Frp-nestoren: Hillary er falsk

LIGNER PÅ TRUMP: Fremskrittspartiets tidligere formann Carl I. Hagen, her under partiets landsmøte på Gardermoen i april i år. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Carl I. Hagen vil ha Trump som president

Hadde tidligere Frp-formann Carl I. Hagen vært amerikaner
ville han ha stemt på Donald Trump – blant annet fordi han synes Trump ligner på seg selv.

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg tror mange her i Norge undervurderer Donald Trump, sier Hagen til VG, og gir Trump en hedersbetegnelse:

– Han er en mann av folket. Han minner litt om Ronald Reagan, og måten han ble vurdert av kommentatorene. Reagan ble latterliggjort da han stilte som presidentkandidat. Det ble helt glemt at han hadde vært guvernør i California i flere år med stor suksess, sier Hagen.

Fra Bernie til Trump

Hagen har tidligere uttalt til VG at han hadde stor sans for den tidligere presidentkandidaten hos Demokratene, Bernie Sanders.

Les saken her: Carl I. hyller Bernie

I VG-podkasten «Giæver og Joffen» snakket Hagen allerede i mai også varmt om Trumps presidentkandidatur.

FOLKETS MANN?: Republikanernes antatte presidentkandidat, Donald Trump. Foto: Rick Wilking Reuters

Etter at Sanders tirsdag trakk seg fra kampen om å vinne nominasjonen til Demokratene, står valget i all hovedsak mellom Hillary Clinton og Republikanernes Donald Trump.

Trump: – Putin er sterkere leder enn Obama

– Jeg ville stemt på Trump. Nå har Trump vært gjennom mye rabalder i løpet av primærvalgene, men se på ham nå: Han holder seg oppe! Han kan altså ikke være en komplett idiot, som flere av kommentatorene har hevdet. Han er også, så vidt jeg vet, ganske velstående. Den erfaringen, at han har bygget opp noe selv, er veldig viktig. Amerikanerne er gått lei av politiske broilere, eliten i Washington, sier Hagen, før han legger til:

– Ja, han minner meg litt om meg selv! Jeg har også alltid jobbet mot den politiske styring av folk, mot de mektige byråkratene.

Ap-Jonas er bekymret: – Trump er ingen døgnflue

Enig om muslimer

– Trump har fått mye oppmerksomhet for sitt syn på muslimer, Mexico og Nato. Hva tenker du om det?

– Trump har helt rett når han sier at det er helt urimelig at USA skal betale for å forsvare Europa. Det må Europa, inkludert Norge, gjøre selv.

– Han vil nekte muslimer innreise i en periode. Hva synes du om det forslaget?

– Han har i hvert fall sett den islamske fare, og «the clash of civilisations». Når du ser en del av kriminaliteten vi nå opplever, med beføling av unge jenter på konsert og slikt, så er det jo stort sett muslimer som står bak dette. De voldelige terrorbevegelsene består også stort sett av muslimer. Det er klart at det er noe amerikanerne begynner å ta innover seg.

– Så hans forslag er berettiget?

– Helt berettiget, sier Hagen.

Falsk Hillary

– Er det noe av Trumps politikk du er uenig i?

KANDIDATEN: Bernie Sanders ga endelig sin støtte til Hillary Clinton som Demokratenes kandidat til å bli USAs 45. president under et valgmøte i Portsmouth i New Hampshire i USA tirsdag. Foto: Brian Snyder Reuters

– Jeg tror nok at jeg aldri ville ha foreslått å bygge en mur langs grensen for å stanse innvandringen. Strengere grensekontroll ville jeg selvsagt hatt, men ikke en mur. Og dette bråket han hadde med den kvinnelige journalisten og kommentarene om hennes menstruasjon var jo også helt merkverdig, og ikke noe jeg ville ha gjort, sier Hagen.

Men ett av Hagens hovedargument for å stemme på Trump er at hans motstander er Hillary Clinton.

– Hun virker bare opptatt av at hun skal få jobben som president. Jeg tror ikke hun står for noe politisk. For meg virker hun falsk. Det fremstår som om hun bare gjør det hun må gjøre for å vinne stemmer. Det mest positive jeg kan si om henne er at hun er født på samme dag som min kone, sier Hagen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder