Stor oversikt: Minst 89 bilbranner i Malmø i sommer

Politiet om bilbrannene: – Vi har ikke kontroll

Fritidsleder fikk bilen påtent: – Politikerne svikter ungdommen

I FLAMMER: Siden 1. juni har politiet rykket ut til 77 bilbranner i Malmø. De resterende 12 bilbrannene har kun redningstjenesten rykket ut til. Kilde: Politiet i Skåne

Nærmere hundre bileiere har fått kjøretøyet ødelagt i 89 ulike bilbranner i Malmø i sommer. Politiet innrømmer at de ikke har kontroll over situasjonen.

  • Birk Tjeldflaat Helle
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er veldig vanskelig å fange brannstifterne fordi alt skjer så fort. Bilvinduet knuses, kjøretøyet tennes på, før gjerningsmennene løper sin vei. Derfor finnes det få vitnesbyrd, og siden alle spor brenner opp er det vanskelig å finne klare bevis, sier pressekontakt Lars Förstell i Malmø-politiet.

Sverige har i sommer vært rammet av en lang rekke bilbranner. Verst har det gått utover Malmø der politiet og redningstjenesten siden 1. juni har rykket ut til 89 ulike bilbranner.

– Bilbranner i Malmø er ikke uvanlig. De siste årene har det vært rundt 300-400 branner i året, sier Förstell.

Men de siste ukene har antallet eksplodert. Mens det i juni og juli var tilsammen 35 bilbranner, har 54 biler blitt påtent så langt i august, ifølge tall VG har hentet inn.

Bakgrunn: Ukjente brannstiftere herjer i Sverige

PÅTENT: Brannvesenet slukker en brann i Arkitektgatan i Malmø natt til tirsdag. Foto: Johan Nilsson / Tt NTB scanpix

Mistenker ungdommer står bak

Förstell forteller at de foreløpig vet lite om gjerningsmennene, men at politiet jobber intensivt med å skaffe informasjon om miljøene.

– Vi mistenker at det er mindre grupperinger av yngre menn som står bak brannene, sier han.

PRESSEKONTAKT: Lars Förstell i Malmø-politiet Foto:

– Hvorfor er det så mange branner akkurat nå?

– Det er mange flere branner om sommeren enn om vinteren. Ungdommene er ikke på skole, men henger i gatene om kvelden.

– Har dere kontroll over situasjonen?

– Nei, vi har ikke kontroll. Men det har roet seg litt. I går var det ingen branner, i natt var det bare to, sier han.

Ifølge Redningstjenesten i Syd blir de fleste av bilene påtent mellom 21.00 og 05.00. Flere av brannene skjer på de samme adressene, men de er spredt over et ganske stort område. Dette skaper problemer for brannvesenet fordi det ofte er flere branner over et kort tidsrom. På det meste har 12 biler stått i flammer på en kveld.

Les også: Bilbranner i Malmø for niende natt på rad

– Arbeidsløsheten er problemet

Tilsammen har nærmere 100 bileiere fått bilen påtent i den svenske byen med i underkant av 320 000 innbyggere. En av dem er ungdomsarbeideren Hussein Chahrour som 9. august fikk bilen påtent.

– Jeg hadde vært og sett fotballkampen mellom Real Madrid mot Sevilla sammen med noen kompiser. Da jeg kom til parkeringsplassen sto bilen min der. Helt utbrent, sier 25 åringen til VG.

UTBRENT: Ungdomsarbeideren Hussein (t.v) står ved sin utbrente bil ved siden av kollegene Yosef og Juan. Foto: Anders Hillergren /Aftonbladet

Chahrour arbeider ved fritidsklubben Flamman i det belastede området Krocksbäck i Malmø og har jevnlig kontakt med ungdommene i bydelen. Han kjenner ikke til noen av gjerningsmennene, men tror det dreier seg om unge mennesker som faller utenfor.

Varsler strenge tiltak: Slik skal den svenske regjeringen stoppe bilbrannene

– Arbeidsløsheten er det store problemet. Hadde folk hatt jobb, ville de ikke tent på biler midt på natta, sier han.

Malmø har de siste årene vært kjent for store sosiale problemer. Arbeidsløsheten er skyhøy og integreringen dårlig. I Krocksbäck der ungdomsklubben Flamman holder til står 60 prosent av ungdommene uten arbeid. I tillegg sliter bydelen med mye kriminalitet.

– Politikerne svikter ungdommene. Det er ingen som bryr seg om dem og ingen som vil gi dem en sjanse til. Hadde det vært en plan for å få folk i arbeid ville det vært mange færre bilbranner, sier han.

Det var Aftonbladet som først intervjuet Chahrour.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder