SNART SLUTT? Bevæpnet politi patruljerer rundt Oslo S i juli 2014, kort tid etter det høynede beredskapsnivået. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Politiet vil fortsatt legge vekk våpnene

Terroren i Paris endrer foreløpig ikke på politiets vurdering om at bevæpningen skal avsluttes

Artikkelen er over fire år gammel

Fredag ettermiddag ble det klart at Politidirektoratet (POD) går inn for å avvikle den midlertidige bevæpningen, basert på den nedjusterte trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Politidirektoratets samlede faglige vurdering er at det ikke er grunnlag for å fortsette den midlertidige bevæpningen. Derfor går vi nå tilbake til fremskutt lagring, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Noen få timer senere kom meldingene om en rekke terrorangrep i den franske hovedstaden Paris. Men foreløpig endrer ikke det på politiets vurderinger:

I en pressemelding lagt ut på POD sine nettsider lørdag formiddag, står det:

«Norsk politi følger situasjonen i Paris. Våre tiltak vil være basert på blant annet trusselvurderinger fra PST. Vi er i tett dialog med PST. Vi vil vurdere å iverksette ytterligere beredskapstiltak basert på de trusselvurderinger som kommer (fra) PST.»

«Foreløpig er det ikke kommet noen nye trusselvurderinger som skulle tilsi at vi gjør endringer knyttet til vår beslutning om at den midlertidige bevæpningen av politi i Norge skal opphøre. Trusselbildet kan igjen endre seg raskt, og våre mottiltak må tilpasses det til enhver tid gjeldende trusselnivå vi står overfor.»

VG har kontaktet både Justisdepartementet og PST, som begge viser til at dette er det POD som styrer.

– Det er ingen informasjon som knytter angrepet eller personene til Norge, men vi foretar en fortløpende situasjonsforståelse og informasjonsinnhenting for å vurdere Norges sikkerhet og norske interesser, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST til VG.

Politiets Fellesforbund kalte beslutningen om å stanse den midlertidige bevæpningen for en «ekstremt dårlig vurdering», og forbundsleder Sigve Bolstad sier de står ved den vurderingen.

– Vi skal ikke bruke denne tragiske dagen til å flagge en sak, i dag går våre tanker til de berørte og til dem som gjør en livsviktig jobb i Paris. Men når det gjelder gårsdagen så mener vi at usikkerheten rundt trusselbildet ikke ble tilstrekkelig vektlagt, sier Bolstad til VG.

Jan Arild Ellingsen (Frp), som sitter i Stortingets Justiskomite, er en tilhenger av bevæpning for politiet.

– At fransk politi er bevæpnet kunne ikke hindre terroren, men det bidro trolig til å begrense skadeomfanget. Jeg ser at PST sier situasjonen ikke er endret for Norge, men dessverre kan slike trulser bli oppdaget for seint, sier Ellingsen til VG.

– Denne hendelsen viser hvor vanskelig det er å være riktig forberedt. Jeg forventer at politiet foretar en ny vurdering av beslutningen om å legge vekk våpnene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder