** Statsminister Erna Solberg: Ble varslet i januar
** UD har satt krisestab: IS har tatt norsk gissel

Ekstremistforsker: Har vært en handelsvare

Terrorgruppen IS hevder å holde nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) som gissel i Syria. Ifølge norske myndigheter ble nordmannen kidnappet i januar.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

GISSEL: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad Foto: ,

Statsminister Erna Solberg bekrefter at en norsk statsborger er kidnappet og holdes fanget i Syria. En krisestab ledet av UD har jobbet med saken i lengre tid.

Grimsgaard-Ofstad er hjemmehørende i Oslo, men er opprinnelig fra Porsgrunn. Han skal tidligere ha studert ved NTNU i Trondheim. Han har de siste årene engasjert seg i situasjonen i Midtøsten og Syria på sosiale medier.

Det er ikke kjent hvorfor nordmannen reiste til Syria.

– Utvilsomt han

Familien til Ole Johan Grimsgaard-Ofstad sier til Telemarksavisa at det utvilsomt er han som er avbildet i IS' magasin.

– Ifølge bildet som er blitt offentliggjort, er det utvilsomt han, sier et familiemedlem. Vedkommende ønsket onsdag kveld ikke å gi ytterligere kommentarer.

– IS' brutalitet har ingen grenser, og nå rammer den en av våre egne, sier Erna Solberg på en pressekonferanse nå i kveld.

Gule: Har vært en handelsvare

Forsker på ytterliggående islamisme, Lars Gule, sier til VG at den kidnappede nordmannen har vært holdt fanget av flere ulike grupperinger i Syria.

– Trolig ble han kidnappet kort tid etter at han ankom Syria i januar. Deretter har han vært en handelsvare mellom ulike grupperinger i Syria, før han nå har endt opp hos IS, sier Gule.

Ekspert: Derfor fikk IS fotfeste

Han mener IS nå går ut med kidnappingen fordi de ikke kommer noen vei i forhandlingene med norske myndigheter.

– Det IS sier, er at den norske staten har gitt opp denne mannen. Nå legger de ham ut «for salg» for hvem som helst som ønsker å betale ham fri. Det betyr at norske myndigheter har sagt nei til å betale løsepenger, og at eventuelle politiske krav har blitt avvist.

Oversikt fra februar i år: De ble tatt til gisler av IS - slik gikk det

Gule mener mannens Facebook-meldinger tyder på at han ikke har hatt noen støttespillere da han kom seg inn i Syria, og derfor var et enkelt mål for kidnapperne.

Vil ikke betale løsepenger

– I slutten av januar gjort kjent med mulig kidnapping av norsk statsborger i Syria. Så vidt vi kjenner til skal han ha blitt kidnappet inne i Syria i slutten av januar. Han har etter dette blitt holdt fanget av forskjellige grupper, men det er grunn til å tro at han nå holdes av IS.

Statsminister Erna Solberg (H) er klar på at Norge ikke vil gi etter for press fra terrorgrupper som IS.

Les også: Derfor navngir VG gisselet

– Norge betaler ikke løsepenger. Det er et prinsipp vi ikke kan fravike, sier hun og legger til at utbetaling av løsepenger vil øke risikoen for at andre norske borgere blir kidnappe.

– Ekstrem belastning

Terrororganisasjonen IS hevder i sitt eget magasin at det er de som holder nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad som gissel.

Gruppa krever løsepenger for nordmannen og en kinesisk statsborger som navngis i samme magasin. De to er avbildet i gule fangedrakter.

– Det er tungt å ta innover seg den ekstreme belastningen som en norsk statsborger og hans familie nå befinner seg i. Det er vanskelig å forstille seg den frykten og uvissheten som familien nå lever med, sier Solberg.

Ifølge mannens egne opplysninger i sosiale medier skal han ha ankommet Idlib i Syria i januar i år. Kidnappingen skal ha skjedd kort tid etter, opplyser regjeringen nå i kveld.

I SYRIA: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad la ut denne meldingen på sin Facebook-side i januar. Foto: Skjermdump, Facebook ,

Avlyser debatt

VG har vært i kontakt med UD som ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt. Det har foreløpig ikke lyktes VG å få en kommentar fra PST.

Både finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) dropper kveldens NRK-debatt fra Drammen etter nyheten om at en norsk statsborger er kidnappet. I debatten skulle de forsvare regjeringens håndtering av flyktningkrisen.

Foto: ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder