SNAKKET UT FOR FØRSTE GANG: Fred Warmbier, faren til Otto Warmbier, studenten som ble holdt satt i fengsel i Nord-Korea i mars 2016, holdt torsdag en pressekonferanse i hjembyen Cincinnati. Foto: John Minchillo AP

Sønnen var i koma i Nord-Korea: – Vi fikk vite det for en uke siden

I over 17 måneder har sønnen Otto Warmbier vært holdt fanget i Nord-Korea. Nå ligger han i koma i hjembyen Cincinnati. Torsdag møtte en tydelig berørt far pressen.

Eirik Tufteland Kroken
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det finnes ingen unnskyldning for hvordan Nord-Korea har behandlet sønnen vår, sa faren til amerikaneren på en pressekonferanse torsdag.

Fred og konen Cindy Warmbier har ikke hørt fra sønnen siden rettssaken ble holdt i hovedstaden Pyongyang i mars i fjor.

Kom hjem denne uken: Nord-Korea løslater amerikaneren Otto Warmbier

Den 22 år gamle amerikanske studenten ble løslatt denne uken etter mer enn 17 måneder i fangenskap. Han sonet en 15 års fengselsstraff med straffarbeid for «regimefiendtlige handlinger».

Foreldrene har ikke hatt en anelse om hvordan det har gått med sønnen.

– Det er bare en uke siden at vi fikk vite at han har vært i koma i et år, sa en tydelig berørt far torsdag.

Ble pågrepet i januar 2016: Nord-Korea har arrestert amerikansk student

Takket Trump

På pressekonferansen takket faren Trump-administrasjonen for at Otto har kommet hjem og blir behandlet på et sykehus i Cincinnati i deltsaten Ohio.

– President Trump ringte meg i går og spurte hvordan det gikk med oss. Det var en fin samtale og jeg glad for at han ville fortelle hvor mye de har arbeidet for å få sønnen vår hjem, sa faren.

KOM HJEM TIRSDAG: Den 22 år gamle amerikanske studenten som ble arrestert da han var på vei ut av USA i januar 2016, ble flydd hjem tirsdag denne uken. Han ble hentet av en ambulanse på Lunken flyplass. Foto: John Minchillo AP

Etter en følelsesladet innledning svarte han på spørsmål fra salen. En av journalistene lurte på om han syntes Obama-administrasjonen har gjort nok.

– Kunne den forrige administrasjonen gjort mer? Jeg tror resultatet snakker for seg selv, svarte han.

Får behandling

Siden amerikaneren ble løslatt har det vært uklart hvilke skader han har og hvordan han havnet i koma.

– Selv om man tror på at han havnet i koma på grunn av en sovepille, noe vi ikke gjør, så er det nordkoreanerne har gjort helt forferdelig, sa Warmbier på pressekonferansen.

Han fortalte at moren til Otto har vært ved siden av sønnen hele tiden siden han kom hjem.

Nå får 22-åringen behandling på universitetssykehuset i Cincinnati, øst i delstaten Ohio. Torsdag uttalte en talsperson ved sykehuset at Otto lider av en alvorlig nevrologisk skade, ifølge CNN.

BLE DØMT TIL 16 ÅR I FENGSEL: Otto Warmbier var student ved Universitetet i Virginia da han ble arrestert etter en tur til Nord-Korea i januar 2016. Bildet er tatt 16. mars 2016 og er fra rettssaken mot ham. 22-åringen ble dømt til 16 års fengsel for «regimefiendtlige handlinger». Foto: Kyodo Reuters

– Jeg smeltet ned ved siden av ham

På pressekonferansen ønsket faren til 22-åringen å gi et bilde av hvordan sønnen deres var da han vokste opp og årene som student.

– Han var en skjønn og omsorgsfull person. Han ønsket ingen andre vondt og var aldri i en konflikt med noen, sa han.

Da Fred Warmbier fikk beskjeden om at sønnen var i koma og hadde vært det i mange måneder, fikk han sjokk. Han fortalte det selv til sin kone og sa på pressekonferansen at paret hadde vært en stor støtte for hverandre.

Om øyeblikket da han så sønnen igjen for første gang på ett og et halvt år, sa faren dette:

– Jeg smeltet ned ved siden av ham og fortalte hvor glad jeg er i ham. Nå prøver vi å gjøre alt så komfortabelt så mulig for ham, sa han og fortsatte:

– Det faktum at han ble tatt og behandlet på denne måten er helt forferdelig. Men vi er veldig stolte av sønnen vår og vi er positive og ser fremover, avsluttet han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder