ENIGE: Her er blant annet Frankrikes president Francois Hollande, Ukrainas president Petro Poroshenko og Tysklands statsminister Angela Merkel under et EU-møte torsdag. Foto: Pool , Reuters

EU-landene enige om Tyrkia-plan

Nå gjenstår vanskelige flyktningforhandlinger med Tyrkia.

  • NTB

De 28 EU-landene satt sammen hele torsdag kveld for å bli enige seg imellom om hvordan de ønsker at et migrasjonssamarbeid med Tyrkia skal se ut.

Like etter midnatt kom nyheten om at de var kommet til enighet.

Stor VG-spesial: Dette er Europas nye murer

Harde forhandlinger i vente

De ønsker blant annet at alle migranter og flyktninger skal returneres fra de greske øyene til Tyrkia i en begrenset periode. Til gjengjeld skal EU-land hente syriske flyktninger direkte fra Tyrkia.

På den måten håper EU å stanse den ukontrollerte migrasjonen over Egeerhavet.

Enigheten betyr imidlertid ikke at en avtale er i boks.

Les også: Solberg: Avmålt optimisme i EU

Fredag morgen tropper Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu opp for å møte EU-president Donald Tusk. Først da starter de reelle forhandlingene.

– Det er den viktige delen. Det er den vanskelige delen, konstaterer en diplomat overfor NTB.

Det er flere uavklarte spørsmål til samarbeidets politiske og juridiske aspekter, og flere EU-land reiser fortsatt spørsmålet hvordan folkeretten skal garanteres med en slik ordning.

Les også: Jean-Claude Juncker ganske sikker på avtale

Utvanning

Videre føler angivelig tyrkerne at kravene deres til en avtale er blitt utvannet i prosessen.

De vil blant annet ha EU til å forplikte seg til å åpne fem nye kapitler i landets langvarige medlemskapsforhandlinger, men der er EU-landene nå mer vage.

De må ta hensyn til medlemslandet Kypros, som er svært skeptisk til Tyrkias medlemskapsforhandlinger.

Kypros' president Nikos Anastasiades sier ifølge Reuters at han er rede til legge ned veto mot enhver avtale han ikke føler er god nok.

– Det blir ikke lett. Men vi ønsker alle å nå resultater i en konstruktiv atmosfære, sier den tyske statsministeren Angela Merkel før Tyrkia slutter seg til forhandlingene.

Les også: Sylvi Listhaug kaller EU og Tyrkias enighet om retur modige grep

Rask start?

Utgangspunktet EU-landene har stilt seg bak, understreker at alle som ankommer de greske øyene, skal sikres en individuell behandling. Men målet er fortsatt at de skal returneres til Tyrkia for videre behandling er.

Det kan imidlertid komme et unntak for syriske kurdere. Kostnadene ved å frakte migranter og flyktninger tilbake, skal EU dekke.

Håpet i EU-systemet skal være at en avtale kan nås fredag ettermiddag så returene kan starte fra de greske øyene til Tyrkia allerede om få dager.

– Vi har ikke satt noen dato. Men vi er enige om at vi ikke kan snakke om uker. Det må skje raskt, sier Merkel til pressen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder