Brende: Bekymret for utviklingen

SYMBOLET PÅ SEVASTOPOL: En badende russer foran minnesmerket for «det sunkne skip» som er selve symbolet på Sevastopol. Mens situasjonen tilspisser seg mellom ukrainske og russiske styrker, strømmer russere til for å feriere på den okkuperte halvøya. Foto: Harald Henden VG

Russere: – Krim forblir russisk, uansett hva

SIMFEROPOL, KRIM ( VG) Mens Vestens ledere advarer mot krigshissing på Krimhalvøya, er russerne klare til å kjempe for sitt okkuperte område.

Artikkelen er over tre år gammel

Den nylig tilspissede situasjonen på Krim bekymrer både NATO og FN. Militær opprustning og russiske påstander om terror og drap fra ukrainske grupper, har fått vestlige statsledere til å uttrykke dyp bekymring over den militære opptrappingen på halvøya.

VG: Nora Thorp Bjørnstad og fotograf Harald Henden på Krim. Foto: Harald Henden VG

– Med nyhetene vi har hatt de siste dagene, tror jeg alt er åpent. Ingen vet hva som vil skje her nå, sier 26 år gamle Sergej på en fortauskafé i Simferopol.

Den unge mannen drikker kaffe og røyker sigaretter med andre russiske fastboende, her på halvøya Russland annekterte for drøye to år siden. Han har bare russiske venner og er overbevist om at Russland aldri vil anerkjenne Krim som ukrainsk.

– Dette er Russland. Det er et historisk faktum at dette er russisk. Og det vil det forbli, uansett hva, sier Sergej til VG.

Brende ber om ro

Utenriksminister Børge Brende (H) er blant dem som nå uttrykker en dyp bekymring for den økte spenningen i øst. Han oppfordrer Russland og Ukraina til å avstå fra krigshissing for ikke å forverre situasjonen. Det er en oppfordring president Putin ikke følger. Da han torsdag fortalte om et angivelig terrorforsøk fra Ukraina, med den konsekvens at to russiske offiserer i sikkerhetstjenesten skal ha blitt drept, var han som vanlig klar i sin tale.

Russere til VG: – Vi stoler på at Putin ordner opp

– Åpenbart vil vi ikke la slike ting gå forbi lett. Dette er en veldig farlig lek, sa Putin til pressen.

NATO, FN og USA er også bekymret over de økte spenningene. Torsdag hadde FNs sikkerhetsråd et krisemøte om situasjonen.

VIKTIG STRATEGISK OMRÅDE: Den russiske marinen har stor tilstedeværelse på Krim. Flagg med den røde stjerne og det sovjetiske hammer og sigd-symbolet vaier fra en sivil båt i Sevastopol. Foto: Harald Henden VG

– Synd at Vesten ikke forstår

Ukrainas respons har vært å stille hæren kampklar ved Krim-halvøya og ved grensen til de opprørskontrollerte områdene øst i landet. Russlands svar på dette er luftforsvarsraketter på Krim, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax fredag.

Har du sett dette? Her er Putins charterparadis

Børge Brende mener Russland har et særlig ansvar for å unngå en ytterligere forverring av situasjonen.

– Norge står sammen med det øvrige internasjonale samfunn i synet på Krims folkerettslige status. Krim er og forblir en del av Ukraina og den russiske anneksjonen av halvøya er et brudd på folkeretten, sier utenriksministeren.

Utenfor kafeen i sentrum av Simferopol, synes Sergej det er synd at vestlige ledere blander seg inn noe han mener burde avgjøres mellom Russland og Ukraina.

– Ingen kan ha en objektiv mening om dette, men jeg håper at Vesten snart vil anerkjenne at Krim er russisk. Det er bare å komme hit det, så får dere og lederne deres se at dette ikke bare er et vakkert og rolig sted, men at det også helt klart er russisk, sier den 26-år gamle russeren til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder