BLE HISTORISKE: Christina Koch og Jessica Meir gjennomførte fredag den første romvandringen bestående utelukkende av kvinner. FOTO: NASA

Trump hyller historisk romvandring: – Fantastisk

For første gang i historien ble en romvandring ved Den internasjonale romstasjonen (ISS) utført bare av kvinner.

De to NASA-astronautene Christina Koch og Jessica Meir kunne fredag flyte ut av luken i Den internasjonale romstasjonen og starte vandringen.

Formålet var å erstatte en ødelagt batterilader. Ifølge NASA er batteriladeren plassert slik at de to kvinnene hadde utsikt over hele jordkloden.

Fikk du med deg? «Snømann» sett i verdensrommet

Fredag kveld norsk tid ringte USAs president Donald Trump de to astronautene fra Det hvite hus.

– Jeg vil gratulere dere. Jobben dere gjør er fantastisk. Dere er modige kvinner som representerer landet på en god måte. Vi er stolte av dere.

– Og nå er dere på TV over hele verden, flere millioner ser på, så ikke bli nervøse, humret ham.

De to astronautene takket presidenten, og svarte med å rette søkelyset mot alle de andre kvinnene som har vært i rommet før dem.

– Mange kvinner har vært her ute før oss, det er bare første gang det kun er oss.

De to la til at de bare gjør jobben sin. Samtidig innser de at det de gjør er historisk.

– Vi skal til månen og vi skal til Mars. Gratulerer igjen. Dette er spesielt, avsluttet presidenten.

Les også: Slik vil NASA sende folk til månen igjen

Det er første gang kvinner svever i verdensrommet uten en mann ved sin side.

For Meir er det den første romvandringen noensinne. Hun er født i USA, men har også svensk og israelsk statsborgerskap. Amerikanske Koch har derimot vært ute tre ganger tidligere.

Den historiske romvandringen var opprinnelig planlagt tidligere i år. Den gang skulle Christina Koch ha Anne McClain med seg som makker. Turen måtte imidlertid utsettes fordi romdrakten til McClain ikke passet. Hun måtte derfor bli erstattet av en mann.

Ifølge NASA er dette romvandring nummer 221 som blir gjennomført ved Den internasjonale romstasjonen, som ble operativ i 2000. Til nå har 43 av dem inkludert kvinner, men dette er altså den første hvor ingen menn er med.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder