PÅGREPET: En 45 år gammel mann med dansk statsborgerskap, og lebanesisk bakgrunn, og en 38 år gammel svensk statsborger med irakisk bakgrunn er har blitt pågrepet av tyrkisk politi. Foto: Fatih Karacali AP

Svensk avis: Mann bosatt i Malmö anklaget for terrorplaner i Europa

MALMÖ (VG) Den svenske statsborgeren skal ha tatt med døtrene sine til Syria og sluttet seg til terrorgruppen IS.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den 38 år gamle svenske statsborgeren som er pågrepet i Tyrkia for å skal ha planlagt terrorangrep i Europa er ifølge den svenske avisen Sydsvenskan fra Malmö.

38-åringen ble pågrepet i Tyrkia sammen med en 45 år gammel dansk statsborger. De to mennene ble pågrepet i den tyrkiske byen Adana, nær grensen til Syria.

Mennene skal ha vært på vei fra Tyrkia til Europa under falske identiteter for å gjennomføre et terrorangrep, skriver den tyrkiske avisen Hürriyet. Ifølge tyrkiske medier, har mennene vært på vei til Europa for å skape et «blodbad».

Begge benekter påstandene, og skal ifølge tyrkiske medier ha uttalt at de dro til Syria for å hjelpe muslimer med mat og forsyninger.

Angitt av eks-kone

Ifølge tyrkiske Hürriyet dro den svenske statsborgeren til Syria i 2014, der han tilsluttet seg terrorgruppen Den islamske stat (IS).

Svenske myndigheter ble varslet av 38-åringens tidligere kone, som har fortalt at eksmannen reiste inn i Syria fra Tyrkia sammen med parets to små døtre i 2014, ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

Les også: Fransk minister:– Vi avverget et terrorangrep

Kvinnen forteller at døtrene ble kidnappet av eksmannen da de ble tatt med til Syria. Hun prøvde da å få tilbake døtrene men måtte reise tilbake til Sverige uten hell. Ifølge svenske medier klarte hun senere å få døtrene hjem.

Ifølge Sydsvenskan kom beskjeden om pågripelsen av eksmannen i Tyrkia som et sjokk på eks-kona.

Les også: Fransk politi tror egypter sto bak angrep ved Louvre

– Jeg ble nervøs og begynte å tenke på hva som kommer til å skje videre. Hvis han returnerer til Sverige må jeg forlate hjemmet mitt umiddelbart, sier eks-kona til Sydsvenskan.

Hun forteller avisen at både hun og døtrene tidligere har blitt truet på livet av eks-mannen.

Svensk politi bekrefter pågripelsen

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo bekrefter pågripelsen av en svensk statsborger i Tyrkia overfor nyhetsbyrået TT. Säpo skal imidlertid ikke kjenne til de konkrete mistankene.

Også Utenriksdepartementet i Danmark sier til avisen Ekstra Bladet at de er kjent med opplysningene om at en dansk statsborger skal være tilbakeholdt i Tyrkia.

Les også: Somalias terrorhær er på fremmarsj

Begge er mistenkt for at ha blitt trent i håndtering av våpen og sprengstoff i Syria gjennom flere måneder. De siste 10 dagene har de imidlertid blitt avhørt og sittet i varetekt hos tyrkisk politi, melder nyhetsbyrået AP.

Den danske statsborgeren skal opprinnelig komme fra Libanon, mens den svenske har røtter i Irak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder