ISOLERES: All fly- og togtrafikk til og fra Wuhan i Kina stanset onsdag kveld opp og desinfiseringsveske ble sprayet på jernbanestasjoner (bildet) og andre steder der folk var samlet. Torsdag stenger to andre nærliggende byer også sin offentlige transport. Foto: AP / NTB scanpix

Fire byer i Kina isoleres som følge av virusutbruddet

Myndighetene i den kinesiske byen Chibi innstiller offentlig transport som følge av det dødelige lungeviruset. Tidligere har tre andre byer gjort det samme.

  • NTB

Artikkelen er over 128 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Myndighetene i byene Wuhan, Huanggang og Ezhou – som alle ligger i Hubei-provinsen i den sentrale delen av Kina – har også besluttet å innstille den offentlige transporten for å forhindre det dødelige coronaviruset i å spre seg ytterligere.

Huanggang ligger omtrent 70 kilometer fra Wuhan, der det nye lungeviruset først ble oppdaget. Byen har en befolkning på 7,5 millioner mennesker, og myndighetene opplyser at togstasjonen vil bli stengt inntil videre fra midnatt. I tillegg vil alle kjøretøy bli sjekket, og barer og kinoer vil være stengt.

Togstasjonen i en tredje nærliggende by, Ezhou, vil også stenge torsdag kveld. Denne byen har en befolkning på over en million.

Les også: Virusfrykten smitter over på Oslo Børs

Onsdag ble all trafikk inn og ut av Wuhan stanset. Byen har rundt 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen.

Innbyggerne oppfordres også til å unngå folkemengder. Myndighetene håper at isoleringstiltakene vil begrense ytterligere spredning, særlig i forbindelse med at flere hundre tusen reisende er ventet i forbindelse med helgens nyttårsfeiring.

Myndighetene stanset onsdag all trafikk inn og ut av Wuhan, som har rundt 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen i den sentrale delen av Kina. Innbyggerne oppfordres også til å unngå folkemengder.

Kinesiske forskere mistenker at lungeviruset som til nå har tatt livet av minst 17 personer i Kina, kan ha smittet mennesker gjennom ulovlig salg av ville dyr på et marked i Wuhan.

Minst 17 døde

Kinesiske forskere mistenker at lungeviruset, som til nå har tatt livet av minst 17 personer i Kina, kan ha smittet mennesker gjennom ulovlig salg av ville dyr på et marked i Wuhan.

På markedet, som nå er stengt, ble det angivelig solgt levende rever, krokodiller, ulvevalper, salamandere, slanger, rotter, påfugler og pinnsvin.

Ifølge Kinas nasjonale helsekommisjon kan viruset også smitte mellom mennesker og dermed ramme også dem som ikke har besøkt Wuhan.

Over 500 mennesker har hittil fått påvist smitte i Kina, og det er også oppdaget tilfeller i Japan, Thailand, Sør-Korea, Australia og USA.

Samles til krisemøte

Verdens helseorganisasjon (WHO) holdt onsdag kveld krisemøte for å ta stilling til om virus-utbruddet skal betegnes som en internasjonal krise, noe som sjelden skjer og som er forbeholdt svært omfattende og alvorlige epidemier.

De 16 medlemmene av krisekomiteen konstaterte at situasjonen er «kompleks og under utvikling», men konkluderte ikke. Torsdag skal de samles på nytt.

Folkehelseinstituttet fraråder imidlertid ikke reiser til Wuhan.

– Verken EU eller WHO fraråder reise til Wuhan eller Kina. Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) vurderer risikoen for reisende til Wuhan som moderat. Risiko reduseres ved å unngå kontakt med syke mennesker, besøk på kjøtt- og fiskemarkeder, samt kontakt med levende og døde dyr, lød instituttets reiseråd onsdag.

Les også

Mer om

  1. Kina
  2. Wuhan
  3. Virus
  4. Coronaviruset

Flere artikler

  1. Corona-utbruddet: Kina bygger nytt sykehus

  2. Hemmelighold i Kina ved starten av corona-utbruddet: – En farlig strategi

  3. Sykehusdirektør tapte kampen mot covid-19-viruset

  4. WHO: Hele verden må handle mot Wuhan-viruset

  5. Vil isolere virusevakuerte på omstridt flyktningøy

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder