Medlemmer av Sudans paramilitære gruppe patruljerer i hovedstaden Khartoum 10. juni. Foto: AFP

Sudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter

Militærjuntaen som har tatt makten i Sudan, innrømmer at sikkerhetsstyrker begikk overgrep mot demonstranter i forrige uke.

NTB-AP

En gransking er underveis og flere militærledere er allerede pågrepet for å ha begått overgrep, opplyste juntaens talsmann Shams Eddin Kabashi torsdag kveld.

Sikkerhetsstyrker ble sendt inn i en protestleir utenfor hærens hovedkvarter i hovedstaden Khartoum for å spre demonstranter mandag i forrige uke.

Kabashi utdypet ikke om hvilke overgrep han viste til, utover å beskrive dem som «vonde og grove». Samtidig avviste Kabashi oppfordringer om en internasjonal gransking av saken.

Her forteller to vitner VG hva de så under forrige ukes massakre.

les også

Unicef: Barn har blitt drept i Sudan

Ifølge dem som sto bak forrige ukes protest, ble over 100 personer drept. Juntaen selv har erkjent at 61 ble drept, blant dem tre medlemmer av sikkerhetsstyrken.

Samtidig har Sudans legeforening, som står protestbevegelsen nær, opplyst at minst 70 personer skal ha blitt voldtatt. Sykehuskilder sier de har behandlet både kvinnelige og mannlige ofre.

Sudans mangeårige president Omar al-Bashir ble avsatt av hæren 11. april etter omfattende protester. Siden har landet blitt styrt av en militærjunta.

Ledere for demonstrantene og juntaens ledere forhandler om en overgangsperiode som skal føre til nyvalg, men fremgangen har gått sakte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder