STEMMER PÅ HILLARY: Iris Rodriguez (46) sin stemme går til Hillary Clinton. Her sitter hun sammen med nevøen Jader (4) og bestemoren Emilia Correa (80). Ved siden av står Sonia Oyola (65).

STEMMER PÅ HILLARY: Iris Rodriguez (46) sin stemme går til Hillary Clinton. Her sitter hun sammen med nevøen Jader (4) og bestemoren Emilia Correa (80). Ved siden av står Sonia Oyola (65). Foto: Thomas Nilsson/VG

– Trump kommer ikke til å hjelpe oss fattige

PHILADELPHIA (VG) I et av de fattigste nabolagene i USA frykter mange at hverdagen blir tøffere dersom Donald Trump kommer til makten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er lenge mellom hver gang menneskene som bor i Kensington, Philadelphia leser positive nyheter fra bydelen sin.

Dyp og utbredt fattigdom, mye kriminalitet og omfattende rusmisbruk preger de slitne gatene som går på kryss og tvers av jernbanesporet som går inn og ut av millionbyen.

En majoritet av innbyggerne her er minoriteter, hovedsakelig latinamerikanere og afro-amerikanere – to velgergrupper som er mer skeptiske til Donald Trump (70).

– Jeg tror at Hillary Clinton kan gjøre mye for oss. Mannen hennes gjorde mye bra, og det tror jeg hun kan også, sier Iris Rodriguez til VG.

Hun sitter på en trapp med nevøen Jader (4) på fanget. Bak henne sitter bestemoren Emilia Correa (80).

– Hun vil bli rettferdig, men han andre... Han tror jeg snarere vil være der for de som har penger og ikke for de av oss som trenger hjelp. Jeg tror ikke at han kommer til å hjelpe oss fattige, bare sørge for at de rike blir rikere, sier Rodriguez.

Lest denne? USA-eksperter om Trumps vinnersjanser

Fattigdom

I sin skatteplan vil Donald Trump sørge for at enslige med en årslønn på under 25 000 dollar, og par som tjener under 50 000 dollar i året, ikke skal betale inntektsskatt. Til tross for dette har de færreste av de vi snakket med her tro på at Trump vil hjelpe dem.

– For de fattige er det bedre om Hillary kommer til makten, sier Porfirrio Rodriguez (54), som står ved siden av.

– Hva med Trump?

– Jeg liker ikke ham. Han vet ingenting om politikk, det gjør Hillary, svarer han.

FATTIGE: – For de fattige er det bedre om Hillary kommer til makten, sier Porfirrio Rodriguez (54). Foto: Thomas Nilsson/VG

65 år gamle Sonia Oyola hører at vi snakker om valget og kommer til.

– Jeg kan ikke fordra Trump. Han kommer til å påføre folk mye lidelser.

Se VG-fotografens bilder fra Demokratenes landsmøte

Philadelphia ble i fjor regnet som USAs tredje fattigste by – der bydelen Kensington på nordsiden av sentrum er blant de verst rammede. Av alle de ti mest folkerike amerikanske byene har Philadelphia flest innbyggere som lever under fattigdomsgrensen. 12,2 prosent lever i dyp fattigdom her – nesten dobbelt som mange som landsgjennomsnittet på 6,3 prosent.

Skei Grande om Trump: – Vil få veldig store følger for Norge

– Støtter Trump

Clinton gjør det bra blant minoriteter, mens Trump er soleklart mest populær blant såkalte «blue-collars» – industriarbeidere, særlig hvite menn uten utdannelse. Målinger viser at denne velgergruppen støtter Trump i langt høyere grad enn Mitt Romney for fire år siden.

I den stekende sommersolen tar Christopher Gragg (24) og Vincent Davies (31) en avkjølende dusj midt i gaten med hjelp av en brannhydrant.

– Jeg støtter Trump fordi jeg liker hans innstilling og synspunkt, men får ikke stemt siden jeg er straffedømt (slik loven i USA tilsier journ.anm). Likevel tror jeg at Hillary har en større sjanse, sier Gragg.

KJØLER SEG NED: F.v Christopher Gragg (24) foretrekker Donald Trump, mens Vincent Davies (31) vil stemme på Hillary Clinton. Foto: Thomas Nilsson/VG

Davies' stemme kommer til å gå til Hillary Clinton.

– Hun er noe annet, og har en ektemann som har vært president. Dermed har hun allerede erfaring.

Etter republikanernes landsmøte i Cleveland forrige uke har Trump økt på meningsmålingene, og gått forbi Clinton på landsbasis. Denne uken nominerte Demokratene Hillary Clinton til sin presidentkandidat i Wells Fargo Center – en 15 minutters kjøretur fra de slitne gatene i Kensington.
Les også: David (61) byttet parti for å stemme på Trump

– En vits

I en av disse gatene står Agatha Kofa (24) i døråpningen til huset sitt og holder rundt døtrene Kimbella (3) og Kimayra (5).

– Trump later som at han står opp for folket, men jeg tror at det kommer til å bli et helt annet utfall. Dersom han blir president tror jeg det blir en hel del kontroverser, og mer rasisme.

VIL IKKE HA TRUMP: Agatha Kofa (24) frykter hvordan USA blir dersom Trump blir president. Her sammen med døtrene Kimbella (3) og Kimayra (5). Foto: Thomas Nilsson/VG

I en meningsmåling etter Trumps tale til landsmøtet i forrige uke sa to av tre mørkhudede velgere at talen ikke reflekterte deres vurdering av USA i dag. Samtidig svarte 56 prosent av hvite uten utdannelse at talen gjorde dem mer sikrere på å stemme på Trump, mens 48 prosent av hvite med utdanning og 60 prosent av minoritetene sa at den gjorde at det er mindre sannsynlig at de kommer til å støtte ham.

Trump til Russland: – Finn Clintons e-poster

På en trapp ved jernbanen møter vi Anita Brown (58).

– Donald Trump er en vits som ikke har noen interesse i folket. Jeg liker ikke Hillary heller, men hun er en bedre kandidat. Jeg kommer til å stemme på henne for å unngå at Trump skal vinne.

– Hvordan tror du USA vil bli hvis Trump blir president?

– Vi er bare nødt til å håpe og be om at det ikke skjer.

FATTIGDOM: Kensington er en av de fattigste bydelene i Philadelphia, og Philadelphia er en av de fattigste storbyene i USA. Foto: Thomas Nilsson/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder