FN slår alarm: 50.000 barn kan sulte i hjel i Nigeria i løpet av året

Tusenvis av familier på flukt fra væpnede, militante islamister er rammet, og opp til 250.000 barn under fem år lider av underernæring.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sjokkerende bilder har kommet ut fra leiren Muna som huser 16.000 fordrevne flyktninger. Muna ligger i utkanten av millionbyen Maiduguri i delstaten Borno, nordøst i landet.

Historiene derfra forteller om sult og underernæring for familier som søker tilflukt i midlertidige hytter.

Delstaten har vært kontrollert av islamistene Boko Haram, men disse skal siden i fjor være drevet ut av selve delstatshovedstaden Maiduguri. Byen er imidlertid blitt rammet av en rekke terrorangrep fra blant annet selvmordsbombere.

To år etter at 276 jenter forsvant: Her er mødrenes brev til de bortførte døtrene

Vanskelig å komme til

Fra nabobyen Bama, rundt 70 kilometer sørøst for Muna, har det tidligere blitt rapportert om 188 dødsfall i løpet av en måned på grunn av diaré og underernæring.

Nasjonale og internasjonale hjelpeorganisasjoner har hatt problemer med å komme frem fordi veiene inn og ut av Maiduguri har vært sårbar for angrep fra militante islamister.

– Vi anslår at nesten en kvart million barn under fem år lider av alvorlig akutt underernæring i Borno, uttalte UNICEFs Nigeria-representant., Jeab Gough.

– Om vi ikke klarer å nå disse barna med behandling, vil én av fem dø. Vi kan ikke tillate at det skjer, la hun til.

FN frykter at 50.000 barn kan sulte i hjel i den nordøstlige delen alene, skriver Daily Mail.

Les også: Boko Haram bruker vestafrikanske barn som selvmordsbombere

UNDERERNÆRT: Denne lille jenta, som blir veid på en av UNICEFs klinikker, lider av akutt underernæring. Foto: STEFAN HEUNIS, AFP

Kontrollert av Boko Haram

I syv år har islamistene Boko Haram terrorisert befolkningen i delstaten Borno. Denne terroren kombinert med tørke og stor usikkerhet i matvaresituasjonen, har levekårene nærmest umulige.

Til tross for at mye av terroren og volden har forlatt samfunnet, er jordbruksland ødelagt.

Bakgrunn: Boko Harams blodige ferd mot jente-kidnappingen

Til tross for løfter fra Nigerias regjering om å gjøre noe med matmangelen blant de tusener som er blitt fordrevet fra sine hjem av Boko Haram, forteller bildene fra flyktningleirene om en prekær situasjon.

FNs representanter i Nigeria bekrefter dette og meldte i forrige uke ifra om underernæring og forferdelige forhold i områder som er blitt frigjort fra islamistene.

– Forholdene vi ser er forferdelige og krever at noe gjøres, uttalte FNs humanitære koordinator; Munir Safieldin.

Les også: Nigeria trenger hjelp utenfra.

UNDERERNÆRT: Gutten - som sitter ved en av UNICEFs klinikker i Nigeria - lider av akutt underernæring. 16.000 internt fordrevne flyktninger bor i utkanten av Maiduguri i den nordøstlige delstaten Borno i Nigeria. Foto: STEFAN HEUNIS, AFP

Islamistisk gruppe

Boko Haram er en væpnet, islamistisk gruppe. De operer i hovedsak i Nord-Nigeria, men har også utført aksjoner andre steder i landet og i Tsjad, Niger og Kamerun.

I løpet av den syv år lange konflikten med nigerianske myndigheter har de begått omfattende overgrep mot og drap på sivile, bortført hundrevis av kvinner og jenter, ødelagt hele landsbyer og mer enn 900 skoler.

Over 20.000 mennesker er drept og over to millioner er drevet på flukt som følge av Boko Harams herjinger siden 2009.

Les også: Slik har Boko Haram blitt nedkjempet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder