Kommentar

Kurdisk gruppe tar ansvar for Ankara-angrep

Av Anne Stine Sæther

KAOS: Angrepet i Ankara søndag kveld drepte 37 og skadet minst 125 mennesker. Foto: Adem Altan/AFP ,

24 år gamle Seher Çağla Demir skal være identifisert som selvmordsbomberen i Ankara. Gruppen Kurdiske Frihetshauker (TAK) sier de står bak angrepet som drepte 37 mennesker søndag kveld.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Det ble tidlig hevdet at selvmordsbomberen var en kvinne. Nå melder tyrkiske myndigheter at det var Seher Çağla Demir, en ung kurdisk kvinne, som ved å sprenge seg selv drepte 37 mennesker og skadet 125 i Ankara søndag kveld. Det regimevennlige nyhetsbyrået Andalou skriver at hun sluttet seg til organisasjonen TAK i 2013.

Dette er gruppen som selv som tar på seg ansvaret via en melding på sin egen nettside, skriver den tyrkiske avisen Hurriyet. TAK tok også på seg ansvaret etter selvmordsangrepet mot en militær konvoi i Ankara i februar da 28 mennesker døde.

Hevnaksjon

HEVN: Den kurdiske gruppen TAK skriver at selvmordsangrepet i Ankara er en gjengjeldelse etter tyrkiske angrep sørvest i landet. Dette bildet er tatt 2.mars i byen Cizre. Foto: Sertac Kayar , Reuters

Gruppen skriver at angrepet i Ankara søndag kveld var hevn for kurdere som er drept og brent av tyrkiske myndigheter i byen Cizre.

Byen ligger sørvest i Tyrkia, tett på grensen til Syria, ikke langt fra de nordlige delene av de IS-kontrollerte områdene nord i Irak.

Minst 145 mennesker har blitt drept av tyrkiske styrker i Cizre de siste ukene. Byen ligger i regionen Diyarbakir der det har vært portforbud lenge.

Gruppen TAK skal ha sprunget ut av det kurdiske partiet PKK, men det er uklart hvor sterke båndene er til PKK i dag. PKK er en av den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogans hovedfiender. Samtidig er PKK og den syriske søsterorganisasjonen YPG svært viktige for USA i kampen mot IS.

Selvmordsbomberen sprengte seg selv ved Ankaras knutepunkt for kollektivtrafikk ved 18.30-tiden søndag.

Massepågripelser

Avisen Yeni Safak skriver at tyrkiske myndigheter har arrestert kurdere med tilknytning til partiet PKK over hele landet.

Onsdag kveld var det pågrepet minst 73 personer i sammenheng med bombeangrepet. Blant dem er minst ni advokater.

En av dem skal være Hüseyin Boğatekin, som skal ha vært advokaten til den identifiserte selvmordsbomberen. Demir ble ifølge tyrkiske myndigheter født i 1992 og kommer fra byen Kars som ligger ved grensen til Armenia. Hun skal ha vært tiltalt sammen med flere andre kvinner for sitt medlemskap i PKK.

Frykter nye angrep

Onsdag formiddag ble det kjent at Tyskland stenger sin ambassade og andre tyske institusjoner i Tyrkia på grunn av indikasjoner om et nært forestående angrep, opplyser utenriksdepartementet i Berlin.

Ambassaden i hovedstaden Ankara, samt generalkonsulatet og en tysk skole i Istanbul vest i Tyrkia holder stengt torsdag på grunn av den mulige trusselen, opplyser det tyske utenriksdepartementet uten å utdype ytterligere, skriver NTB.

Allerede tirsdag ble tyske borgere advart om et mulig umiddelbart forestående angrep i Ankara.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder