Polititjenestemenn tiltalt etter at Eric Torell ble drept

Politibetjenten som skjøt Eric Torell i ryggen tiltales for å ha forårsaket en annens død. Ytterligere to tiltales for grov feil i tjenesten.

Det var 2. august i fjor at Eric Torell at 20-åringen ble skutt og drept etter at han rømte hjemmefra med en lekepistol. På en pressekonferanse fredag formiddag ble de tre politibetjentene som skjøt mot ham, tiltalt.

– Ingen av betjentene har sett at han vendte dem ryggen. Det burde de ha sett, og de burde ha sluttet å skyte. Det er en tjenestefeil, sa hovedanklager ved Stockholms statsadvokater, Martin Tidén på pressekonferansen.

25 skudd

20-åringen hadde Downs syndrom og autisme. Ifølge hans mor Katarina Söderberg var han også sterkt funksjonsnedsatt og på nivå med en treåring.

– Han kunne ikke prate, han kunne bare si mamma, mamma, har hun tidligere sagt til Expressen.

Noen timer senere åpnet politiet ild mot Torell, og han døde senere av skadene på sykehus.

De tre politibetjentene skjøt totalt 25 skudd mot ham. Ett av disse var dødelige.

ÅSTEDET: Her ble Torell skutt 2. august i fjor. Foto: STINA STJERNKVIST / TT News Agency

Opplevde som truende

Politiet har tidligere uttalt at de opplevde en truende situasjon før skyteepisoden.

På en pressekonferansen opplyser hovedanklager Martin Tidén at politiet på samme adresse hvor Torell bodde, hadde markert opplysninger om en person som hadde skrevet trusler mot politiet.

Lekepistolen som Torell bar på, hadde stor likhet med en MP5 maskinpistol.

- Retter en person en skytevåpenlignende gjenstand, kan man ikke kreve av politiet at de først skal undersøke om det er et våpen før de reagerer. Det ville være livsfarlig, sa Tidén på pressekonferansen.

FØRSTE MELDING: «XX’x venn ringer inn og forteller at XX og hennes kompis har sett en mann med pistol.» Det var beskjeden det svenske politiet fikk klokken 0347, natt til 2. august i fjor. Foto: Skjermdump fra pressekonferansen.

Betjentene er derfor ikke tiltalt for å ha handlet feil på dette punktet.

Flere av skuddene mot Torell ble imidlertid avfyrt etter at han hadde snudd ryggen til politibetjentene. Det burde de ha sett, og det er grunnen til at de blir tiltalt.

– Den innbilte nødvergesituasjonen er opphørt når han snur seg, sa Tidén.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder