PROTESTER: Selv om situasjonen er uavklart, har demonstranter og sivile tatt til gatene i hovedstaden Khartoum for å bejuble et mulig militærkupp i landet. Foto: AFP

Militærkupp i Sudan: Hæren har avsatt presidenten

Presidenten i Sudan har blitt tvunget av hæren i landet til å gå av. Det innføres unntakstilstand i tre måneder.

Det sier forsvarsminister og tidligere visepresident Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf på nasjonal tv, ifølge flere internasjonale nyhetsbyråer. Det er oppnevnt et militært styre for å ta kontrollen i en overgangsperiode de neste to årene, opplyser ministeren. President Omar al-Bashir er arrestert, og det vil arrangeres valg på slutten av perioden.

Samtidig informerer han om at det innføres unntakstilstand i tre måneder. Landets flyplasser og grenser blir stengt. Ifølge CNN er nasjonalforsamlingen, kommunale enheter og grunnloven oppløst, mens domstoler og ambassader vil fungere som normalt.

AFP meldte tidligere at at flere politiske fanger har blitt sluppet løs fra fengsel etter militærkuppet. Titusener av mennesker marsjerte gjennom gatene i Khartoum etter hendelsene.

les også

Aline (25) var to dager gammel da folkemordet startet – mistet 60 familiemedlemmer

Ifølge kilder til AFP er militære kjøretøy utplassert på veier og broer og har omringet presidentpalasset. Det samme rapporteres av tyrkiske AA. Det sudanske nyhetsbyrået SUNA skriver at også statsminister Mohammed Tahir Ayala er arrestert, og i tillegg er over 100 sentrale politiske figurer pågrepet ifølge Sky News Arabia.

Ifølge Reuters har statlig TV og radio siden tidlig torsdag morgen spilt patriotisk musikk.

AVSATT: President Omar al-Bashir. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters

Store demonstrasjoner

Det har vært omfattende demonstrasjoner i landet de siste månedene, og de siste fem dagene har demonstranter oppholdt seg i gatene utenfor presidentpalasset og forsvarsdepartementet for å kreve president al-Bashirs avgang. Ifølge AFP har demonstranter i hovedstaden blitt anmodet av arrangørene av protestene om å samle seg torsdag morgen.

Utenriksreporter for Channel 4 News, Yousra Elbagir, skriver på Twitter at flere tusen har ankommet proteststedene, og at flere har begynt å feire med rop om at «regimet har falt».

les også

Leger uten grenser i Mosambik: – Har aldri sett lignende

Al-Bashir har sittet som president i nesten 30 år, siden han først tok makten i et kupp i 1989. Omfattende demonstrasjoner har pågått i landet siden desember, da prisene på brød ble tredoblet. Totalt skal omkring 50 ha blitt drept i uro og sammenstøt, skriver NTB.

I februar erklærte al-Bashir unntakstilstand i ett år, og oppløste samtidig regjeringen etter de nesten daglige protestene.

KUPP: Forsvarsminister Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf opplyste torsdag ettermiddag at Sudans president har gått av. Foto: ASHRAF SHAZLY / AFP

Tiltalt for folkemord

I 2009 og 2010 ble al-Bashir tiltalt av den internasjonale straffedomstolen i Haag for folkemord og krigsforbrytelser, som skal ha funnet sted under krigen i Darfur i 2003. Til tross for at straffedomstolen utstedte en arrestasjonsordre har presidenten levd som en fri mann, og beholdt presidentembetet, skriver The Guardian.

Flere land, deriblant Norge, har ifølge avisen oppfordret til et fredelig maktskifte i landet, men siktelsene i straffedomstolen skal ha skapt problemer for dette.

FEIRER: Sivile er bedt om å samle seg ved militærets hovedkvarter i hovedstaden. Foto: AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder