Utenriksdepartementet har oppdatert reiseinformasjon for området

ETTERLYST: Denne tegningen, basert på vitnebeskrivelser, ble onsdag sluppet av filippinsk politi. Den viser en av de væpnede mennene som er mistenkt for å stå bak kidnappingen av blant andre norske Kjartan Sekkingstad. Foto: Politiet, Filippinene ,

Filippinsk politi jakter uidentifiserte gjerningsmenn etter kidnapping

Politiet i Davao-områdene gjør onsdag omfattende søk etter Kjartan Sekkingstad (56) og de tre andre som er bortført på Filippinene.

 • Cathrine Ekehaug

Artikkelen er over fire år gammel

Onsdag formiddag har hverken filippinsk politi eller familien til noen av de bortførte har mottatt krav om løsepenger, opplyser talsperson for politiet i regionen, Antonio Rivera til VG. Dermed er det fremdeles uklart hvem som står bak kidnappingen.

Sent mandag kveld norsk tid tok kidnappere seg inn i båthavnen Oceanview Marina på ferieøya Samal sør på Filippinene. De bevæpnede kidnapperen bortførte fire personer, deriblant nordmannen Kjartan Sekkingstad (56). Øya ligger i Davao-bukten like utenfor Filippinenes nest største øy Mindanao.

– I går kveld fikk vi informasjon om at kidnapperne og deres gisler var blitt sett – de er i Davao Oriental-området, sa visepolitimester i regionen, Aaron Aquino, til radiostasjonen DZBB onsdag morgen.

Det betyr at kidnapperne klarte å komme seg bort fra Samal, der marinen og kystvakten kontrollerte all utfart da kidnappingen ble kjent.

Kan ha sporet mobil

Onsdag pågår det intense søk etter de kidnappede og gjerningsmennene. Militære fly patruljerer luften over provinsene Davao del Norte og Davao Oriental. Sjøforsvaret og kystvakten patruljerer østkysten av øya og Davao-bukten, og patruljer leter i områdene til fots, opplyser Rivera.

Rundt midt på dagen onsdag norsk tid skal det også pågå en aksjon på øya Balut, som ligger rett sør for Mindanao. Mobiltelefonen til den filippinske kvinnen som var blant de kidnappede er sporet til en basestasjon i dette området, skriver NRK.

Filippinske myndigheter opplyste onsdag morgen i en pressemelding at det var gjort funn av to båter som trolig ble brukt av kidnapperne. Disse ble funnet på stranden av Governor Generoso helt sør i Davao Oriental tirsdag morgen. Til NRK avviser etterforskningsleder Aquino at disse båtene tilhører kidnapperne.

Terrorgrupper

Flere terrorgrupper opererer helt i sørspissen av Filippinene, blant annet Abu Sayyaf, som linkes al-Qaida. Gruppen er kjent for å kidnappe utlendinger, for å få løsepenger til å drive politisk kamp. Disse holder for tiden ni gisler, inkludert fire utlendinger, i jungelen på øya Jol sørvest for Mindanao.

Tirsdag uttalte filippinske myndigheter at det ble funnet en papirlapp på eiendommen, som peker direkte mot en annen gruppe, New People's Army, NPA.

– Vi har fortsatt ikke klart å identifisere kidnapperne. Etterforskningen er pågående, og vi holder fremdeles på med å bekrefte informasjonen vi har. Vi vil ikke spekulere i hvem som står bak, sier Rivera til VG.

Les mer om dette her: Disse kan ha kidnappet nordmannen på Filippinene

Utenriksdepartementet opplyste til VG tirsdag at de har satt krisestab i Oslo. Onsdag morgen opplyser UD at Norges ambassade på Filippinene og krisestaben har tett kontakt med filippinske myndigheter, og jobber for fullt med situasjonen.

I tillegg er de to kanarierene John Ridsel (68) og Robert Hall (50) bortført. Også en filippinsk kvinne er bortført. Ifølge lokalt politi er hun kjæresten til Hall.

Sekkingstad bor fast på Filippinene, og er daglig leder for Oceanview Marina i Samal. De to kanadiske mennene som også er kidnappet er tilknyttet TVI Pacific, et kanadisk gruvedriftsselskap med virksomhet i området. Det skriver CNN.

UD har oppdatert reiseinformasjon

Kanadiske myndigheter fraråder nå kanadiske borgere mot å reise til Davao-provinsene og nærliggende områder øst på øya Mindanao. Norsk UD har ikke gått så langt, men sier til VG at de vurderer situasjonen fortløpende.

– Vi har oppdatert reiseinformasjon på sidene våre for å informere om at det har vært en situasjon i dette området. Vi har per nå ikke endret reiserådene, men vurderer situasjonen fortløpende, sier Veslemøy Salvesen i Utenriksdepartementet til VG.

Norsk UD har lenge hatt sikkerhetsinformasjon for de sørvestlige delene av Mindanao på sine landsider. Områdene utenfor Davao har tidligere ikke vært inkludert, men onsdag er Samal-øyene med i oversikten.

På en pressekonferanse i Manila sa pressetalsmann Herminio Coloma Jr. at Filippinenes president Benigno Aquino III følger kidnappingen tett.

– Dette er nå en av de viktigste hendelsene i landet, sa talsmannen for presidentens kontor.

(VG/NTB)

Les også

 1. Politiet: Her blir norske Kjartan (56) kidnappet

  Ifølge lokalt politi viser denne videoen øyeblikket der norske Kjartan Sekkingstad (56) og tre andre personer blir…
 2. Kjartan Sekkingstad (56) er bortført på Filippinene

  SOTRA (VG) Nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) er blant de fire personene som er bortført av kidnappere på Filippinene.
 3. Disse kan ha kidnappet nordmannen på Filippinene

  Filippinske myndigheter antyder at kommunistbevegelsen NPA står bak kidnappingen av nordmannen Kjartan Sekkingstad og…
 4. Nordmann bortført på Filippinene – kidnapperne kledd som turister

  Kledd som turister skal kidnapperne sneket seg inn på et ferieanlegg på øya Samal i Filippinene.
 5. Fri etter nesten tre år som gissel på Filippinene

  En sveitsisk fuglekikker som i nærmere tre år har vært holdt som gissel av militante islamister på Filippinene, greide…

Mer om

 1. Filippinene

Flere artikler

 1. 800 politifolk og militære jakter kidnapperne på Filippinene

 2. Nytt spor i jakten på kidnappere på Filippinene

 3. Filippinsk marine fortsetter letingen etter norsk gissel - uten stopp

 4. To pågrepet for bortføring på Filippinene

 5. Enarmet terrorist-leder pekes ut som Kjartans kidnapper

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder