Voldsomme demonstrasjoner i Hongkong – politiet aksjonerte

Demonstranter i Hongkong brøt seg inn i parlamentet, men skal ha blitt fjernet av politiet i en rask og voldsom aksjon. Totalt 54 mennesker ble fraktet til sykehus.

Etter flere timers forsøk, klarte demonstrantene å storme den lovgivende forsamlingen og vandalisere bygningen innvendig ved 21-tiden lokal tid.

CNN melder at demonstrantene brøt ut fra marsjen som markerte tilbakeføringen til Kina, og tok seg helt inn til hovedsalen, der de blant annet skal ha hengt opp et banner med teksten «Det finnes ingen opprørere, bare tyranni».

Politiet advarte at de ville tvinge dem vekk dersom de ikke forlot bygningen, skriver The Guardian. Ved midnatt lokal tid var hundrevis av politimenn klare til å storme bygningen med tåregass og politiskjold.

les også

Derfor demonstrerer de i Hongkong

Like over klokke ett på natten meldte AFP at politiet i Hongkong hadde klart å fjerne demonstrantene fra parlamentsbygningen.

Ifølge CNN-journalist Matt Rivers gikk politiets aksjon mot demonstrantene i bygningen like over midnatt «utrolig raskt» og ved hjelp av mye «kraft og aggresjon».

Politiet har ifølge Reuters brukt flere runder med tåregass mot demonstrantene, som skal ha forsøkt å beskytte seg fra gassen med paraplyer. The Guardian meldte tidligere på kvelden om røyk, folk som skrek og løp, mens noen kastet gjenstander mot politiet.

South China Morning Post melder at sykehusmyndighetene opplyser at de per klokken 23 lokal tid mandag hadde fått inn totalt 54 pasienter fra demonstrasjonene. De oppga ikke hvor mange som kom fra de ulike demonstrasjonene. Av 38 menn og 16 kvinner er én mann og én kvinne i alvorlig tilstand. Fem menn og tre kvinner er i stabil tilstand, mens resten var skrevet ut.

Samme avis melder om at 13 politibetjenter ble fraktet til sykehus etter å ha blitt dynket i en ukjent væske de mistenker er avløpsrens rundt om i byen.

Aksjonistene, som ifølge Reuters skal ha vært en liten gruppe bestående av hovedsakelig studenter ikledd hjelmer og masker, skal ha tatt ned portretter av tidligere ledere av forsamlingen og slått løs på bildene med stokker og hammere. De har i tillegg kjørt metalltraller mot parlamententets glassdører og kastet stoler. Flere skal ha brutt seg inn i bygningen med hjemmelagde skjold.

Parlamentet har varslet at de vil holde stengt tirsdag. Regjeringen sier nedstengningen kommer av sikkerhetsårsaker, og alle guidede turer av parlamentet er avlyst, melder Reuters.

les også

Paraply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene

Demonstrantene er del av en større gruppe som protesterer i forbindelse med at det er 22 år siden den tidligere britiske kolonien ble en del av Kina.

De siste ukene har nærmere to millioner deltatt i demonstrasjoner mot regimet, som de mener er for lojale mot det kinesiske lederskapet i Beijing.

Arrangøren av demonstrasjonene skriver i en uttalelse ved 23-tiden lokal tid at Hongkong-leder Carrie Lam har avvist deres henvendelse om å prate om krisen.

Opprørspoliti på plass

Gatene rundt byens regjeringskvartal er fylt med mennesker. Mens noen forsøkte å knuse glassdør med metallkjerre, bygde andre barrikader for å beskytte dem mot opprørspoliti.

Opprørspolitiet var imidlertid på plass med hjelmer og skjold, hvor de med pepperspray og køller prøvde å hindre at demonstrantene skulle bygge barrikader av søppelcontainere og andre gjenstander.

les også

Titusener demonstrerer i Hongkong – prøver å storme parlamentet

Forsøket på å innta den lovgivende forsamlingen skjedde en time før det er planlagt en større protestmarsj fra Victoria-parken til regjeringskvartalet.

Saken fortsetter under bildegalleriet.

Protesterer mot lovforslag

Det er over tre uker siden Hongkong ble rystet av store demonstrasjoner og protester mot et lovforslag.

Den nye loven skal gjøre det mulig å utlevere mistenkte i straffesaker til Kina. Demonstrantene frykter at endringen skal føre til utlevering av politiske aktivister og at Beijings meningsmotstandere kan bli levert til et lukket kinesisk rettsvesen.

Politisk krise: Massiv protest mot utleveringslov

Demonstrasjonene har siden utviklet seg til protester mot det sittende Hongkong-styret generelt og mot kinesiske myndigheter. De krever i tillegg at Carrie Lam må gå av.

Saken fortsetter under bildet.

SPERRER VEIER: Demonstranter med hjelmer og gassmasker forsøker å sperre en vei som leder inn til området der det markeres at det er 22 år siden Hongkong ble overført til Kina. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

Mandag arrangerte motstanden av Hongkong-styret sin årlige demokratimarsj.

Fikk du med deg? Hundretusener demonstrerte i Hongkong

Tidligere søndag møtte titusener av mennesker, mange av dem med kinesiske flagg, fram til en markering til støtte for politiet i en park ved den folkevalgte forsamlingen.

Under er det videoer fra opptøyer i Hongkong i juni:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder