SKADET: En ung demonstrant blir fraktet vekk av venner etter at han ble slått i ribbeina av Hizbollah-tilhengere i Beirut sentrum. Foto: Amund Bakke Foss, VG

Blodig kaos i Beirut: Mobber gikk til angrep og regjeringen går av

BEIRUT(VG) VG har tirsdag vært vitne til blodige gatekamper i Beirut sentrum. Protestleiren ble påtent og demonstranter løp gråtende i sikkerhet. Samtidig har Libanons regjering gått av - i det som er en stor seier for landets protestbevegelse.

SISTE: Statsminister Saad Hariri melder ved 15-tiden norsk tid at han har søkt om å gå av som statsminister i Libanon, sammen med regjeringen han har ledet.

Rett før statsministerens tale skjedde dette:

En eldre mann holder seg til øynet idet blodet dekker ansiktet hans. Han løper vekk, men vet ikke i hvilken retning det er trygt å dra.

En ung mann kommer så løpende, mens han sliter med å puste. Han holder seg til ribbeina, mens to venner forsøker å bære han bort til en ambulanse.

les også

En dag blant demonstrantene: «Vi har ikke andre valg enn revolusjon»

Tirsdag var Beirut sentrum oppslukt i et voldelig kaos, idet flere hundre menn, som blant annet støtter den mektige Hizbollah-militsen, angrep demonstrantene som i 12 dager har fylt torg og gater i Libanons hovedstad.

VG ble vitne til at angriperne først løp mot og angrep unge, fredlige demonstranter som i flere dager har sperret en hovedvei i protest mot Libanons regjering.

Opprørspolitiet forsøkte å hindre mennene i å angripe, men mistet raskt kontrollen. Mennene plukket opp stokker og steiner og banket flere av demonstrantene til blods.

Vi så blødende og skadede mennesker bli fraktet vekk, mens mange andre løp vekk mens de gråt.

De massive demonstrasjonene i Libanon, som har pågått i 12 dager, har bragt flere hundretusen mennesker til gatene i det som har vært en samlende protest mot korrupsjon, økonomisk kollaps og manglende tillitt til landets politikere.

Demonstrantene i det multireligiøse landet, kristne, muslimer og drusere, har vært samlet i sine krav mot regjeringen.

MISTET KONTROLL: Opprørspolitiet klarte ikke å hindre mobben fra å angripe demonstrantene. Foto: Amund Bakke Foss, VG

De svartkledde Hizbollah-tilhengerne har stått på siden av den sentrale broen i Libanons hovedstad i flere dager, mens demonstrantene har blokkert veien for biltrafikk.

De har kun stått der og overvåket demonstrantene.

VG snakket med flere av dem på søndag, da demonstrantene blokkerte veien for første gang.

– Vi er imot demonstrantene. Vi vil ikke ha dem her, sa en av mennene til VG, men ville ikke la seg fotografere.

Tirsdag gikk de samme mennene til angrep.

SINTE: En Hizbollah-tilhenger fjerner et av teltene til demonstrantene rett før angrepene begynte. Foto: Amund Bakke Foss, VG

Mens VG trakk seg tilbake og gikk mot Martyr-torget, som har vært et av hovedområdene for protestene i byen, kom en ung demonstrant løpende.

– Hizbollah-tilhengere kommer nå for å angripe denne revolusjonen. Det er forferdelig, sa han og sa at vi måtte komme oss unna.

Lenger oppe på broen lå en skadet mann og ble tatt hånd om av helsepersonell som beskyttet seg med hjelmer. Han skal ha blitt slått i ryggen.

SKADET: En mann som ble angrepet ved den sentrale broen i Beirut sentrum tirsdag, får behandling. Foto: Amund Bakke Foss, VG

«Ikke redd»

En demonstrant, Rami Einadi (31), som har vært med på veiblokkaden i flere dager, la seg ned på en madrass midt i kaoset.

– De angrep oss veldig barbarisk, de slo kvinner, gamle og barn. Det er som om de ikke vet hva de gjør.

– Er du redd for dem?

– Nei, det er jeg ikke.

Rami Einadi (31) har sovet ved veisperringen i flere dager. Han sier han ikke lar seg skremme av volden. Foto: Amund Bakke Foss, VG

– Hvorfor blokkerer du veien her?

– Det er viktig for oss å vise at vi er modne nok til ikke å ta igjen med vold, vi vil bli her, og vi vil at hele regjeringen skal gå av, sier han.

Nå ser det ut til at han og resten av landets massive protestbevegelse har oppnådd nettopp det - regjeringen har gått av og det var et av deres viktigste krav.

Søndag dekket VG de første kampene om broen sentralt i Beirut. Den gang var det sikkerhetsstyrkene, ikke Hizbollah-tilhengere, som forsøkte å fjerne demonstrantene. Se bilder fra søndag her:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder