TRUER: ISIL truer med å henrette 1000 familier hvis de ikke konverterer til Islam. Foto:-,AFP

Norsk Folkehjelp: - ISIL truer med å drepe tusen familier

ISIL skal ha omringet og truet med å drepe nærmere tusen familier fra Iraks religiøse minoritet yezidiene.

  • Eirik Landsend Henriksen

Artikkelen er over fem år gammel

ISIL skal ifølge vitner og et parlamentsmedlem ha sagt at de vil drepe familiene som ikke konverterer til islam, skriver Norsk Folkehjelp i en pressemelding. Ifølge organisasjonen Ezidy Solidarity and Faternity (ESFL) dreier det seg om nærmere 1000 familier i byene Koja, Hatimiya og Qaboshi nord i landet.

– Dette er grufulle og sjokkerende nyheter. Det verste er at erfaringen tilsier at de kan bli drept selv om de konverterer, fordi ISIL tror ofrene da kommer til himmelen, sier utenlandssjef i Norsk Folkehjelp, Kathrine Raadim.

– I dag er FN og flere internasjonale organisasjoner blitt informert om denne grusomme situasjonen. Yezidiene trenger full støtte, hvis ikke vil vi se en massakre i morgen, sier en representant fra ESFL til Norsk Folkehjelp.

Ifølge kilder Norsk Folkehjelp har snakket med i byen Koja, skal 300 familier skytes i kveld klokken ni, med mindre de konverterer.

- De tok alle pengene, husene og bilene. Hvis de velger å konvertere, er det stor sannsynlighet for at de fortsatt tar jentene deres.

Norsk Folkehjelp ønsker økt internasjonal oppmerksomhet rundt trusselen et stort antall yezidier nå står overfor.

- Nå må det internasjonale samfunnet gjøre alt de kan for å beskytte dem og andre truede minoriteter, skriver Raadim.

Unnslapp død i fjellene

Over 40.000 yezidier har i dagesvis gjemt seg i fjellene over byen Sinjar. De er dehydrerte og sultne, på flukt fra ISIL i 45 graders varme.

Lørdag ble rundt 10.000 av dem reddet av irakiske militærstyrker etter å ha tatt seg til fots fra gjellet til byen Monsul 113 kilometer unna.

Ifølge guvernøren i Sinjar, Miyeser Hajji Salih, ble de reddet gjennom en humanitær korridor. Nå jobbes det med å frakte dem videre til Syria.

- Deretter tar vi dem til byen Zakho, sa guvernøren på en pressekonferanse. Byen ligger på den irakiske siden, men få kilometer fra grensen til Tyrkia.

Tilbake på fjellet sitter rundt 30.000 Yezidier, halvparten av dem barn. Tall fra Unicef vier at så langt har 56 yazidi-barn mistet livet etter at de flyktet fra ISIL, og at de fleste av disse har tørstet ihjel på Sinjar-fjellet.

Fortsetter militær offensiv

De siste dagene har kurdiske styrker og amerikanske fly kommet med nødhjelp i form av mat og vann til flyktningene. Den kurdiske tv-stasjonen Rudaw har lagt ut en video fra da kurdiske styrker landet på fjellet med ris og vann. I løpet av sekunder var helikopterne omringet av tusenvis av menn, kvinner og barn i desperat jakt etter noe å spise eller drikke.

Samtidig fortsetter amerikanske militærfly sin offensiv mot ISIL-mål i nærheten av byen Erbil. I går ble minst 20 ISIL-opprørere drept.

Før president Obama reiste på en toukers ferie til øya Martha's Vineyard i Massachusetts med familien, hold han i går en pressekonferanse utenfor Det hvite hus.

- Vi føler oss sikre på at militærinnsatsen kan hindre ISIL fra å massakrere mennesker på Sinjar-fjellet, sa Obama.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder