ETTERSØKT: Belgisk og fransk politi jakter på 30-åringen Mohamed Abrin, som knyttes til terrorangrepene i Paris og beskrives som farlig. Foto: , BELGISK POLITI

Belgisk politi: «Han er farlig og bevæpnet»

BRUSSEL (VG) Belgisk politi advarer publikum mot å prøve å konfrontere de etterlyste terroristene på egenhånd.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

To dager før terrorangrepene i Paris, 11. november rundt klokken 19, ble terrormistenkte Salah Abdeslam (26) fanget opp av overvåkningskameraene på en bensinstasjon i Ressons, på motoveien mot Paris, sammen med en annen person som er blitt identifisert som Mohamed Abrini (30).

Abrini kjørte ifølge belgisk politi en Renault Clio, som to dager senere ble benyttet for å gjennomføre angrepene.

Det ble i går utstedt en arrestordre mot Mohamed Abrini. Han blir nå jaget av belgisk og fransk politi, som i går kveld gikk offentlig ut med full etterlysning og ber publikum om å være på vakt.

Han skal være 175 centimeter høy og atletisk bygd. Han beskrives av politiet som mørk i huden, med brune øyne, mørkt hår og et tynt ansikt.

«Mannen er farlig og bevæpnet», heter det i etterlysningen, og publikum blir oppfordret til å ikke forsøke å stoppe han selv, men øyeblikkelig å kontakte politiet.

Også Abdeslam er fortsatt på frifot etter angrepene som kostet 130 mennesker livet 13. november.

Det er mange bånd til Belgia etter Paris-terroren, der den antatte hovedmannen var belgiske Abdelhamid Abaaoud.

Han ble drept i en politiaksjon i Paris-forstaden St. Denis 18. november, og franske myndigheter tror han da planla et nytt angrep mot finanskvarteret La Défense i Paris.

Onsdag morgen meldte avisen De Tijd at et større terrorangrep mot flere steder i Brussel skal ha blitt avverget på grunn av den massive politioperasjonen som fant sted søndag kveld og mandag morgen.

ETTERLYST: Terrormistenkte Salah Abdeslam. Foto: , FRANSK POLITI

Likevel er beredskapsnivået fremdeles på høyeste nivå, og terrortrusselen fremdeles overhengende, mener belgiske myndigheter. Samtidig ble skoler og universiteter onsdag gjenåpnet, i likhet med byens metro, som i flere dager har vært stengt. Livet er også begynt å komme tilbake i byens gater, hvor butikker og spisesteder igjen har begynt å holde åpent som normalt.

Broren til terror-ettersøkt: «Jeg foretrekker å se min bror i fengsel heller enn på kirkegården»

Blod og våpen

En domstol i Brussel forlenget onsdag varetektsfengslingen av en terrorsiktet 39-åring med én måned.

Han er siktet for deltakelse i en terrorgruppe og for terroristiske drap, og er en av tre mistenkte terrorister som de siste dagene er arrestert i Belgia. Påtalemyndigheten mener den 39 år gamle marokkaneren skal ha hjulpet den terrorettersøkte Salah Abdeslam med transport gjennom Brussel lørdag 14. november eller senere, noe 39-åringen benekter.

I bilen hans skal etterforskerne ha funnet spor av blod og to håndvåpen. Blod-funnet er sendt til laboratorium for å analyseres.

Dessuten har politiet funnet en telefonsvarmelding på hans mobil, med den gåtefulle meldingen: «Jøden er ikke der».

– Bevisene holder ikke

Mannens forsvarer ba om at han måtte bli løslatt, og hevder at bevisene ikke er tilstrekkelige for å forlenge varetektsfengslingen.

– Et av de to våpnene er en alarmpistol, og det andre er ikke i samsvar med hva man vil forvente å finne hos en terrorist, sier forsvarer Christine Callewaert til TV-kanalen RTBF.

Den siktede har også forklart seg om våpnene og blodsporet. Dette blir nå undersøkt av etterforskerne, sier medforsvarer Sokol Vljahen.

– Blodet tilhører ikke Salah, men noen andre. Vår klient har oppgitt identiteten på denne personen, og informasjonen vil bli kontrollert. Vår klient kjenner Salah Abdeslam og hans bror Brahim kun av utseende, siden han en gang bodde i Sint-Jans-Moolenbeek. Han kjenner absolutt ingen andre personer som skal være innblandet i saken, hevder forsvareren.

Angående talemeldingen om en «jøde» som ikke skulle være «der», sier forsvarerne at dette er fra en samtale mellom to personer som ikke kjenner de mistenkte.

– Forbindelsene til Salah Abdeslam og hans bror Brahim, som eksploderte fredag 13. november i Paris, er svært tynne, legger forsvareren til.

Forsker om terror og flyktningkrise: Frykter økt hatkrim og vold

– Ikke radikalisert

Ifølge advokatene skal deres klient ha blitt arrestert på bakgrunn av et anonymt tips.

– Han er absolutt ikke radikalisert. Hans bror har reist til Syria og han holder kontakt med ha, via Facebook, men det er alt. Våer klient er en brukthandler som tjener til livets opphold på ærlig vis, fremholder advokaten.

To andre siktede vil bli fremstilt for varetektsfengsling fredag, skriver den føderale påtalemyndigheten i Belgia i en pressemelding.

Statsadvokaten vil ikke gi ytteligere informasjon eller detaljer angående disse personene og deres involvering i saken, heter det i pressemeldingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder