GIGANTISK LEIR: Al-Hol leiren huser nå nær 80.000 flyktninger. Foto: Ali Hashisho / X01161

Kurdiske selvstyremyndigheter: Fem foreldreløse barn overlevert til norske myndigheter i Syria

En delegasjon fra Utenriksdepartementet er på plass i Syria, og fått overlevert de fem barna til en savnet norsk IS-kvinne.

  • Nilas Johnsen
  • Amund Bakke Foss
  • Lone Lohne

Artikkelen er over ett år gammel

Det opplyser talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene, Kamal Akef, i en pressemelding som VG har fått tilgang til. Pressemeldingen er datert i dag, mandag, og der kommer det frem at overleveringen skjedde i byen Ain Issa.

– Formålet er å redde barna fra en ekstremistisk atmosfære, og for å gjøre det mulig for dem å dra tilbake til deres land for å få riktig rehabilitering og for å bli reintegrert i sitt samfunn, skriver Akef.

VG har tidligere fått bekreftet norske myndigheters tilstedeværelse i Syria fra flere uavhengige kilder. VG har vært kjent med forhandlingene i flere dager.

VG får opplyst at en norsk delegasjon med diplomater søndag holdt et lukket møte med de kurdiske selvstyremyndighetene i regionen.

Utenriksdepartementet bekrefter møte med lokale kurdiske myndigheter overfor VG.

– I møtet ble den humanitære situasjonen i nordøst-Syria diskutert. Norske myndigheter har over lengre tid arbeidet for å finne en løsning for de foreldreløse barna, slik det har vært sagt siden 23. april. Utover det har vi ingen kommentar, sier pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker.

les også

Søreide til VG: – Slik jobber vi med Syria-barna

Også nyhetsnettstedet ANHA, som er tett på de kurdiske selvstyremyndighetene, bekrefter at en norsk delegasjon er på plass. De siterer en norsk tjenestemann fra UD, som har hatt møter med syriske selvstyremyndigheter i provinsen Ain Issa. I etterkant ble det avholdt en pressekonferanse.

Under møtet skal representanten for norsk UD ha gitt rosende omtale av de syriske selvstyremyndighetene, og han siteres på at Norge håper på et godt samarbeid rundt humanitære spørsmål.

Foreldreløse barn har prioritet

Moren til barna er etnisk norsk, 30 år og savnet. Far er en afrikansk mann som har bodd i Norge, og som er antatt død. De foreldreløse barna ble først omtalt i Aftenposten, og sitter i interneringsleiren Al-Hol i Rojava.

Den norske regjeringen har lenge sagt at å hente hjem foreldreløse norske barn skal være prioritet.

Morens foreldre i Norge har ikke ønsket å uttale seg til VG, men har tidligere sagt til Aftenposten at de håper norske myndigheter henter barnebarna deres hjem.

les også

Situasjonen i beryktet interneringsleir forverres: – Kvinner føder i telt

AL-HOL LEIREN: En kvinne og to små barn på et bilde fra Al-Hol leiren denne uken. Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

Født i Norge og Syria

De tre eldste barna er født i Norge, og de to yngste i IS-området i Syria. VG er kjent med at faren kom til Norge som asylsøker fra Afrika, men at han ikke fikk opphold.

Alle barna er ifølge Aftenpostens journalist svært tynne. Det er en viss usikkerhet knyttet til om søskenflokken består av fem eller fire barn - på bildene fra leiren er det kun fire barn som er med, men i reportasjen er fem barn omtalt.

Les også: Fem norske småbarn alene i flyktningleir i Syria

Samme dag som saken ble kjent, lovet statsminister Erna Solberg (H) at det skal være en prioritet for Norge å hente hjem foreldreløse barn av norske IS-medlemmer. Men Utenriksdepartementet har presisert at barna må identifiseres via DNA og at man må hente inn mest mulig informasjon om tilstanden til foreldrene, for å søke en bekreftelse på om disse lever eller ikke.

Møtene holdes i regionen Rojava, også kjent som syrisk Kurdistan, som er et område der kurdiske styrker siden 2013 har erklært selvstyre. Den endelige bekjempelsen av terrorstaten IS ble gjennomført av den kurdiskdominerte SDF-militsen i slutten av mars.

Siden er titusenvis av mennesker fra de beseirede IS-områdene flyttet til interneringsleirer som selvstyremyndighetene kontrollerer. Røde Kors har advart om at det haster å gi hjelp til leirene.

FÅ FULL OVERSIKT I VG-SPESIAL: DETTE ER NORGES ARV ETTER IS

Løslater kvinner og barn fra samme leir

Samtidig kommer meldinger om at kurdiske myndigheter planlegger å løslate 800 syriske kvinner og barn fra al-Hol-leiren i Syria og overlater dem til familiene, skriver NTB.

Al-Hol-Leiren huser nærmere 74.000 krigsflyktninger, blant dem tidligere IS-krigere og deres ektefeller og barn.

Over 30.000 av dem som befinner seg i leiren er syrere, og de første som løslates vil bli overlevert til familiemedlemmer, opplyser en talsmann for kurdiske myndigheter.

Avtalen om løslatelse har kommet i stand på forespørsel fra, og med bistand fra lokale arabiske stammer, opplyser talsmannen Abd al-Mehbach.

les også

Advokat: Farlig for Norge å la IS-medlemmer være i Syria

– Vi er overhodet ikke i mål

Redd Barna sier til NTB at de er glad for at norske myndigheter har hentet ut fem foreldreløse barn i Syria. De mener imidlertid at det har gått for tregt.

– Vi er veldig glade for nyheten om at disse barna nå blir hentet hjem. Det er på tide og et positivt fremskritt, men vi er overhodet ikke i mål. PST har orientert at det er om lag 40 norske barn i disse leirene, altså langt flere enn fem, sier generalsekretær Birgitte Lange til NTB.

– Norge har vært for trege. Det er flere andre land som har hentet ut sine statsborgere på forskjellige måter. Vi syns Norge har hatt en passiv holdning og at det har tatt for lang tid, selv om nyheten om disse fem barna er gledelig.

Camilla Viken, generalsekretær i UNICEF, sier til VG at det er gledelige nyheter at de fem barna har blitt hentet ut.

– Men ingen skal glemme at det etter PSTs anslag muligens fortsatt sitter 35 barn igjen i Syria. Foreldreløse eller ikke så har de like stor rett til å bli hentet hjem, om det er til deres eget beste, sier hun og legger til:

Forholdene i disse leirene er i de fleste tilfeller forferdelige og i mange tilfeller umenneskelige. Dette er norske barn, våre barn, og alle har like stor rett til hjelp.

Da UNICEF-sjef Henrietta Fore var i Oslo for to uker siden sa hun at myndighetene har et ansvar for å gi disse barna et navn, en nasjonalitet, en identitet, og at det er ekstremt viktig at de ikke blir etterlatt statsløse. Det gjør dem sårbare for for eksempel menneskehandel.

– Barn blir spesielt traumatisert av å oppleve vold, og barna i Al-Hol-leiren har opplevd dette på en måte hverken du eller jeg kan forstå, sa hun til VG.

Norsk strid

PST anslår at det befinner seg rundt 40 norske barn i Syria, og minst fem av disse er foreldreløse og befinner seg i al-Hol-leiren.

Statsminister Solberg har åpnet for å hente hjem de foreldreløse norske barna, men det er strid i regjeringen om hva som bør skje med de øvrige barna og deres IS-foreldre.

Venstre mener alle de norske barna, ikke bare de foreldreløse bør hentes hjem. KrF vil også hente hjem barnas mødre, mens Frp krever DNA-testing av barna og mener at Norge «ikke under noen omstendigheter» må medvirke til at IS-krigere og deres kvinner kommer hjem.

Les også

Mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Syria

Flere artikler

  1. Fem foreldreløse barn er hentet hjem fra Syria

  2. Søreide til VG: – Slik jobber vi med Syria-barna

  3. FN-topp: Ber Norge hente hjem barn av norske IS-krigere

  4. Røde Kors om IS-kvinnenes barn: Norge bør gjøre mer for barna

  5. UD om IS-kvinnene: – Utfordringer knyttet til lokal rettsforfølgelse

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder