Her er verdens ti glemte kriser

Leger uten grenser: - Del denne artikkelen - redd liv

(VG Nett) En milliard mennesker lider av underernæring. Millioner dør av sykdommer du aldri har hørt om. Her er verdens ti glemte kriser.

  • Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Siden 1996 har lege Morten Rostrup reist verden rundt for Leger uten grenser, til noen av verdens konflikter og kriser. Men ikke alle kriser får like mye oppmerksomhet.

- Dette er noe vi som jobber i felt opplever jevnlig. Vi jobber med noe som betyr liv eller død for millioner av mennesker, uten at noen har hørt om det som skjer, sier Rostrup til VG Nett.

Derfor har Rostrup sammen med Leger uten grenser satt opp en liste over kriser han mener fortjener mer oppmerksomhet - både av politikere, media og resten av befolkningen.

BILDESERIE: Se verdens glemte kriser i bilder her!

PÅ FLUKT: Ifølge Leger uten grenser har 350.000 mennesker flyktet fra konflikten i Den sentralafrikanske republikk, og lever i frykt for vold, overgrep og sykdom. Foto: SARAH ELLIOT, Leger uten grenser

- Opp mot en milliard mennesker lider av kronisk underernæring i verden i dag. Sultkatastrofen som skjer på Afrikas horn akkurat nå er bare endepunktet på en prosess der folk har lidd i mange år uten at det har fått noe særlig oppmerksomhet, sier Rostrup.

Rostrup fikk mye oppmerksomhet da han i vår jobbet i tre måneder med mennesker som flyktet fra borgerkrigen i Libya. Det gjorde han ikke da han jobbet i Tsjad.

- Da tok vi i mot flyktninger fra Den sentralafrikanske republikk, der over en million mennesker er berørt av kamphandlingene. Likevel er det et land knapt noen har hørt om. Det er ingen journalister der, bare en håndfull hjelpeorganisasjoner og ingen interesser blant politikere, sier Rostrup.

- Jeg tror veldig godt om folk. Når de får kunnskap, vil de engasjere seg. Bare det å dele en artikkel som dette med venner på Facebook, hjelper å spre kunnskap. Det vil til slutte være med å redde liv, sier Rostrup.

Her er Leger uten grensers egen liste over ti kriser de mener verden har glemt:

HVA: De glemte flyktningene fra BurmaHVORFOR:Over 200.000 av Rohingya-folket er drevet på flukt til Bangladesh. Der lever de uten papirer, rettigheter og helsehjelp.De har flyktet fra forfølgelse i hjemlandet Burma, men lever uten papirer og rettigheter i Bangladesh. De papirløse flyktningene utsettes for vold og deres rettigheter brytes daglig. Mange av flyktningene er underernært, har liten eller ingen tilgang på rent vann og har ingen tilgang til helsetjenester.

HVA: 350.000 på flukt i Den sentralafrikanske republikkHVORFOR:Flyktningene lever i konstant frykt for vold, overgrep og sykdom. Konflikten har vart i flere tiår, men nesten ingen har hørt om landet.Én million mennesker er rammet av konflikt og vold i Den sentralafrikanske republikk, 190.000 mennesker er på flukt i eget land og 160.000 har flyktet til Kamerun og Tsjad.Folk står overfor enorme vansker med å få helsehjelp. Landet har bare 300 leger på 4.5 millioner innbyggere, og det er stor mangel på helsesentre, medisiner og helsepersonell.Mange lever i ekstremt isolerte regioner, og det er farlig å reise på grunn av konflikt, banditter og utbredt landeveisrøveri. Lett tilgjengelige håndvåpen bidrar til en svært utrygg situasjon.Sivilbefolkningen har lidd en rekke overgrep og brudd på menneskerettighetene, inkludert bortføring og rekruttering av barn, drap, seksuell vold, plyndring og brenning av landsbyer, ødeleggelse av dyrket mark og tap av levebrød.

Artikkelen fortsetter under bildet!

COLOMBIA: Mer enn tre millioner mennesker er drevet på flukt i Colombia, på grunn av konflikt, trusler og vold. Foto: Espen Rasmussen, Leger uten grenser

HVA: Colombia: Over tre millioner på flukt fra narkokrigenHVORFOR:Mange er papirløse, får ikke helsehjelp og har levd slik i årevis. De kaller seg "flyktninger for livet".I Colombia blir hvert år 300.000 mennesker tvunget på flukt i sitt eget land. De flykter fra drap, seksuell vold, tortur og bortføring på landsbygda til byene. Ofte finner de situasjonen i byen like utrygg som den de flyktet fra, men få har mulighet til å reise hjem igjen.Flyktningene havner ofte i overbefolkede slumområder med elendige leveforhold. Luftveisinfeksjoner, diaré og andre sykdommer er vanlige. Mange er papirløse, og mister dermed grunnleggende rettigheter som helsehjelp og skole. De fleste har levd slik i årevis og kaller seg "flyktninger for livet."

HVA: 195 millioner barn er underernærteHVORFOR:Underernæring er den største dødsårsaken blant barn i fattige land. De som overlever, risikerer livsvarige skader på kropp og sinn.195 millioner barn lider av underernæring, de aller fleste i Afrika sør for Sahara og Sør-Asia. Undernæring bidrar til 2.6 millioner dødsfall blant barn under fem år. En milliard mennesker er rammet av underernæring i verden - hver sjette verdensborger.Underernæring er ikke hovedsakelig et resultat av mangel på mat, men av mangel på riktig ernæring. Underernæring er en langvarig og usynlig krise, ikke en ekstrem sultkatastrofe med påfølgende medieoppmerksomhet.Resultatet er at generasjoner av mennesker får alvorlige livslange komplikasjoner som hemmet vekst og mental utvikling, de blir mer utsatt for infeksjoner, smittsomme sykdommer, kroniske lidelser og får lavere forventet levetid.

HVA: Tuberkulose dreper 5000 mennesker hver dag

DØDELIG: I 2009 tok tuberkulose livet av 5000 mennesker - hver eneste dag. Foto: ESPEN RASMUSSEN, Leger uten grenser

HVORFOR:For 40 år siden vant vi kampen mot tuberkulose i rike land. Nå står slaget i de fattige landene, og seieren er langt fra sikker.Tuberkulose har vært nærmest utryddet i rike land i 40 år, men hvert år rammer sykdommen likevel ni millioner mennesker i fattige land. Asia er det kontinentet som er hardest rammet, med over halvparten av tilfellene. Men også Afrika og Russland har svært mange tuberkulosepasienter.I 2009 tok tuberkulose livet av 5000 mennesker hver eneste dag.

HVA: Ekstrem barnedødelighet i SomaliaHVORFOR:Bak overskriftene om pirater skjuler det seg en alvorlig humanitær krise. Ett av fem barn dør før sin femte fødselsdag.Somalia er et krigsherjet land med nesten total mangel på helsetjenester. Landet har kun fire leger per 100.000 mennesker. Resultatet er at ett av fem barn dør før de fyller fem år.Sykdommene som dreper flest barn i Somalia, er diaré-sykdommer, lungebetennelse, malaria, tuberkulose og meslinger. Mange er knyttet til utbredt underernæring. Flere av disse sykdommene er enkle å behandle.

HVA: Kronisk krise i KongoHVORFOR:Krig, underernæring, aids, epidemier og voldtekter. I Den demokratiske republikken Kongo kjemper hver lege for å hjelpe over 11.000 mennesker.En kronisk lidelse er langvarig, utvikles langsomt og kommer tilbake med jevne mellomrom. Slik er det også med krisen i Den demokratiske republikken Kongo.Konflikten i landet har tvunget to millioner mennesker på flukt, og store deler av befolkningen lever i frykt for vold og voldtekter. Den nærmest totale mangelen på helsetjenester gjør situasjonen ekstrem. Landet har en befolkning på 68 millioner, men kun knappe 6000 leger i et land på størrelse med Vest-Europa.Sykdommer som malaria, underernæring, kolera, meslinger, sovesyke og hiv/aids rammer befolkningen hardt. Barne- og mødredødeligheten i DR Kongo er blant verdens høyeste.

HVA: Glemte sykdommer tar 100.000 liv hvert år

UNDERERNÆRT: En liten gutt sjekkes for underernæring i en flyktningeleir i Somalia. Så mange som 190 millioner barn lider av underernæring i verden i dag. Foto: ESPEN RASMUSSEN, Leger uten grenser

HVORFOR:Sovesyke, kala azar og Chagas' sykdom fører til død, lidelse og sosiale problemer. Medisinene er elendige, men legemiddelfirmaene lager ikke nye. De syke er for fattige.Over 100.000 mennesker dør hvert år, og mer enn ti millioner mennesker er smittet av glemte sykdommer.Til tross for betydelig fremgang innen behandling de siste årene, fortsetter disse tre sykdommene å ramme nye mennesker hvert år. Sykdommene utgjør en stor belastning på helsevesen i utviklingsland. Samtidig klarer ikke de smittede å jobbe, skaffe mat, eller gå på skole.

HVA: Ni millioner hiv-positive venter på behandlingHVORFOR:Med moderne medisiner kan vi slå tilbake epidemien en gang for alle. Likevel står millioner av fattige i fare for å dø fordi de ikke har råd til hiv-piller.Vi har medisinene som skal til for å gi hiv-positive sjansen til å leve et normalt liv. Med behandling kan hiv-positive holde seg friske, og samtidig redusere smittefaren med opp til 96 prosent. Men dyre medisiner gjør at ni millioner fattige hiv-positive ikke får medisiner, og står i fare for å dø.

HVA: Vaksinemangel koster tre millioner liv hvert årHVORFOR:Folk i rike land trenger ikke lenger frykte meslinger, polio og stivkrampe. Men for millioner av mennesker som ikke får vaksiner, er sykdommene fortsatt dødelige.Hvert år dør tre millioner mennesker i fattige land av sykdommer som det finnes vaksiner mot.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder