POPULÆRE: IKEA selger hvert år flere millioner kjøttboller. Dette bildet er tatt på restauranten på Slependen i 2008. Foto: KRISTER SØRBØ/VG

Stopper salget av IKEA-kjøttboller i Sverige

Fant hestekjøtt i svenskproduserte kjøttboller

Avviser hestekjøtt i norske produkter

(VG Nett) De svenske IKEA-butikkene stopper salget av kjøttboller etter at tsjekkiske inspektører påviste hestekjøtt i kjøttbollene.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

De tsjekkiske inspektørene fant hestekjøttet i pakker med svenskproduserte, frosne kjøttboller som skulle selges i IKEA-varehus i landet, skriver AP.

Ifølge Reuters har det samme partiet blitt solgt også i Storbritannia, Portugal, Nederland og Belgia.

Nyhetsbyrået CTK melder at det tsjekkiske mattilsynet har varslet EU om funnet i de svenske kjøttbollene, som ifølge innholdsfortegnelsen skulle inneholde storfekjøtt og svin.

Stopper salget

Presseansvarlig for IKEA Sverige bekrefter at de har fått informasjon om at kjøttbollene kan inneholde hestekjøtt. Men i en pressemelding gjengitt av Aftonbladet skriver de at deres egne kontroller ikke viser spor av hest.

Likevel velger de å stoppe salget av kjøttboller, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

- Med hensyn til eventuell uro blant våre kunder stopper vi salget av kjøttboller i Sverige, sier Sara Paulsson.

Ifølge NTB har også italienske IKEA-varehus stoppet salget av kjøttboller fra den svenske produsenten.

Selges ikke i Norge

De fleste av de europeiske landene får kjøttbollene fra den svenske produsenten Dafgård, men norske tollsatser gjør det ulønnsomt for de norske butikkene å importere kjøttboller fra Sverige.

De norske IKEA-butikkene får derfor sine kjøttboller fra Mathuset Holmens i Stavanger.

- Kjøttbollene vi selger i Norge er produsert i Norge. Vår leverandør har bekreftet overfor oss at kjøttbollene ikke inneholder hestekjøtt, sier kommunikasjonssjef Camilla Lindeman til VG.

- IKKE HEST I NORSKE PRODUKTER: Camilla Lindemann i IKEA Norge sier at det ikke finnes hestekjøtt i norske kjøttboller. Foto: IKEA


Hun sier at de vil iverksette ekstra kontrolltiltak som følge av hestekjøttskandalen som har rammet europeiske forbrukere.

Til Aftenposten sier direktør i Mathuset Holmen, Ole Jørgen Møller, at deres kjøttboller er produsert i Stavanger med kjøtt fra norske slakterier.

Advarte

Tsjekkias mattilsyn advarte allerede i januar mot kjøttbollene, den gang fordi det viste seg at de inneholdt et udeklarert soyaprotein, skriver NTB. En advarsel ble sendt ut til alle EU-land om dette.

En rekke europeiske produsenter har tidligere trukket tilbake produkter etter funn av hestekjøtt. Den foreløpig siste i rekken er den svenske ferdigmatgiganten Findus, som torsdag trakk tilbake pytt i panne-retter fra danske butikker.

I Norge har Mattilsynet doblet antall DNA-prøver av matvarer i jakten på matvarer som kan inneholde hestekjøtt i stedet for storfekjøtt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder