MØTER KRITIKK: Angela Merkel åpnet tidligere fredag for å straffeforfølge komikeren Jan Böhmermann (til høyre), etter at han skrev et satirisk dikt om Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. FOTO: REUTERS/TPX IMAGES OF THE DAY

Merkel får kritikk for straffeforfølging av Erdogan-satire

Tysklands statsminister får kritikk fra egne rekker etter at hun tillot straffeforfølging av komikeren som harselerte med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Artikkelen er over fire år gammel

I en felles uttalelse sier utenriksminister Frank-Walter Steinmeier og justisminister Heiko Maas at de er uenige i avgjørelsen. Begge to er fra Sosialdemokratene, som sitter i koalisjonsregjering med Merkels parti.

TV-kanalen ZDF, som kringkaster TV-showet der Jan Böhmermann leste opp et satirisk dikt som harselerte med Erdogan, kaller avgjørelsen om å straffeforfølge Böhmermann for politisk.

VG-leder: Tyskland er i ferd med å påføre seg selv en ytringsfrihetsskandale

Satire

I diktet anklaget komikeren Erdogan blant annet for å ha sex med dyr og for å undertrykke minoriteter mens han ser på overgrepsbilder av barn. Diktet var satire og målet var å bevisst gå over grensen, men Erdogan ble rasende.

En lite brukt tysk lovparagraf åpner for straff på inntil ett års fengsel for fornærmelser mot utenlandske statsledere. Det er denne lovparagrafen som Erdogan nå vil benytte seg av.

Paragrafen krever at den tyske regjeringen åpner for at rettsapparatet skal kunne straffeforfølge saken.

– Spørsmålet om hvorvidt Böhmernanns kommentarer var satire eller ærekrenkelser vil uansett bli avgjort i rettsapparatet i henhold til loven, og uavhengig av hvorvidt det ble åpnet for straffeforfølgelse, presiserer justisminister Maas.

Presse- og ytringsfrihetsekspert Per Edgar Kokkvold er overrasket.

– Det viser at situasjonen når det gjelder flyktningkrisen i EU er alvorlig. Den eneste grunnen til at hun gjør dette, må vel være at de er avhengig av et godt forhold til Tyrkia, sier presse- og ytringsfrihetsekspert Per Edgar Kokkvold til VG.

Han viser til retur-avtalen mellom EU-landene og Tyrkia, som kom på plass i midten av mars.

– Likevel synes jeg hun skulle holdt seg unna dette. Ytringsfrihet er ikke et forhandlingstema. Selv om det finnes grenser selv for satire, er det vanskelig å forsvare en rettsprosess. Det gir dårlige signaler utad, sier Kokkvold.

Vil skrote loven

Samtidig som Merkel fredag ettermiddag sa hun godtar Tyrkias forespørsel om straffeforfølgelse, sa hun at regjeringen i Tyskland skal legge fram et forslag om å endre nettopp denne loven. Loven er «overflødig», sa hun.

Mange tyskere har beskrevet Böhmermanns dikt som usmakelig, og Merkel har omtalt diktet som hensiktsløst og støtende. Saken har ikke bare utløst debatt om grensene for ytringsfrihet i Tyskland, men også om returavtalen som er inngått mellom EU og Tyrkia.

Kritikere av avtalen mener europeiske ledere i desperasjon etter å kvitte seg med flyktninger, har gitt etter for Erdogans krav.

Mer om

  1. Tyskland
  2. Tyrkia

Flere artikler

  1. Skrev dikt om Erdogan - nå åpnes det for at han kan straffeforfølges i Tyskland

  2. Erdogan saksøker tysk mediegigant

  3. Politibeskyttelse etter president-satire

  4. Tysk skandale

  5. Tyrkias statsminister om Erdogan-satire: Grov rasisme

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder