VAR TOPPOFFISER: Oberstløytnant Levent Türkkan var hærsjef Hulusi Akars personlige assistent og skal ha holdt ham som fange under kuppet. Det innfelte bildet er sendt ut av regjeringens pressebyrå. Foto: Hürriyet/Anadolu

Tyrkia: Nå kommer tilståelsene

Amnesty International: – Tilståelsen tyder på å være gitt etter tortur

ISTANBUL (VG) I en sak ledsaget av et bilde der han fremstår blodig og forslått, innrømmer en av hærens toppoffiserer at han tilhører Tyrkias «parallelle struktur».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Oberstløytnant Levent Türkkan var den personlige rådgiveren til Tyrkias øverste militærleder, sjef for generalstaben, general Hulusi Akar. Under fredagens kuppforsøk mot Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, skal Türkkan ifølge anklagen mot ham ha bidratt til å holde Akar som fange på hans eget kontor.

Nå har flere tyrkiske aviser trykket et avhør med Türkkan der han tilsynelatende legger alle kort på bordet, og innrømmer at han tilhører et hemmelig nettverk som planla kuppforsøket.

VG har ikke hatt tilgang til dette avhøret, og kan ikke vurdere om forklaringen som er gitt kan regnes som fri og sannferdig, eller om forklaringen er avgitt etter press.

Les også: Tyrkia opphever menneskerettigheter under unntakstilstanden

Bandasjer på fingrene

Avhøret er blant annet hovedoppslag i storavisen Hürriyet. Det står sammen med et bilde av Türkkan med blod i ansiktet, bandasje rundt livet, og bandasjerte fingre. Dette bildet er sendt ut av regjeringens eget nyhetsbyrå, Anadolu.

Anadolu har også sendt ut et bilde av det skriftlige avhøret, der de angivelige innrømmelsene kommer frem.

I saken forteller Türkkan at han tilhører den såkalte «parallelle strukturen», som skal være statsansatte som er lojale mot Erdogans tidligere nære allierte og nåværende hovedfiende, Fethullah Gülen.

– Jeg er fra en meget fattig familie. Jeg traff først på Gülens bevegelse da jeg gikk på ungdomsskolen, og var en lovende elev, sier Türkkan ifølge avhøret.

– Tyder på tortur under avhør

Både tyrkiske menneskerettighetsorganisasjoner og Amnesty International har gått ut og advart mot at rettssikkerheten er svekket under de pågående utrenskningene i Tyrkia.

– Denne offiseren ble ikke pågrepet på gaten av mobben, men i et offentlig bygg, uten at det er meldt inn om at han motsatte seg. Skadene man ser på bildene tyder på at han kan ha vært utsatt for tortur, sier Tyrkia-ansvarlig i Amnesty International, Andrew Gardner.

Han påpeker at det også vil bli vanskelig for Türkkan å få en rettferdig rettssak etter at den angivelige tilståelsen er bredt omtalt i tyrkiske medier.

– Tyrkisk lov krever at avhør skal være gitt av fri vilje og med advokat til stede. Det som kommer fram om avhørene nå tyder på at det kravet ikke blir respektert, sier Gardner.

– Basert på det vi vet så langt, mener jeg det som er sendt ut fra det statlige nyhetsbyrået har null verdi som en tilståelse. Tvert imot er det mye av det som nå sendes ut til media derfra, som faktisk dokumenterer brudd på menneskerettighetene.

Les også: Mener Erdogan utnytter folkets hevnlyst

Stemplet som terrororganisasjon

Türkkan forteller at hans ønske om å bli en soldat og offiser gjorde ham ettertraktet for Gülens bevegelse. Han forteller at bevegelsen hjalp ham med å jukse på inntaksprøven til offisersskolen i 1989, til tross for at han var sikker på at han uansett ville kunne komme inn.

Gülens religiøse og sosiale bevegelse Hizmet, som nylig ble forbudt, kontrollerte tidligere en rekke mediebedrifter, skoler og kultursentre. Gülens støttespillere kalles nå konsekvent for «Fethullahs terrororganisasjon» av regjeringen.

– Ja, jeg er en del av den parallelle strukturen, jeg tilhører Gülen-nettverket, og etter å ha blitt assistent ved generalstaben, begynte jeg å utføre ordre fra det nettverket, sier Türkkan.

Han forteller at han avlyttet sin første sjef, en tidligere leder for generalstaben, på vegne av dette nettverket, og fortsatte med det under de to påfølgende lederne.

Les også: «Operasjon slegge» og «Ergenekon» - historien om Tyrkias falske komplotter

Prøvde å overtale andre

Under selve kuppet forteller Türkkan at han og en annen av dem som nå anklages, generalmajor Mehmet Disli, var sikre på å vinne generalstabssjefen Hulusi Akar over på sin side, men at dette mislyktes.

Flere andre, ikke navngitte, toppoffiserer skal også ha sagt nei til å støtte kuppet.

Dette skal ha skjedd på ettermiddagen fredag 15. juli, bare timer før Türkkan og Dişli skal ha holdt Akar fanget for å tvinge gjennom kuppforsøket.

Ifølge det som gjengis fra avhøret, skal Türkkan har angret seg underveis i kuppforsøket, da han fikk høre at parlamentet var blitt bombet og at sivile var blitt drept av kuppsoldatene.

– Jeg trodde jeg arbeidet for et nettverk som jobbet for gud, men jeg begynte å angre meg da jeg så at det ble en massakre. Jeg angrer på at jeg deltok i dette kuppet, og at jeg var med i Gülen-nettverket, men jeg er ingen forræder, og jeg skjøt ikke mot politiet eller mot sivile. Det ville jeg aldri gjort, er Türkkan sitert på.

Innrømmer feil, nekter skyld

En annen toppoffiser som er pågrepet etter kuppet, er Erdogans militærrådgiver, oberst Ali Yazıcı. Bakgrunnen for mistanken er delvis at han dro til kystbyen Izmir under kuppet, og ikke til Marmaris, der presidenten befant seg.

Ifølge et frigitt avhør med Yazıcı, omtalt i Hürriyet, vedgår ha at det var en feil å ikke komme presidenten til hjelp i Marmaris, men han benekter å ha vært del av kuppet.

– Jeg gjorde et feil valg, og angrer på det. Men jeg deltok ikke i kuppet, og jeg er ikke medlem av Gülen-nettverket, sier han.

Yazıcı benekter også å ha forsøkt å skaffe koordinatene til flyet som skal ha flydd Erdogan til sikkerhet, i forkant av at kuppsoldater angrep presidentens feriested i Marmaris.

– Jeg har ikke bedt om radarkodene til presidentens fly til Istanbul, og dersom det kan bevises, så godtar jeg hvilken som helst straff, sier obersten ifølge avhøret.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder