FAMILIEBILDET: Erna Solberg sto sammen med Emmanuel Macron fra Frankrike og Daila Grybauskaite fra Litauen da EU tok EØS-familiebildet fredag formiddag. Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA

EØS har bursdag. Erna Solberg vil ikke utrede alternativer.

BRUSSEL (VG) Brexit er blitt det beste argumentet for statsminister Erna Solberg (H) for å slå ned debatten om å utrede alternativer til EØS når avtalen nå har eksistert i 25 år.

  • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over ett år gammel

Fra feiringen av 25 års jubileet i Brussel fredag, sendte Solberg en hilsen hjem til landsmøtet i Sp, som vil erstatte EØS-avtalen med alternativer som gir Norge mer handlefrihet.

– Ingen utredning vil klarlegge hvilke alternativer som finnes. De spørsmålene kan bare løses i reelle forhandlinger. Vi har ett eksempel på det, som heter brexit. Og det er et dårlig eksempel, sier Erna Solberg.

les også

Mer EU-drama: Britene må godta EU-avtalen, eller forlate 12.april

EØS-feiring

Fredag fikk hun komme inn på EUs toppmøte, den første norske statsministeren siden Gro Harlem Brundtland (Ap) for 25 år siden, før Norge stemte nei til EU-medlemskap.

EUs stats- og regjeringssjefer hadde satt av en liten time på et tettpakket toppmøte for å markere EØS-jubileet, samtidig som Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum holdt sin landsmøtetale på Hamar.

– Det er mer enn nok usikkerhet i verden. EØS-avtalen gjør usikkerheten litt mindre, sa Solberg til VG før møtet.

For sin egen del, har Solberg bare ett eneste alternativ til EØS:

– I mitt hjerte har jeg det ønsket om at vi skal være medlem i EU, sa Solberg.

les også

Derfor måtte Norge gi EU flere norske flagg

Diskuterer enkeltbiter

Fredag morgen hadde EU-toppmøtet dekket festbordet for statsministerne fra Norge, Island og Liechtenstein for å markere at det er 25 år siden EØS-avtalen kom på plass, 1.januar 1994.

På spørsmål om hva hun tenker om den norske EØS-debatten , svarte Solberg:

– Jeg er bekymret for man tar enkeltbiter og stykker og snakker om det, og gjør vurderinger av en hel avtale som har vært en fordel for Norge over mange, mange år. Og et lite land som Norge som er i en omstillingsfase, trenger stabile rammevilkår for handelen vår, sa Erna Solberg på vei inn i møtet.

les også

Sp-lederen avviser norsk oljestopp

Familie

I en kort jubileumstale sa EU-president Donald Tusk at EØS-samarbeidet gir 500 millioner europeere mulighet til å leve og ta utdanning i hele Europa.

– Samen med Norge Island og Liechtenstein har vi jobbet som en familie for å bygge et bedre Europa for alle innbyggere, sa Tusk.

Gir velferdsgevinster

Den norske statsministeren mener at EØS-avtalen fører til at norske bedrifter investerer i Norge nå mens det er oppgangstid.

– Vi som er for, og mener at avtalen gir oss store velferdsgevinster, må ut og vise fram dette. Det er bedrift på bedrift som forteller hva det er av usikkerhet uten full markedsadgang og sikkerhet for reglene. Nå investerer også tradisjonell industri. Store endringer for dem ville ført til større skepsis mot å etablere seg i Norge, sier Solberg.

les også

Sp-lederen slår tilbake mot populist-stempelet

Må bestemme selv

Solberg ble stoppet av utenlandske journalister på vei inn til EU-toppmøtet, og ble spurt om EØS og EFTA fortsatt var et alternativ til brexit for britene.

– Storbritannia må bestemme seg for hva de vil. EØS-avtalen betyr deltagelse i de fire frihetene og bestemmelser utenfor sitt eget land, Hvis du aksepterer det, så kunne de like gjerne vært medlem videre, sa Solberg.

Hun håper at britene nå ikke bare stemmer ned forslag til avtaler, men selv er med på å bestemme veien videre.

MØTER EU: Internasjonal presse var interessert i Erna Solbergs syn på brexit-utviklingen da hun kom til EU-toppmøtet i Brussel fredag morgen. Foto: YVES HERMAN / REUTERS

Mer om

  1. Erna Solberg
  2. Solberg-regjeringen
  3. EØS
  4. EU

Flere artikler

  1. Mer EU-drama: Britene må godta EU-avtalen, eller forlate 12.april

  2. VG mener: Hard brexit vil ramme norsk økonomi

  3. Underhuset har stemt ned brexitavtalen for tredje gang

  4. Theresa May frykter brexit aldri skal bli noe av

  5. Nå forlater Storbritannia EU: - Høyst uklart hva som skjer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder