Evakueringen fra Øst-Aleppo starter igjen

Etter evakueringen av Øst-Aleppo stoppet opp torsdag, kom det en ny avtale på plass i går. Nå gjenopptas evakueringen, ifølge syriske medier.

 • Erlend Ofte Arntsen

Artikkelen er over tre år gammel

Det er det statlige mediebyrået SANA som melder at busser igjen har kjørt inn i Øst-Aleppo søndag formiddag, melder NTB.

Vinteren og kulden som de fortsatt rundt 30.000 venter på evakuering i, utgjør nå en ny trussel mot deres liv og helse. Situasjonen er desperat for kvinner, barn og menn, ifølge flere nyhetsbyråer.

En video fra tidligere i uken (øverst i saken) viser hvor dramatisk situasjonen har vært for de som har ventet på å bli evakuert. Mens skuddsalver og tutende biler høres roper mannen som filmer seg selv «Fort dere! De kommer til å skyte!»

Les også: De er omringet og angrepet i Aleppo. Her er innbyggernes historier om å overleve

FNs sikkerhetsråd møtes i dag

I dag klokken 13.00 skal FNs sikkerhetsråd diskutere situasjonen i Aleppo. Målet er å få plass et fransk forslag om observatører i byen, som er en av verdens eldste.

Russland har allerede varslet motstand mot initiativet, ifølge NTB – og resultatet kan igjen derfor bli en demonstrasjon på det som har vært Vestens notoriske maktesløshet i den syriske borgerkrigen.

To konvoier med busser hentet ut rundt 7000 mennesker fra de tidligere opprørskontrollerte områdene i Øst-Aleppo på torsdag, ifølge Røde Kors, som ledet evakueringen.

Reportasje: VG møtte flyktninger fra Aleppo

Ny avtale i går

Ifølge Elisabeth Hoff, leder i Verdens helseorganisasjon (WHO), er de som har kommet seg ut etter fire års krig i Aleppo, sterkt medtatte.

– Det er ingen vitalitet, ingen smiler og barna leker ikke. Alle er trøtte og medtatte, sier Hoff til NRK.

Fredag ble evakueringen stoppet etter at avtalen om evakuering mellom regimet og militsene som kjemper for dem, på den ene siden, og opprørerne på den andre siden brøt sammen. Det kom meldinger om skuddløsninger og Røde Kors måtte innstille nye busser.

Kronikk: Det helvetes problemet

Lørdag kom en ny avtale om evakuering på plass, men evakueringen har foreløpig ikke vært mulig å gjenoppta. Betingelsen var at iranskstøttede Hizbollah, som kjemper for det syriske regimet, også fikk evakuere personer fra sjiamuslimske landsbyer i Idlib-provinsen som er kontrollert av sunnimuslimske opprørere.

Forvirret? Dette må du vite om krigen i Aleppo

Natten i minusgrader

Familier tilbrakte natt til søndag i minusgrader i utbombede boligbygg ved avreisestedet for evakuering i Aleppo. I går hadde en firebarnsfar som kaller seg Abu Omar ventet i ni timer ute i kulden på fredag.

– Det er ikke mer mat eller drikkevann, situasjonen blir verre dag for dag, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Røde Kors formaner nå alle parter om å bidra til å solide garantier om sikker passasje inn og ut av beleirede Øst-Aleppo.

– Folk har lidd så mye, Vær så snill og kom til enighet for slik å hjelpe oss å redde tusener av liv, sier Marianne Gasser, leder for den syriske Røde Kors-delegasjonen, i en uttalelse.

Over 300 000 er drept

Den syriske borgerkrigen, som startet med sivile demonstrasjoner i mars 2011, har nå krevd over 300 000 menneskeliv. I løpet av 2011 spredte demonstrasjonene seg over store deler av Syria og ble møtt med brutal voldsgjengeldelse fra regimet og diktatoren Bashar al-Assad.

Året etterpå spredte opprøret seg til Aleppo. Midtveis i 2012 ble den syriske konflikten betraktet som en borgerkrig og Aleppo har vært åstedet for noen av de hardeste kampene.

Samtidig fikk sunnimuslimske opprørere kontroll over grenseovergangene til Tyrkia, noe som muliggjorde innkomsten av fremmedkrigere og jihadister og i midten av 2014 erklæringen av IS sitt såkalte kalifat i Øst-Syria.

Byen har vært omtalt som stedet hvor den syriske borgerkrigen kunne vinnes eller tapes, og etter opprørernes tap nå i desember, er spørsmålet om det vil vise seg å ha vært en presis påstand.

Les også

 1. Måtte overtale mannen før flukten fra Aleppo

  KILIS (VG) Da barna blødde og hylgråt, og Fatima (29) selv var så redd at hun ikke klarte å rope om hjelp, innså hun at…
 2. Det helvetes problemet

  For oss som lever beskyttede liv, fremstår total ødeleggelse som noe litterært og episk i all dets vanvidd.
 3. VG fulgte Jan Egeland under hektisk Syria-diplomati i Geneve: Egeland: – Det tok 4000 år å bygge Aleppo gjennom flere hundre generasjoner. Det tok en generasjon fire år å rive byen i stykker.

  GENEVE (VG) Det plinger i mobiltelefonen til Jan Egeland. Han leser SMS`en som er fra en russisk oberst.
 4. USAs utenriksminister om Aleppo: Intet mindre enn en massakre

  USAs utenriksminister John Kerry sier ingenting kan rettferdiggjøre det syriske regimets brutalitet mot sivile.
 5. Jan Egeland om Aleppo: – Tusener av liv står på spill

  GENEVE (VG) Jan Egelands viktigste oppgave i dag er å hindre at titusener av syrere blir drept.
 6. Nei, Listhaug, du prioriterer ikke folks følelser

  Det største problemet er at Sylvi Listhaug og Fabian Stang forsøker å fortelle oss andre hva vi bør være opptatt av.

Mer om

 1. Syriakrigen

Flere artikler

 1. – Håper å få alle ut av Øst-Aleppo så raskt som mulig

 2. FN fortviler over evakueringsstans i Aleppo

 3. Flere tusen er evakuert fra Øst-Aleppo- 50.000 igjen

 4. Evakueringen av Aleppo inne i siste fase

 5. Syrias hær erklærer Aleppo for gjenerobret

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder