. Ifølge CNN ble minst 76 politimenn skadet i sammenstøtene, og en av politimennene skal ha fått en alvorlig øyeskade som følge av fyrverkeri.

– De har ikke vunnet frem med tanke på hva som er agendaen her, men de har skapt litt mindre nattesøvn for den norske statsministeren og en WHO-generalsekretær som hadde tre timer på en politistasjon. Men ellers tror jeg møtet går som det skal, svarer Solberg på spørsmål fra norsk presse om hva hun synes om sammenstøtene.

Les også: G20-sikkerhet ikke god nok for Melania

Skal møte Tyrkias president

Solberg møter også Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fredag.

Tidligere på dagen fikk også president Donald Trump for første gang møte Russlands president Vladimir Putin. I forkant av møtet har Trump sagt at han ikke vil gå i detaljer om russisk innblanding i det amerikanske valget.

Les også

Mer om

  1. Erna Solberg

Flere artikler

  1. Se sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hamburg

  2. Trump fastholder at Mexico skal betale for grensemur

  3. Trump før Putin-møte: Vil ikke gå i detaljer om innblanding i valget

  4. Erna ber om møte med Trump i juli

  5. G20-sikkerhet ikke god nok for Melania Trump

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder