FØLGES MED ARGUSØYNE: Hele det politiske Europa venter nå spent på å få vite om den høyreradikale Norbert Hofer er Østerrikes neste president. Opptellingen av alle stemmene ventes å være klar i morgen.

FØLGES MED ARGUSØYNE: Hele det politiske Europa venter nå spent på å få vite om den høyreradikale Norbert Hofer er Østerrikes neste president. Opptellingen av alle stemmene ventes å være klar i morgen. Foto: Joe Klamar Afp

Valg-thriller i Østerrike

WIEN (VG): Det er dødt løp mellom innvandringsskeptikeren Norbert Hofer (45) og hans motstander fra miljøpartiet. EU holder spent pusten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Europa må fortsatt vente i spenning på om det har fått sin første høyrepopulistiske statsleder. Da 90 prosent av stemmene var telt opp søndag kveld, hadde velgerne fordelt seg omtrent 50/50 mellom presidentkandidaten fra det ytre høyre og hans miljøtopp-motstander. Dermed må det fintelling til av de om lag 900.000 forhåndsstemmene, før Østerrikes neste president kan utropes.

Valget følges med argusøyne over hele Europa fordi det sees på som den første virkelige testen på hvor sterkt de høyreradikale kreftene nå står. Hvis Europa nå får sin første statsleder som er både innvandringsskeptiker og EU-motstander, er det ventet å kunne gi vind i seilene til høyrepopulistiske partier over hele verdensdelen.

BAKGRUNN: Flyktningkrisen har krevd det første politiske offer

Hard politikk i myk innpakning

Mannen det politiske Europa er mest opptatt av i dag, er den 45 år gamle Norbert Hofer. Han er Frihetspartiets presidentkandidat, firebarnsfar, utdannet flyingeniør og uttalt våpenentusiast.

– Jeg bare elsker å skyte, har han sagt.

Han har lovet å avsette regjeringen dersom han synes den tar inn for mange innvandrere. Hofers måte å formulere en hard migrasjonspolitikk på er mykere enn hos mange av hans partikolleger, en stil som tydeligvis har gått hjem hos østerrikerne.

– Den eneste som kan stoppe innvandringen

Heidelinde Dittler (76) har gjort som mange og gitt sin stemme til Frihetspartiet og Hofer. Hun kommer rett fra valglokalet i Wiens 11. distrikt når VG treffer henne på gaten.

– Jeg har bodd i dette området i 46 år, og det blir bare flere og flere utlendinger. Nå er vi i ferd med å drukne i tyrkere! De er over alt nå. De andre kulturene kommer til å kvele vår egen hvis ikke vi gjør noe. Hofer er den eneste mannen som kan stoppe dette, sier Dittler til VG.

Høyreradikale partier i hele Europa har med glede fulgt Frihetspartiets fremgang. Allerede etter første valgrunde kom det lykkønskninger fra de franske høyrepopulistenes leder Marine Le Pen og Frauke Petry, leder for Alternativ for Tyskland (AfD).

Redd for Hofer

Like spent som Hofer på opptellingen, er nok den tidligere miljøpartitoppen Alexander Van der Bellen. Presidentkandidaten på 74 år har vært en svært populær politiker i hjemlandet gjennom mange år, og stiller nå som uavhengig kandidat. Mange av Van der Bellens tilhengere er redde for hvordan Østerrike kan bli med Frihetspartiet ved makten.

– Jeg frykter at forholdene for oss med annen etnisk bakgrunn vil bli mye verre med Hofer som president. Jeg er skremt av hvor mange som støtter han, sa taxisjåfør Ahmed Khaled til VG før valgurnene stengte i dag.

SPENT: Miljøpolitiker Alexander Van der Bellen møter pressen med sin kone Doris Schmidauer på valgdagen. Søndag kveld er det dødt løp mellom han og Frihetspartiets Norbert Hofer. Foto: Joe Klamar Afp

EU fortviler

Presidenten i Østerrike har tradisjonelt lite makt og er mest en symbolsk figur. Men Hofer har sagt at han vil forsøke å gi presidentembetet mer makt dersom han vinner valget. Blir han Østerrikes nye president er det ingen gladnyhet for EU.

– Jeg sier det høflig, men bestemt: Vi tar ikke ordre fra hverken Brussel eller Berlin, sa Hofer i valgkampen, skriver BBC.

Med en euroskeptisk og innvandringskritisk statsleder i et av medlemslandene vil det bli vanskeligere for EU å bli enige om et felles lovverk for migrasjon, flyktninger og grenser. EU-president Jean-Claude Junker er oppgitt over Frihetspartiets suksess i Østerrike.

– Med de høyreekstreme er det hverken mulig med debatt eller dialog, sier han til den franske avisen Le Monde.

LES VG-KOMMENTAREN: Et varsel fra Wien: Ytre høyre er på fremmarsj

FRYKTER FOR FREMTIDEN: Taxisjåfør Ahmed Khaled i Wien er redd for hvordan Østerrike vil bli med Frihetspartiets Norbert Hofer som president. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG Foto:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder