DIALOG: På besøk i India fikk utviklingsminister Dag Inge Ulstein innspill fra nobelprisvinner Kailash Satyarthi. Tema for møtet var tvangsarbeid og slaveri. Foto: Utenriksdepartementet

Spedbarn blir solgt til prostitusjon for under en hundrelapp: – Enorme inntrykk

I India forsvinner mer enn 180 barn hver dag, viser tall fra det indiske innenriksdepartementet. Mange ender opp i slaveri. Nå gir Norge 150 millioner kroner i bistand for å motkjempe moderne slaveri.

 • Håkon Kvam Lyngstad

Under sitt besøk i India forrige uke møtte utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) unge jenter som var reddet fra menneskehandel og tvangsprostitusjon ved stiftelsen You Can Free Us i Mumbai.

– Det etterlater et enormt inntrykk. En av jentene jeg møtte ble solgt vekk og misbrukt fra hun var fem år til hun var femten, sier Ulstein, og fortsetter:

– En annen jente fortalte om da hun trodde hun ble reddet av politifolk som hentet henne ut av bordellet, men at hun i stedet opplevde å bli gruppevoldtatt av åtte politimenn.

Organisasjonen Ulstein har besøkt jobber med å hente jenter ut fra bordellkvarterene, gi dem terapi, helsehjelp og utdanning - slik at de kan komme inn i andre yrker.

På verdensbasis lever 40 millioner mennesker i moderne slaveri. 8 millioner av disse bor i India, viser tall fra Global Slavery Index.

En million barneprostituerte

Jentene utviklingsministeren møtte i Mumbai, må ofte ta imot mer enn ti kunder hver dag. Han møtte også den indiske fredsprisvinneren Kailash Satyarthis, som jobber med å redde barn fra barnearbeid og menneskehandel.

Ifølge hans organisasjons forskningsrapporter anslås det at det blir gjort 12 millioner voldtekter med barn som offer i India hver eneste dag.

– Bare i India er mer enn en million barn i sexindustrien. Det er viktig at vi i Norge ikke tenker at tvangsprostitusjon og slaveri hører historiebøkene til. Vi må jobbe målrettet for å bli kvitt problemet, sier Ulstein.

KJEMPER MOT TVANGSPROSTITUSJON: Ambassadør Nandini Singh for stiftelsen You Can Free Us møter den norske utviklingsministeren Dag Inge Ulstein i Mumbai. Stiftelsen arbeider for å hjelpe barn ut av sexslaveri. Foto: Utenriksdepartementet

Han er klar på at Norge også må ta ansvar. Det gjøres blant i et nytt bistandsprogram, hvor 150 millioner kroner gis til kampen mot moderne slaveri.

– Verdikjeder i økonomien knytter oss til tvangs- og barnearbeid i ulike deler av verden.

Han sier at man samtidig må stoppe nordmenn fra å bestille overgrep over nett og stoppe deling av overgrepsmateriale.

Lurer fattige til å selge barn

Arild Engelsen Ruud, professor i Sør-Asiastudier ved Universitetet i Oslo, forteller at barneprostitusjon er et tydelig problem i India. Mange tvangsprostitueres.

Stiftelsen You Can Free Us opplyste til utviklingsministeren at nyfødte selges for så lite som 10 dollar – eller litt under 100 kroner med dagens kurs.

Gjennomsnittsprisen i menneskehandelen er imidlertid på rundt 2000 dollar per person.

les også

Tesla, Apple og Google saksøkt av kongolesiske familier

Asiaprofessor Ruud forklarer at problemet påvirker også naboland som Nepal. Foreldre blir lovet at barna skal få gode liv om de gir dem bort.

– Omfattende fattigdom gjør at mange foreldre lar seg overbevise om å gi fra seg jentebarn mot løfter om at de skal få fine, greie jobber. De blir lurt inn i prostitusjon, forklarer Ruud.

Som i resten av verden blir prostituerte også i India stigmatisert. Det er derfor en krevende og risikofylt jobb å redde dem ut av bordellkvarterene.

– Mange kan ikke komme hjem til sin opprinnelige familie, og må tas vare på av andre. De må ha en ny identitet, utdanning og yrke, sier professoren.

ASIA-EKSPERT: Arild Engelsen Ruud er professor i Sør-Asiastudier ved Universitetet i Oslo. Foto: Universitetet i Oslo

Denne jobben har ulike organisasjoner tatt på seg. Noen jobber med å sikre arbeidsforhold, hindre sykdommer og sørger for at jentene får større andel av pengene de jobber for mens de er prostituerte.

Andre jobber for å redde dem ut av prostitusjonen, slik som stiftelsen utviklingsminister Ulstein besøkte.

– Organisasjonene jobber gjerne for knapper og glansbilder, og 150 millioner kroner kan i denne sammenhengen anses som en stor sum, sier Ruud.

Les også

 1. Trump på besøk til India: Bygget mur rundt slumområde

  India forbereder seg på besøk fra Donald Trump. Nå anklages landet for å angivelig gjemme bort de fattige - og kaste dem…
 2. Riksrevisjonen med bistands-kritikk: Vet for lite om hva pengene går til

  Utenriksdepartementet og Norad har ikke nok informasjon om resultatene av norsk bistand til utdanning, mener…

Mer om

 1. Dag Inge Ulstein
 2. Mumbai
 3. Prostitusjon
 4. India
 5. Barnearbeid
 6. Overgrep
 7. Bistand

Flere artikler

 1. Bill Gates reduserer, mens Norge øker støtte

 2. Næringsministeren: Vil utrede norsk slaverilov

 3. Pluss content

  Slik lurte «Jasmina» sexkjøperen i en felle

 4. Kvinnene kom for å jobbe. Nå blir de holdt bak lukkede dører og dumpet

 5. Pluss content

  Mysteriet Ghislaine Maxwell

Fra andre aviser

 1. Koronaviruset: Norges utviklingsminister frykter katastrofale følger i fattige land

  Aftenposten
 2. Indiske barnehjemsbarn rammes av norsk valutasmell

  Fædrelandsvennen
 3. – Hvalen kom hit for å dø, men den hadde med seg et budskap

  Bergens Tidende
 4. «Sofie» (24) tjener 30.000 i måneden på å date eldre, rike menn

  Aftenposten
 5. Sofie fra Bergen tjener 30.000 i måneden på å date eldre, rike menn

  Bergens Tidende
 6. Mange viktige endringer med KrF i regjering

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder